Обустављена изградња пута преко православног гробља у Митровици

25.10.2023. 21:00
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Обустављени су радови на путу који се гради преко православног гробља у Митровици. Косовска полиција је поставила траке за забрану приласка.

Бивши судија у Митровици Никола Кабашић поднео је кривичну пријаву да се истражи ко је наредио прекопавања гробља.

- Поднео сам кривичну пријаву, јер је реч о једном не само акту вандализма, једном нецивилизацијском поступку власти и некаквих компанија да би се преко кости умрлих направио пут - каже Кабашић.

Не можете да градите неки живот преко костију умрлих Срба, поручује Кабашић.

- Тражио сам да се утврди ко је наручилац послова, ко је финансијер и непосредни извршилац. Ту постоји одговорност ланца већег броја људи - додаје Кабашић.

Наводи да је гробље јасно обиљежено.

- Ту има више од 30 надгробних споменика, није могло да дође до случајне забуне или да не знају. Не, знали су и уништили су га. Да ли је старо или младо гробље, оно ужива посебну заштиту, представља и културно-историјски споменик од посебне важности који се мора чувати - објашњава Кабашић.

Истиче да има информације да се то гробље води на Српску православну цркву.

- Пише православно гробље, 25 ари отприлике и то је посебна зона заштите - каже Кабашић.

Земљани пут направљен је преко старог српског православног гробља у сјеверном делу Косовске Митровице, у непосредној близини Цркве Светог Димитрија.

Свештеници у том дијелу града рекли су за РТС да је пут код Цркве Светог Димитрија у сјеверном дијелу Косовске Митровице пробијен без ичије дозволе, а да су радове механизацијом изводили радници, вјероватно албанске националности.

Саопштење Епархије Рашко - призренске

Епархија рашко – призренска Српске Православне Цркве је са дубоким запрепашћењем примила вијест о још једном скрнављењу православног гробља на подручју Косова и Метохије.

- Ријеч је о старом гробљу у Косовској Митровици, већински српској општини где општинску власт од маја ове године држе косовски Албанци. Овога пута, не само да се ради о урбаном подручју, већ су и грађевинска фирма и лице које их је ангажовало без икаквог страха од последица изводили радове преко гробаља, не осврћући се чак ни на људске кости које су машине ископавале из земље. Подсећамо да некажњено скрнављење гробова православних верника на Косову траје интензивно последњих 24 године - наводи се у саопштењу.

Како се додаје, слике вандализованих гробаља и скрнављених гробова нису само одговорност појединаце.

-Косовске институције својим понашањем заправо подстичу овакве радикалне елементе у косовском друштву, а изостанак јасне и недвосмислене осуде у друштву шаље поруку да је такво понашање прихватљиво, или чак и пожељно. Зато је и дошло до оваквог погоршања међуетничких односа на Косову и Метохији, посебно последњих година - истиче Епархија.

У времену када је Министарство унутрашњих послова Косова за један дан протерало игумана манастира Девина Вода о. Фотија, када министри у косовској влади по ко зна који пут понављају доказано лажне оптужбе на рачун Цркве, слике костију и надгробних споменика преко којих без икаквог страха прелазе камиони ради изградње пута, употпуњавају општу слику стања у ком се српски народ и Српска Православна црква налазе, преноси РТС.

Овакво понашање јасно показује да је ријеч о намјерној криминализацији и протеривању Срба и Српске Православне цркве и затирању трагова њиховог вјековног постојања на овим просторима.

- Ако је ко ових година позивао на помирење и владавину права и закона то је била наша Црква, која је међу првима осудила и недавно насиље 24. септембра, не само зато што је био угрожен један манастир, монаси и поклоници, већ зато што насиље било које врсте и са било које стране не сме да буде пут ка решавању проблема - истиче се у сопштењу Епархије.

  • Преко српског гробља старог 100 година прокопан пут (ФОТО, ВИДЕО)
    24.10.2023. 18:34

    У близини Храма Светог Димитрија у сјеверној Косовској Митровици тешком механизацијом прокопан је пут преко старог српског гробља.Ово гробље, које датира из периода од 1912. до 1945. године, пр...

Регион
Преко српског гробља старог 100 година прокопан пут (ФОТО, ВИДЕО)

 

Коментари 0
Повезане вијести
Претучена двојица Срба у Бошњачкој махали, ухапшена тројица Албанаца Претучена двојица Срба у Бошњачкој махали, ухапшена тројица Албанаца
У понедјељак велики протестни скуп Срба у Косовској Митровици У понедјељак велики протестни скуп Срба у Косовској Митровици
Стотине грађана у реду за петицију за смјену нелегалних власти Стотине грађана у реду за петицију за смјену нелегалних власти
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    12h 37m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    13h 21m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    17h 26m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    17h 30m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    2h 57m
    0