Одбачен Венс-Овенов план, јер није предвиђао Републику Српску

25.03.2021. 08:39
0
ИЗВОР: СРНА

На преговорима у Њујорку на данашњи дан 1993. године одбачен је план копредсједника Међународне конференције о Југославији Сајруса Венса и лорда Дејвида Овена којим су Срби требали да одустану од Републике Српске, а да БиХ буде подијељена у десет кантона.

План је прихватила Хрватска, а лидер босанских муслимана Алија Изетбеговић потписао га је послије дугог убјеђивања, уз више ограда и услова.

План није потписала Република Српска, иако га није сасвим одбацила, али се успротивила мапама о разграничењу.

Тадашњи муслимански лидер Алија Изетбговић одбијао је редом све мировне планове до Дејтона, све нагодбе понуђене прије и током рата, а једино је овај план прихватио - и то условно.

Српска страна прихватала је све планове, осим Венс-Овеновог, јер није предвиђао постојање Републике Српске која је била услов да Срби као конститутиван народ са вјековним трајањем у БиХ пристану на њено издвајање из Југославије.

Лорд Овен ће након тога прихватити реалност и понудити план о подјели БиХ на три републике, који ће одбити муслиманска страна.

Први план који је требало да спријечи сукобе у БиХ понуђен је у договору српских представника из БиХ, Београда и представаника муслиманске стране, односно СДА, Алије Изетбеговића, Мухамеда Филиповића и Адила Зулфикарпашића.

Тај план предвиђао је опстанак скраћене Југославије коју би чиниле Србија, БиХ, Црна Гора и Македонија.

БиХ је била предвиђена без икаквих унутрашњих граница, а у њој, као и на нивоу федерације, важио би национални кључ док би се у врху државе смјењивали представици свих република. Изетбеговић је прихватио, па одбацио план.

Услиједио је план Жозе Кутиљера који је у име тадашње Европске заједнице понудио независну БиХ са три кантона унутар ње. И тај план је прихватио, па одбацио Алија Изетбеговић.

Након Вен-Овеовог плана, понуђен је Овен-Столтенбегов који је прихватила и опет одбацила муслиманска страна.

Тек у Дејтону Изетбеговић је ставио потпис на мировни план, који је био много слабији за муслиманске интересе од Београдског споразума, Кутиљеровог или Овен-Столтеберговог папира.

Сви међународни мировни планови, осим Венс-Овеновог /и Београдског који се темељио на скраћеној Југославији/, предвиђали су српску територијалну аутономију у БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    23h 45m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    21h 20m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    7h 19m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    5h 46m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    7h 38m
    0