Преко српског гробља старог 100 година прокопан пут (ФОТО, ВИДЕО)

24.10.2023. 18:34
0
ИЗВОР: glassrpske.com

У близини Храма Светог Димитрија у сјеверној Косовској Митровици тешком механизацијом прокопан је пут преко старог српског гробља.

Ово гробље, које датира из периода од 1912. до 1945. године, прекопано је и на мјестима гдје су се налазили споменици, па се на појединим дијеловима виде чак и остаци покојника који су ту сахрањивани, пише Косово онлајн.

Пут је, како су рекли мјештани који живе у близини, направљен само за потребе једног Албанца чија кућа треба да почне да се обнавља. Како кажу, пут ту никада није био и нико их није обавијестио да ће ићи преко српског гробља. Локални свештеници су потврдили да је земљани пут направљен, без ичије дозволе.

- Багером је заорано православно гробље на црквеном земљишту у северном дијелу Косовске Митровице, старо више стотина година - потврдила је за РТС филолог Митра Рељић.

Слика

Рељићева, која се између осталог бави изучавањем српских православних гробаља на Косову и Метохији, забиљежила је призоре прекопаних гробова из којих вире кости покопаних и насуте земље преко постојећих споменика на другом дијелу гробља.

Преко старог српског православног гробља у сјеверном дијелу Косовске Митровице, у непосредној близини цркве Светог Димитрија.

Према наводима православних свештеника, на том гробљу, површине око 30 ари, покојнике су сахрањивали до 1950. године.

Влада у Приштини донијела је прошлог мјесеца одлуку о реконструкцији и реновирању кућа албанских власника у насељу Брђани у сјеверном дијелу Митровице, оштећених током сукоба 1998-1999. године.

Из новог сазива руководства сјеверног дијела Митровице саопштили су да није довољна само изградња кућа, већ да је за њихове становнике потребно и прилагођавање путне инфраструктуре.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Претучена двојица Срба у Бошњачкој махали, ухапшена тројица Албанаца Претучена двојица Срба у Бошњачкој махали, ухапшена тројица Албанаца
У понедјељак велики протестни скуп Срба у Косовској Митровици У понедјељак велики протестни скуп Срба у Косовској Митровици
Стотине грађана у реду за петицију за смјену нелегалних власти Стотине грађана у реду за петицију за смјену нелегалних власти
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    12h 9m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    12h 53m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    16h 58m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    17h 2m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    2h 29m
    0