ОЦ „Јахорина“ креће у докапитализацију од 29 милиона КМ

12.06.2024. 14:34
0
ИЗВОР: capital.ba

Олимпијски центра Јахорина објавио је јавни позив за упис и уплату шесте емисије редовних акција јавном понудом преко које ће покушати прикупити 29 милиона марака.

Упис и уплата почиње 20. јуна и трајаће 30. дана, односно до 19. јула, а право прече куповине имају власници редовних акција односно Република Српска и њене институције и фондови.

Након што искористе то право преостали износ емисије биће предмет јавне понуде на Бањалучкој берзи.

Иначе, како се наводи у проспекту, у ОЦ Јахорина очекују да ће минимално 80 одсто акционара искористити своје право те да неће доћи до разводњавања власничке структуре након окончане емисије.

Прикупљени новац ће се искористити за плаћање обавеза.

- Прикупљена средства ће бити кориштена за отплату финансијских обавеза – кредитних обавеза и обавеза по емитованим хартијама од вриједности. Очекивани ефекти инвестирања су задржавање тржишне позиције и подизање нивоа квалитета производа и услуга - наводи се у проспекту.

Иначе, у овом документу се будући власници упозоравају на бројне ризике.

Као примјер се наводи чињеница да “ОЦ Јахорина” никада није исплаћивала дивиденду, да нема усвојену политику исплате дивиденде нити да има у плану да то ради у будућности.

Ту је и ризик ликвидности акција, гдје постоји опасност да се оне неће моћи продати по тржишној цијени.

- Постоји могућност да ће ималац акција бити приморан продати финансијски инструмент по цијени нижој од тржишне, те потенцијално остварити губитак. Имајући у виду да тренутно не постоји потражња за акцијама емитента, а да је посљедње трговање на Бањалучкој берзи остварено средином 2021. године, управа наведени ризик процјењује као средњи - наводи се у проспекту.

Генерално, по питању пословања предузећа, као ризик се наводи недовољна количина снијега на скијалиштима што може смањити туристичку понуду, као и топло вријеме или прекомјерне кише које се могу негативно одразити на сезону.

У ОЦ „Јахорина“ наводе да је у циљу смањења тог ризика инсталиран најсавременији систем за производњу вјештачког снијега под свим условима без обзира на температуру ваздуха.

- Преко 80 одсто ски стаза покривено је системима за вјештачко осњежавање - напомињу они.

“ОЦ Јахорина” је у прошлој години пријавила добит од непуних 385.000 марака, с тим да је у редовном пословању направљен мањак од 4,5 милиона КМ.

Према ревизорском извјештају, укупне финансијске обавезе ОЦ „Јахорина“ су на крају прошле године износиле готово 197 милиона марака, а ревизори су упозорили да предузеће није у могућности да из прилива од редовног пословања измирује текуће обавезе.

Пише: Д. Товиловић

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за три становника Наш град богатији за три становника
Уставни суд БиХ уважио жалбу СДС-a: На изборе под старим називом упркос санкцијама Уставни суд БиХ уважио жалбу СДС-a: На изборе под старим називом упркос санкцијама
Дивне вијести - Сергеј Ступар идуће седмице одлази на лијечење у Москву Дивне вијести - Сергеј Ступар идуће седмице одлази на лијечење у Москву
Најчитаније
  • Говор владике Николаја на Видовдан 1916. године
    21h 57m
    1
  • Константин Симић нови предсједник конференције беба у Источној Илиџи (ФОТО)
    15h 46m
    0
  • Промовисан 41 дипломирани инжењер и четири мастера електротехнике (ФОТО)
    22h 7m
    0
  • Годишњица рођења Петра Кочића
    2h 29m
    0
  • Дјевојчицу убио гром на плажи на Халкидикију
    15h 15m
    0