Очекује се масовније окупљање грађана, КФОР поставља бодљикаву жицу

31.05.2023. 08:35
0
ИЗВОР: kossev.info/srna.rs

На сјеверу Косова и Метохије ноћ је протекла мирно, инцидената није било.

Испред зграде општине Звечан, нешто прије 7 часова, пристигао је велики број грађана и он се све вријеме повећава. На десетине окупљених стоје у близини Дома културе и то уз ограду ојачану жицом коју је јуче у близини ту поставили припадници КФОР-а. Ипак, ситуација је тренутно мирна.

Уз грађане су и овог јутра челници Српске листе, Игор Симић, Горан Ракић, као и Александар Спирић. И данас је ту лидер ГИ Српски опстанак, Александар Арсенијевић.

Са друге стране, припадници пољског КФОР-а ојачавају бодљикаву жицу коју су јуче поставили.

Жицу су сада развукли попречно дуж цијеле улице, па се наспрам грађана прво налази жица, монтажна ограда, а она и припадници КФОР-а са опремом за разбијање демонстрација.

Војници са штитовима стоје и у попречној улици – прекопута саме општине.

Код цркве у Звечану налази се једно возило Хитне помоћи, као и најмање два возила ЕУЛЕX-а.

За разлику од претходних дана грађани су данас удаљенији од припадника КФОР-а.

Грађани траже да се РОСУ јединице повуку са сјевера Косова и Метохије, да нелегални градоначелници не улазе у општинске зграде и да из притвора буду пуштени Радош Петровић и Душан Обреновић, који су прије два дана ухапшени.

Њима је одређено полицијско задржавање до 48 часова, а према ријечима адвоката Дејана Васића, косовска полиција се током привођења над њима иживљавала.

Здравствено стање Драгише Гаљка, којег су ранили припадници РОСУ, стабилно је, али је он и даље на Одјељењу интензивне његе у болници у сјеверном дијелу Косовске Митровице, под сталним надзором љекара.

Безбједносна ситуација на сјеверу Косова високоризична

Министар одбране Србије Милош Вучевић изјавио је да је безбједносна ситуација на сјеверу Косова и Метохије високоризична и да Београд тражи политички пут за рјешење проблема.

- Безбедносна ситуација је високо ризична због једностраних, незаконитих, нелигитимних одлука администрације у Приштини и да то назовемо правим именом и пробамо да сублимирамо као окупацију севера Косова и Метохије од албанске администрације из Приштине - рекао је Вучевић.

Према његовим ријечима, пут премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија води ка ескалацији, сукобима, повређивању, пуцању и свим оним сценама које су виђене.

Вучевић је нагласио да је Војска Србије спремна да извршава сваки задатак, а да је Београд са политичке стране дефинисао које су то црвене линије.

- Говоримо о не дај Боже сценаријима да неко убија Србе, да креће физичка ликвидација нашег народа од косовске полиције, протеривање Срба, погром, све оно што нам се дешавало пре 20 или 30 година. Те ситуације би заиста биле, не само црвени аларм, него онај моменат када Србија не може да прича само и седи скрштених руку - рекао је Вучевић за РТС.

На сјеверу Косова и Метохије ноћ је протекла мирно, инцидената није било, а за данас се очекује окупљање већег броја грађана испред општинских зграда у Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану, око којих припадници Кфора развлаче бодљикаву жицу.

Ситуација на сјеверу Косова и Метохије ескалирала је у петак, 26. маја, након што је косовска полиција заузела општинске просторије у општинама Звечан, Зубин Поток и Лепосавић.

Коментари 0
Повезане вијести
Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност
Кфор демантовао: Српски војници нису уперили оружје у цивиле на КиМ Кфор демантовао: Српски војници нису уперили оружје у цивиле на КиМ
На Косову 4.353 војника, највише из Италије На Косову 4.353 војника, највише из Италије
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    23h 37m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 33m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    22h 37m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    19h 30m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    13h 21m
    1