OC „Jahorina“ kreće u dokapitalizaciju od 29 miliona KM

12.06.2024. 14:34
0
IZVOR: capital.ba

Olimpijski centra Jahorina objavio je javni poziv za upis i uplatu šeste emisije redovnih akcija javnom ponudom preko koje će pokušati prikupiti 29 miliona maraka.

Upis i uplata počinje 20. juna i trajaće 30. dana, odnosno do 19. jula, a pravo preče kupovine imaju vlasnici redovnih akcija odnosno Republika Srpska i njene institucije i fondovi.

Nakon što iskoriste to pravo preostali iznos emisije biće predmet javne ponude na Banjalučkoj berzi.

Inače, kako se navodi u prospektu, u OC Jahorina očekuju da će minimalno 80 odsto akcionara iskoristiti svoje pravo te da neće doći do razvodnjavanja vlasničke strukture nakon okončane emisije.

Prikupljeni novac će se iskoristiti za plaćanje obaveza.

- Prikupljena sredstva će biti korištena za otplatu finansijskih obaveza – kreditnih obaveza i obaveza po emitovanim hartijama od vrijednosti. Očekivani efekti investiranja su zadržavanje tržišne pozicije i podizanje nivoa kvaliteta proizvoda i usluga - navodi se u prospektu.

Inače, u ovom dokumentu se budući vlasnici upozoravaju na brojne rizike.

Kao primjer se navodi činjenica da “OC Jahorina” nikada nije isplaćivala dividendu, da nema usvojenu politiku isplate dividende niti da ima u planu da to radi u budućnosti.

Tu je i rizik likvidnosti akcija, gdje postoji opasnost da se one neće moći prodati po tržišnoj cijeni.

- Postoji mogućnost da će imalac akcija biti primoran prodati finansijski instrument po cijeni nižoj od tržišne, te potencijalno ostvariti gubitak. Imajući u vidu da trenutno ne postoji potražnja za akcijama emitenta, a da je posljednje trgovanje na Banjalučkoj berzi ostvareno sredinom 2021. godine, uprava navedeni rizik procjenjuje kao srednji - navodi se u prospektu.

Generalno, po pitanju poslovanja preduzeća, kao rizik se navodi nedovoljna količina snijega na skijalištima što može smanjiti turističku ponudu, kao i toplo vrijeme ili prekomjerne kiše koje se mogu negativno odraziti na sezonu.

U OC „Jahorina“ navode da je u cilju smanjenja tog rizika instaliran najsavremeniji sistem za proizvodnju vještačkog snijega pod svim uslovima bez obzira na temperaturu vazduha.

- Preko 80 odsto ski staza pokriveno je sistemima za vještačko osnježavanje - napominju oni.

“OC Jahorina” je u prošloj godini prijavila dobit od nepunih 385.000 maraka, s tim da je u redovnom poslovanju napravljen manjak od 4,5 miliona KM.

Prema revizorskom izvještaju, ukupne finansijske obaveze OC „Jahorina“ su na kraju prošle godine iznosile gotovo 197 miliona maraka, a revizori su upozorili da preduzeće nije u mogućnosti da iz priliva od redovnog poslovanja izmiruje tekuće obaveze.

Piše: D. Tovilović

Komentari 0
Povezane vijesti
Nevrijeme u Srpskoj, padao i grad (VIDEO) Nevrijeme u Srpskoj, padao i grad (VIDEO)
Šesnaesto čeka prababino krilo... Šesnaesto čeka prababino krilo...
Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća
Najčitanije
  • Tatjana je pala sa litice u ambis, a dvije i po godine kasnije udala se za svog spasioca
    22h 43m
    0
  • Šesnaesto čeka prababino krilo...
    21h 54m
    0
  • Nevrijeme u Srpskoj, padao i grad (VIDEO)
    1h 13m
    0
  • Počeo humanitarni „Bazar iz bloka“ u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    23h 31m
    0
  • PU Istočno Sarajevo: Za šest mjeseci 270 slučajeva zloupotrebe narkotika (FOTO)
    5h 4m
    0