Од октобра на факултетима извјесна онлајн настава

07.08.2020. 10:16
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Настава на факултетима у Републици Српској од октобра највјероватније ће бити извођена онлајн, потврдио је за "Независне" Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву.

- Будући да пандемија вируса корона не јењава, сматрам да је то просто једина могућност извођења наставе, мада по мом мишљењу нема бољег начина за извођење наставе од класичне, због саме интеракције, те социјалног контакта са студентима - казао је Кулић.

Према његовим ријечима, уколико се поправи епидемиолошка ситуација, универзитети ће прећи на стандардно учење.

- Недавно смо имали састанак у  Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, гдје смо покушали да нађемо могућност да два јавна универзитета у Републици Српској користе исту платформу за електронско учење, али то неће бити изводљиво, тако да ће универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву користити платформе које су користили од марта - казао је Кулић.

Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањалуци, за "Независне" истиче да ће се настава на Универзитету у Бањалуци у зимском семестру академске 2020/2021. године изводити на основу смјерница коју ће сачинити Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, у сарадњи са јавним универзитетима у Републици Српској.

- Уколико епидемиолошке прилике не буду повољне, надлежно министарство ће одредити на који начин би се настава изводила, да ли директно онлине или у учионицима уз поштовање одређених препорука са мањим групама студената - казао је Гајанин.

Он је рекао је ће настава за бруцоше у новој академској години почети 5. октобра, а за старије године почетком новембра, те додао да ће бити поштоване све епидемиолошке препоруке. Он је нагласио да у овој високошколској установи претпостављају да ће епидемиолошка ситуација и 1. октобра и 1. новембра бити неповољна, те да се за то спремају.

- Уколико епидемиолошка ситуација буде неповољна, практична настава ће сигурно морати да се одвија на Универзитету и факултетима у мањим групама, при чему ће се поштовати све епидемиолошке препоруке - најавио је Гајанин. Када је ријеч о теоријској настави, Гајанин је рекао да ће за студијске групе за које се не могу поштовати епидемиолошке препоруке вјероватно бити остављена могућност одржавања наставе на даљину, с тим да ће се изводити из учионица.

- Дакле, наставник ће имати обавезу да дође у учионицу и одржи предавање. Одговарајући број студената ће, вјероватно, моћи физички да буде присутан према епидемиолошким препорукама, а остали ће такву наставу пратити онлине, на основу одговарајућих платформи - навео је он.

Радмила Пејић, помоћница министра за високо образовање,  казала је да је Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске формирало  тим који прати реализацију наставе и организацију испита.

- Тим ће за наредну академску годину понудити унифицирано рјешње за учење на даљину. Високошколске установе су спремне за било какав вид наставе, одлуку о начину извођења наставе донијеће Влада Републике Српске и Штаб за ванредне ситуације у зависности од епидемиолошке ситуације - казала је Пејићева.

Никола Бојић, потпредсједник Уније студената Републике Српске,  казао је да је онлине настава тренутно уврштена у Закон о средњем образовању који је недавно усвојен, те да су студенти наставу у другом семестру текуће године слушали онлине.

- Као и сваки вид наставе и настава на даљину, али и стандардна настава имају предности и недостатке. Предности онлине наставе су модернизација наставног процеса, као и повећање информатичке писмености студената - казао је Бојић.

Додао је да је Унија  студената Републике Српске става да је најбољи начин извођења наставе да почиње и заврши се у нормалним околностима.

- Због тренутне епидемиолошке ситуације сматрамо да нећемо моћи огранизовати наставу на тај начин и сходно томе наставићемо је онлине путем. Надамо се да ће што прије доћи до нормалног начина наставе - истакао је Бојић.

Добра замјена за редовну наставу

Марко Ћурко, студент из Мркоњић Града, казао је да се студенти надају да ће нова академска година започети у нормалним условима као што је и била прије почетка пандемије вируса корона.

- У случају да епидемиолошка ситуација не дозволи овај вид наставе, примијениће се једна од алтернативних метода у складу са законом. Једна од метода је и настава на даљину, коју смо примијенили у другом семестру текуће академске године, која се показала као добар вид замјене редовног процеса наставе у ванредним ситуацијама као што је ова с вирусом корона - казао је Ћурко. 

Коментари 0
Повезане вијести
Имају факултетску диплому, а незапослени: Које струке имају највећи број незапослених Имају факултетску диплому, а незапослени: Које струке имају највећи број незапослених
Факултети срезали уписне квоте Факултети срезали уписне квоте
Факултети дају и четврту шансу Факултети дају и четврту шансу
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    11h 40m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 24m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    2h 8m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    5h 9m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    22h 51m
    0