Одбојкашица Јована Папаз: У САД живим свој сан

24.12.2019. 09:33
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У Америци живим свој сан. Овако је почела причу за "Независне" Јована Папаз, 21-годишња одбојкашица из Источног Сарајева, која данас са великим успјехом игра одбојку и студира на колеџу у Аризони.

Некадашња играчица Славије, а затим Јахорине словила је за једну од најталентованијих одбојкашица у БиХ. Њен сан је одувијек био да се отисне преко Баре, а начин на који је то успјела је и више него интересантан.

-Начин на који сам ја дошла у САД и добила стипендију јесте преко видеа који сам направила још у средњој школи, послала сам тренерима и онда добила понуде од школа- истиче симпатична Јована, која се брзо адаптирала и постала један од заштитних знакова своје екипе.

Некадашња јуниорска репрезентативка БиХ већ другу годину похађа колеџ Аризона. Признаје да јој није лако, али да уз велику жељу и труд успијева ускладити све обавезе.

-Наравно да ништа није лако, међутим уз труд и рад све је могуће. На почетку је било тешко, одвојити се од породице и отићи на други континент, упознавати нове људе и нови начин живота. Временом све дође на своје и сада могу рећи да уживам. Стекла сам много пријатеља, научила нове језике- наглашава Папазова и додаје:

-Обавеза је увијек пуно, посебно када је сезона. Тренира се сваки дан, иде на часове, играју се утакмице и путује се много. Бити спортиста и студент у исто вријеме захтјева доста труда и организације. Систем играња у Америци је специфичан, јер сезона траје само неколико мјесеци. Ове године изборили смо финале регионалног првенства. Ово је моја друга година у Аризони и већ сљедећег љета ћу се пребацити на универзитет. Веома ми је битно да пронађем добру школу, како академски, тако и за одбојку-

Иако у САД не постоји професионална лига у одбојци, наша саговорница наглашава да је квалитет одбојке веома добар, посебно на универзитетима.

-Доста играчица из иностранства долази баш у Америку због добре одбојке. Живјети далеко од породице и виђати их једном или два пута годишње је тешко. Међутим, када имаш своје циљеве и снове, мораш да се одрекнеш многих ствари. Мој сан је био да одем у Америку и да упознам нове људе, путујем, учим језике и играм одбојку. Све од тога сам остварила. Имам доста пријатеља из цијелог свијета, Колумбије, Мексика, Јапана, Перуа, Италије, Енглеске. Највише њих сам упознала управо кроз спорт и то је једно велико богатство- рекла је Јована Папаз.

Амбициозна и већ сада усјешна млада дјевојка из Источног Сарајева, која слободно вријеме највише проводи крај базена, вјерује да ће и даље живјети свој сан, те да ће и у будућности једнако добро као и до сада градити каријеру као одбојкашица, али и стећи звање академског грађанина.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Одбојкашице из Гацка освојиле Куп БиХ Одбојкашице из Гацка освојиле Куп БиХ
Тијана Бошковић проглашена за најкориснију играчицу Тијана Бошковић проглашена за најкориснију играчицу
Билећанку и њен тим побједа дијели од трофеја Свјетског првенства Билећанку и њен тим побједа дијели од трофеја Свјетског првенства
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    6h 52m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    4h 3m
    3
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    19h 49m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    18h 11m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    20h 25m
    3