Од 2024. године држављанима БиХ за улазак у ЕУ ће требати потврда

28.07.2023. 10:37
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Од почетка наредне године ЕУ почиње примјењивати електронско регистровање уласка у шенгенски простор. Ова обавеза ће обухватити све земље које нису чланице Шенгена, а не треба им виза за улазак у ЕУ, па ће се односити и на држављане БиХ.

Европски систем за инфомације о путницима и одобравање улаза (ЕТИАС) ће, према садашњем стању ствари, почети да се примјењује од почетка 2024, али у почетку се ништа неће промијенити јер ће првих шест мјесеци путници само бити информисани о новим правилима.

Наредних шест мјесеци ће се почети попуњавати формулари, осим приликом првог уласка у шенгенски простор.

Тек од 2025. године ЕТИАС ће се односити на све путнике којима не треба виза за улазак у ЕУ, а не припадају шенгенској зони и ЕУ.

Нови формулар ће, према подацима Европске комисије, коштати седам евра, попуњаваће се електронски, а потврда о регистрацији ће у највећем броју случајева стићи на имејл адресу у року од неколико минута.

У ријетким случајевима до одобрења могу проћи до двије седмице, а у изузетним случајевима до мјесец дана. Важење ЕТИАС-а је три године или до истека пасоша, у зависности шта се прије деси. Као и до сада, путник ће моћи да се у шенгенском простору задржи најдуже 90 дана у периоду од 180 дана, након чега поступак тече од почетка.

У Фронтексу, европској служби за границе, који ће примјењивати споразум, раније су за „Независне” рекли да ће се ЕТИАС односити на држављане нешто више од 60 земаља свијета, међу којима су и земље западног Балкана којима за улаз у ЕУ не треба виза.

- ЕТИАС ће додатно ојачати европску унутрашњу безбједност тако што ће се процес провјере путника спроводити прије њиховог путовања како би се одредило да ли представљају безбједносну пријетњу, илегалне миграције или јавни здравствени ризик - кажу они и додају да се ради о јако сложеном систему којим ће управљати Фронтекс.

Систем је први пут најављен 2016. године, а најављена примјена требало је да почне 2021. године. Међутим, дошло је до неколико техничких одгађања, прво до почетка 2022. године, а онда до почетка 2023. године, да би посљедња информација била почетак наредне године.

Иако ће систем коштати седам евра, убрзаће се кретање на граници, а путници ће ријетко бити подвргнути детаљним контролама, с обзиром на то да ће се цијели поступак обавити онлајн.

Иако је у првом периоду било одређене конфузије, из ЕУ је појашњено да се од апликаната неће тражити да подносе здравствене податке или биометријске податке како би добили ову дозволу.

Приликом попуњавања онлајн формулара, путници ће морати навести име и презиме, мјесто и датум рођења, податке о пасошу, адресу, имејл, број телефона и сличне податке.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    19h 6m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    20h 11m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    13h 54m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    15h 0m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    10h 8m
    0