Одборници из Источне Илиџе једногласни у циљу заштите грађана и интереса општине

30.03.2022. 14:44
0
ИЗВОР: katera.news

На данашњој 13. редовној сједници Скупштине општине Источна Илиџа усвојене су све тачке дневног реда, а посебно су издвојене оне које се тичу информација о Студији о функционисању и одрживости ЈЗУ Болница „Србија“ Источно Сарајево, као и одговор Европске делегације Босне и Херцеговине.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да се све здравствене установе у цијелој Републици Српској налазе у незавидној ситуацији и да је, према његовим ријечима, потребно промијенити сет закона који се односе на расподјелу пореза и доприноса, на здравствену заштиту и осигурање.

- Лоша и маћехинска политика која се води у здравственим установама у Републици Српској, па и Болници „Србија“, довеле су до тога да се ова болница из универзитетско клиничког центра вратила на статус здравствене установе. Иницијатива града Источно Сарајево о враћању њеног поновног статуса у универзитетску је добра, али одборници и општина Истона Илиџа примјећује да постоје опструкције одређених нивоа власти који треба да најприје спроведу ријечи у дјела, како би ова установа добила заслужени статус – рекао је Божовић.

Он је додао да је становништво Источног Сарајева погрешном политиком Владе Републике Српске, недостатком финансијских средстава и одласком доктора специјалиста, доведено да тога да медицинску помоћ морају тражити у другим градовима Српске или у ФБиХ.

- Надам се да ће овај сет одлука које се односе на функционисање ове здравстевене установе бити прихваћене јер је Болница „Србија“ стратешки најважнија установа за становнике Источног Сарајева, али и источног дијела Републике Српске и треба да има посебан статус – напоменуо је Божовић.

Божовић се осврнуо на негативан одговор Европске делегације Босне и Херцеговине на питање изградње брзе цесте кроз Источну Илиџу, истичући да је то неприхватљиво за становнике, привредне субјекте и саму позицију општине Источна Илиџа.

- Умјесто да дођемо у ситуацију да се мултипликују привредни субјекти и да Источна Илиџа искористи градњу брзе цесте и близину аеродрома, долазимо у ситуацију да ће општина Источна Илиџа бити подијељена на два дијела и то у оном дијелу који је кичма саме општине – рекао је Божовић.

Он је напоменуо да је општина Источна Илиџа за изградњу пројекта пута Сарајево-Фоча-Источна Илиџа, али под условима и планском документацијом коју посједује Општина.

- Урадили смо привремено рјешење кружног тока на споју улица Војводе Радомира Путника и Равногорске, који би направили средствима из биџета Општине, а који би касније био уклоњен или прилагођен трајном пројекту – рекао је Божовић.

Он је још појаснио и то да при градњи брзе цесте општина Источна Илиџа захтијева да се сачува коридом од 30 метара, јер би се тако сачували постојећи изграђени објекти.

- Постоје различити принципи у ФБиХ и овдје и свједоци смо да се на подручју општине Нови Град прави Хифина пумпа због чега ће пројекат у том дијелу бити измијењен. Уколико буде сачуван коридор од 30 метара, загарантована брзина буде 60 километара на сат, буде довољно прикључака на локалне путеве, Општина Источна Илиџа ће пристати на реализацију пројекта. Другачија пројектна рјешења, која нам се намећу, нећемо прихватити – закључио је Божовић.

Директор Болнице "Србија" Небојша Шешлија објаснио је да је Студија о функционисању и одрживости ове болнице рађена у сарадњи града Источно Сарајево и Економског факултета на Палама, те да се њом хтјела скренути пажња на битност и важност ове установе, као и указати на постојеће проблеме и изналажење начина за побољшаље њеног функционисања.

Замјеник шефа Клуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Источна Илиџа Милош Голијанин похвалио је рад Болнице "Србија" и истакао да је потребна додатна помоћ  локалних заједница у финасирању гостујућих доктора док се љекари са специјализација не врате у ову болницу.

Поред ове двије, одборници су разматрали и приједлоге одлука о висини ренте (погодности) за изградњу објеката по зонама градског грађевинског земљишта на подручју општине Источна Илиџа, о висини трошкова уређења градског грађевинског земљишта, о висини просјечне грађевинске цијене метра квадратног корисне површине стамбеног и пословног простора, као и стање у области културе и рада Комуналне полиције за 2021. годину.

Коментари 0
Повезане вијести
Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    20h 16m
    9
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    11h 11m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    20h 22m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    20h 30m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    12h 37m
    0