Обнова српске светиње наставља се ове и дијелом наредне године

29.01.2024. 09:54
0
ИЗВОР: srna.rs

Обнова Манастира Хиландара трајаће ове и наредне године како би био саниран послије пожара који је ову светињу захватио прије двије деценије, рекао је игуман манастира архимандрит Методије.

Архимандрит Методије каже да ће радови бити извођени током цијеле ове, а дијелом и наредне године.

- Крај је близу јер су скеле још само на том последњем објекту који обнављамо, дакле архитектонски то је седам конака. Ми смо ове остале обновили, а последњи је баш тај одакле је кренуо пожар. Тако да ћемо радити целе ове године и сигурно неко време наредне - рекао је архимандрит Методије за Танјуг.

Он је напоменуо да због криза узрокованих вирусом короне, као и усљед економске кризе, није све ишло онако како је и планирано, али да се послије 20 година назире крај.

Архимандрит Методије је нагласио да је држава Србија највећи добротвор и ктитор обнове манастира, посебно од када је усвојен посебан закон, 2021. године.

Најразорнији пожар на Хиландару избио је у ноћи између 3. и 4. марта 2004. године, када је уништено и тешко оштећено 5.897 метара квадратних или скоро 55 одсто корисне површине.

Коментари 0
Повезане вијести
Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО) Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО)
Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
Црква у Трновом Долу код Билеће ускоро у пуном сјају: Свето мјесто памћења и чувања Косовског завјета (ВИДЕО) Црква у Трновом Долу код Билеће ускоро у пуном сјају: Свето мјесто памћења и чувања Косовс...
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    5h 41m
    7
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 37m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    23h 22m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    20h 21m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    21h 33m
    0