ОЦ "Јахорина" улаже 32 милиона КМ у "Игришта"

12.02.2021. 11:28
1
ИЗВОР: capital.ba

Олимпијски центар (ОЦ) „Јахорина“ испланирао је да у изградњу ски-центра „Игришта“ код Власенице уложи 32 милиона марака у идуће три године, а да тај новац обезбиједи задужењем путем продаје акција.

ОЦ „Јахорина“ је у План пословања за 2021. годину, који тек треба да буде разматран у марту, ставио и развој некадашњег ски-центра „Игришта“ код Власенице.

- Пројекат обухвата потпуну реконструкцију ски-центра која ће подстакнути развој општина Власеница и Хан Пијесак, као и развој цјелокупног источног дијела Републике Српске - навели су у „ОЦ Јахорина“.

Ски-центар би требало да има три главне осњежене стазе дужине око 4.750 метара, а планирани су и забавни зимско-љетни садржаји.

За ски-центар „Игришта“ предвиђена је градња једног шестосједа укупне дужине 820 метара и капацитета 3.000 скијаша на сат, те покретне траке дужине 150 метара, капацитета 1.500 скијаша на сат.

ОЦ планира да их изградња скијалишта код Власенице кошта 32 милиона КМ у идуће три године.

- Додјела ски-центра „Игришта“ на управљање ОЦ „Јахорина“ захтјева и доношење одлуке о стратешком инвестирању и финансирању путем нове емисије акција - навели су у ОЦ Јахорина.

У Олимпијском центру су припремили и одлуку о формирању пословне јединице Ски-центар „Игришта“ који ће пословати у оквиру ОЦ и неће бити посебно правно лице.

Портал КАПИТАЛ објавио је половином прошле године да је Влада Републике Српске донијела одлуку којим је ОЦ "Јахорина" дала на управљање "Игришта" на период од 30 година, без накнаде.

Вишегодишње пропадање

Ски-центар „Игришта“ некада је био један од највећих ски-центара, али је годинама уназад уништаван и девастиран. Имовина на самом скијалишту је покрадена, поскидане су жице и котурови на ски-лифтовима, електромотори, ски-опрема те девастирани готово сви објекти.

Хотел „Панорама“ продат је и претворен у свадбени салон.

Влада Републике Српске је 2008. године купила имовину пропалог хотелско-туристичког предузећа “Звијезда” из Власенице и формирала акционарско друштво “Игришта” и тада је дио капацитета дјелимично реновиран. Уложен је милион марака.

Међутим, ни то није помогло да се овај центар опорави, те је у мају 2016. године покренут стечај, а дуг центра је био 1.72 милиона КМ. Од продаје брвнаре, пословног простора и једног аутомобила прикупљено је свега 42.000 марака.

“Глас Српске” је раније писао да су “Игришта” плански уништавана, а у крчмљење имовине некада успјешног зимског центра, између осталих, био је уплетен и ратни командант Армије РБиХ у Сребреници Насер Орић, чија је фирма посјекла и извукла хиљаде кубних метара шуме са подручја око ски-центра. Иза посла који су обавили Орићеви људи и механизација остало је потпуно девастирано подручје ски-центра.

Док су “Игришта” тонула ка стечају, механизација и радници предузећа су били ангажовани на другим пословима у Власеници.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Romanija 15.02.2021. 22:12
    Eto u sred Republike Srpske vama Naser Oric posjece gradju eto ko smo sta smo
Повезане вијести
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 31m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    4h 29m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    12h 55m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    11h 10m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    12h 49m
    0