Од 13. децембра почиње примјена Правилника о забрани пушења у ФБиХ

23.08.2024. 18:43
5
ИЗВОР: n1info.ba

Привредна комора ФБиХ и Федерална управа за инспекцијске послове организовале су једнодневно савјетовање посвећено спровођењу новог "Закона о контроли и ограниченој употреби духана, духанских производа и осталих производа за пушење" и Правилника о условима за посебне просторе за пушење у смислу изузетака од забране пушења. Догађај је окупио представнике кантоналних инспекцијских органа, пружајући им потребне смјернице за ефикасно спровођење ових законских рјешења, која доносе значајне промјене за власнике угоститељских објеката, али и за ширу јавност, саопштено је из Федералне управе за инспекцијске послове.

Нови закон строго забрањује пушење у свим затвореним јавним просторима, укључујући угоститељске објекте, радна мјеста и јавни пријевоз.

Ова забрана обухвата духанске и биљне производе за пушење, наргиле и водене луле. Употреба технологије загријавања духана није забрањена. Циљ савјетовања је пружање увида у релевантне законске одредбе као и јасне смјернице из Правилника које детаљније објашњавају изузетке од забране пушења те размјену искустава и информација с терена и из праксе.

Мирсад Јашарспахић, предсједник Привредне коморе ФБиХ, нагласио је важност прилагођавања угоститеља новим законским оквирима.

- Власници угоститељских објеката дужни су ускладити свој рад с одредбама Правилника у року од шест мјесеци. Како бисмо им олакшали овај процес, покренули смо информативну кампању и низ едукативних садржаја за представнике Хореца сектора. Једнако важни су и инспекцијски органи, под чијим будним надзором се процес и одвија - истакао је Јашарспахић.

ФУЗИП

Једна од кључних одредби Правилника односи се на обавезу физичког одвајања простора за пушење у угоститељским објектима већим од 50 квадратних метара, који морају бити опремљени адекватним системима вентилације и филтрације зрака. У мањим објектима, гдје се служи само пиће, пушење може бити дозвољено, под условом да су простори правилно вентилирани.

Ивана Првуловић, директорица Федералне управе за инспекцијске послове, је истакла опредјељење Управе да кроз ово савјетовање и будућу сарадњу и координацију с кантоналним инспекцијским органима пружи максималан допринос и посвећеност примјени и надзору законодавства које има огроман утицај на здравље.

- Овај Закон није само правни оквир, него и важан алат за заштиту здравља и унапређење квалитете живота. Његова примјена има директне посљедице на смањење изложености духанском диму и потицање здравијих животних навика, а улога инспектора је кључна у осигуравању досљедног и ефикасног провођења прописаних мјера - рекла је Првуловић, изразивши наду да ће савјетовање инспекорима пружити корисне информације и разријешити евентуалне дилеме те омогућити да се с повјерењем суоче са изазовима које овај Закон доноси.

До почетка примјена Правилника 13. децембра 2024. године, инспекцијски надзор ће бити савјетодаван, с циљем што ефикаснијег прилагођавања угоститеља новим прописима. Новчане казне за прекршаје износе од 2.000 до 5.000 марака за правна, односно од 300 до 1.000 марака за одговорна лица.

Савјетовање је закључено позивом предсједника Јашарспахића и директорице Првуловић на активну сарадњу свих актера како би процес прилагођавања новим законским одредбама протекао што успјешније.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Nikotin 24.08.2024. 18:00
    Šta se palite na zapadne trendove. Nekad su doktori pušili u bolnicama i bili pojam za današnje. Žene i neudate puše one stvari svaki dan, a muškarci u tome uživaju dok gube muškost, pa niko neće da vidi da zbog toga rak hara, a ne zbog pušenja duvana.
  • Generic placeholder image
    Popušlić 23.08.2024. 22:07
    Popusili smo mi svoje...
  • Generic placeholder image
    Goran 23.08.2024. 20:40
    Nikakav vise nam pravilnik nije potreban,jer smo odavno popusili
  • Generic placeholder image
    Paljanin 23.08.2024. 20:12
    Svaka čast parlamentu Federacije, prava stvar a ne kao kod nas pušači udaviše nepušače! Bar da je Republika Srpska u čemu bolja nego i ovdje zaostajemo. Pitam se misle li išta naši političari, sem o lopovluku!?
  • Generic placeholder image
    Soko 23.08.2024. 19:47
    Kada će ovakav Pravilnik stupiti na snagu u Republici Srpskoj...
Повезане вијести
Дрвар се спрема за посјету Његове светости патријарха Порфирија Дрвар се спрема за посјету Његове светости патријарха Порфирија
Увођење српског језика у повратничкој општини историјски тренутак Увођење српског језика у повратничкој општини историјски тренутак
Полиција о троструком убиству у Санском Мосту Полиција о троструком убиству у Санском Мосту
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    10h 59m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 41m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 9m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 30m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 39m
    0