Obnova srpske svetinje nastavlja se ove i dijelom naredne godine

29.01.2024. 09:54
0
IZVOR: srna.rs

Obnova Manastira Hilandara trajaće ove i naredne godine kako bi bio saniran poslije požara koji je ovu svetinju zahvatio prije dvije decenije, rekao je iguman manastira arhimandrit Metodije.

Arhimandrit Metodije kaže da će radovi biti izvođeni tokom cijele ove, a dijelom i naredne godine.

- Kraj je blizu jer su skele još samo na tom poslednjem objektu koji obnavljamo, dakle arhitektonski to je sedam konaka. Mi smo ove ostale obnovili, a poslednji je baš taj odakle je krenuo požar. Tako da ćemo raditi cele ove godine i sigurno neko vreme naredne - rekao je arhimandrit Metodije za Tanjug.

On je napomenuo da zbog kriza uzrokovanih virusom korone, kao i usljed ekonomske krize, nije sve išlo onako kako je i planirano, ali da se poslije 20 godina nazire kraj.

Arhimandrit Metodije je naglasio da je država Srbija najveći dobrotvor i ktitor obnove manastira, posebno od kada je usvojen poseban zakon, 2021. godine.

Najrazorniji požar na Hilandaru izbio je u noći između 3. i 4. marta 2004. godine, kada je uništeno i teško oštećeno 5.897 metara kvadratnih ili skoro 55 odsto korisne površine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
Crkva u Trnovom Dolu kod Bileće uskoro u punom sjaju: Sveto mjesto pamćenja i čuvanja Kosovskog zavjeta (VIDEO) Crkva u Trnovom Dolu kod Bileće uskoro u punom sjaju: Sveto mjesto pamćenja i čuvanja Kosovs...
Srpski manastir do kraja godine dobija struju od sunčeve energije Srpski manastir do kraja godine dobija struju od sunčeve energije
Najčitanije
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    20h 48m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    21h 59m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    23h 25m
    0
  • Drama u Madridu: Nadal izgubio živce, svađao se sa sudijom (VIDEO)
    23h 30m
    0
  • Sveta tajna Jeleosvećenja u Hramu Svetog Vasilija Ostrošog u srijedu
    3h 39m
    0