Očekuje se masovnije okupljanje građana, KFOR postavlja bodljikavu žicu

31.05.2023. 08:35
0
IZVOR: kossev.info/srna.rs

Na sjeveru Kosova i Metohije noć je protekla mirno, incidenata nije bilo.

Ispred zgrade opštine Zvečan, nešto prije 7 časova, pristigao je veliki broj građana i on se sve vrijeme povećava. Na desetine okupljenih stoje u blizini Doma kulture i to uz ogradu ojačanu žicom koju je juče u blizini tu postavili pripadnici KFOR-a. Ipak, situacija je trenutno mirna.

Uz građane su i ovog jutra čelnici Srpske liste, Igor Simić, Goran Rakić, kao i Aleksandar Spirić. I danas je tu lider GI Srpski opstanak, Aleksandar Arsenijević.

Sa druge strane, pripadnici poljskog KFOR-a ojačavaju bodljikavu žicu koju su juče postavili.

Žicu su sada razvukli poprečno duž cijele ulice, pa se naspram građana prvo nalazi žica, montažna ograda, a ona i pripadnici KFOR-a sa opremom za razbijanje demonstracija.

Vojnici sa štitovima stoje i u poprečnoj ulici – prekoputa same opštine.

Kod crkve u Zvečanu nalazi se jedno vozilo Hitne pomoći, kao i najmanje dva vozila EULEX-a.

Za razliku od prethodnih dana građani su danas udaljeniji od pripadnika KFOR-a.

Građani traže da se ROSU jedinice povuku sa sjevera Kosova i Metohije, da nelegalni gradonačelnici ne ulaze u opštinske zgrade i da iz pritvora budu pušteni Radoš Petrović i Dušan Obrenović, koji su prije dva dana uhapšeni.

Njima je određeno policijsko zadržavanje do 48 časova, a prema riječima advokata Dejana Vasića, kosovska policija se tokom privođenja nad njima iživljavala.

Zdravstveno stanje Dragiše Galjka, kojeg su ranili pripadnici ROSU, stabilno je, ali je on i dalje na Odjeljenju intenzivne njege u bolnici u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, pod stalnim nadzorom ljekara.

Bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova visokorizična

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da je bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova i Metohije visokorizična i da Beograd traži politički put za rješenje problema.

- Bezbednosna situacija je visoko rizična zbog jednostranih, nezakonitih, neligitimnih odluka administracije u Prištini i da to nazovemo pravim imenom i probamo da sublimiramo kao okupaciju severa Kosova i Metohije od albanske administracije iz Prištine - rekao je Vučević.

Prema njegovim riječima, put premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija vodi ka eskalaciji, sukobima, povređivanju, pucanju i svim onim scenama koje su viđene.

Vučević je naglasio da je Vojska Srbije spremna da izvršava svaki zadatak, a da je Beograd sa političke strane definisao koje su to crvene linije.

- Govorimo o ne daj Bože scenarijima da neko ubija Srbe, da kreće fizička likvidacija našeg naroda od kosovske policije, proterivanje Srba, pogrom, sve ono što nam se dešavalo pre 20 ili 30 godina. Te situacije bi zaista bile, ne samo crveni alarm, nego onaj momenat kada Srbija ne može da priča samo i sedi skrštenih ruku - rekao je Vučević za RTS.

Na sjeveru Kosova i Metohije noć je protekla mirno, incidenata nije bilo, a za danas se očekuje okupljanje većeg broja građana ispred opštinskih zgrada u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, oko kojih pripadnici Kfora razvlače bodljikavu žicu.

Situacija na sjeveru Kosova i Metohije eskalirala je u petak, 26. maja, nakon što je kosovska policija zauzela opštinske prostorije u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zatvorena glasačka mjesta na sjeveru KiM: Izuzetno niska izlaznost Zatvorena glasačka mjesta na sjeveru KiM: Izuzetno niska izlaznost
Kfor demantovao: Srpski vojnici nisu uperili oružje u civile na KiM Kfor demantovao: Srpski vojnici nisu uperili oružje u civile na KiM
Na Kosovu 4.353 vojnika, najviše iz Italije Na Kosovu 4.353 vojnika, najviše iz Italije
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    21h 47m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    21h 54m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    18h 36m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    13h 14m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    13h 46m
    0