Odbornici iz Istočne Ilidže jednoglasni u cilju zaštite građana i interesa opštine

30.03.2022. 14:44
0
IZVOR: katera.news

Na današnjoj 13. redovnoj sjednici Skupštine opštine Istočna Ilidža usvojene su sve tačke dnevnog reda, a posebno su izdvojene one koje se tiču informacija o Studiji o funkcionisanju i održivosti JZU Bolnica „Srbija“ Istočno Sarajevo, kao i odgovor Evropske delegacije Bosne i Hercegovine.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da se sve zdravstvene ustanove u cijeloj Republici Srpskoj nalaze u nezavidnoj situaciji i da je, prema njegovim riječima, potrebno promijeniti set zakona koji se odnose na raspodjelu poreza i doprinosa, na zdravstvenu zaštitu i osiguranje.

- Loša i maćehinska politika koja se vodi u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, pa i Bolnici „Srbija“, dovele su do toga da se ova bolnica iz univerzitetsko kliničkog centra vratila na status zdravstvene ustanove. Inicijativa grada Istočno Sarajevo o vraćanju njenog ponovnog statusa u univerzitetsku je dobra, ali odbornici i opština Istona Ilidža primjećuje da postoje opstrukcije određenih nivoa vlasti koji treba da najprije sprovedu riječi u djela, kako bi ova ustanova dobila zasluženi status – rekao je Božović.

On je dodao da je stanovništvo Istočnog Sarajeva pogrešnom politikom Vlade Republike Srpske, nedostatkom finansijskih sredstava i odlaskom doktora specijalista, dovedeno da toga da medicinsku pomoć moraju tražiti u drugim gradovima Srpske ili u FBiH.

- Nadam se da će ovaj set odluka koje se odnose na funkcionisanje ove zdravstevene ustanove biti prihvaćene jer je Bolnica „Srbija“ strateški najvažnija ustanova za stanovnike Istočnog Sarajeva, ali i istočnog dijela Republike Srpske i treba da ima poseban status – napomenuo je Božović.

Božović se osvrnuo na negativan odgovor Evropske delegacije Bosne i Hercegovine na pitanje izgradnje brze ceste kroz Istočnu Ilidžu, ističući da je to neprihvatljivo za stanovnike, privredne subjekte i samu poziciju opštine Istočna Ilidža.

- Umjesto da dođemo u situaciju da se multiplikuju privredni subjekti i da Istočna Ilidža iskoristi gradnju brze ceste i blizinu aerodroma, dolazimo u situaciju da će opština Istočna Ilidža biti podijeljena na dva dijela i to u onom dijelu koji je kičma same opštine – rekao je Božović.

On je napomenuo da je opština Istočna Ilidža za izgradnju projekta puta Sarajevo-Foča-Istočna Ilidža, ali pod uslovima i planskom dokumentacijom koju posjeduje Opština.

- Uradili smo privremeno rješenje kružnog toka na spoju ulica Vojvode Radomira Putnika i Ravnogorske, koji bi napravili sredstvima iz bidžeta Opštine, a koji bi kasnije bio uklonjen ili prilagođen trajnom projektu – rekao je Božović.

On je još pojasnio i to da pri gradnji brze ceste opština Istočna Ilidža zahtijeva da se sačuva koridom od 30 metara, jer bi se tako sačuvali postojeći izgrađeni objekti.

- Postoje različiti principi u FBiH i ovdje i svjedoci smo da se na području opštine Novi Grad pravi Hifina pumpa zbog čega će projekat u tom dijelu biti izmijenjen. Ukoliko bude sačuvan koridor od 30 metara, zagarantovana brzina bude 60 kilometara na sat, bude dovoljno priključaka na lokalne puteve, Opština Istočna Ilidža će pristati na realizaciju projekta. Drugačija projektna rješenja, koja nam se nameću, nećemo prihvatiti – zaključio je Božović.

Direktor Bolnice "Srbija" Nebojša Šešlija objasnio je da je Studija o funkcionisanju i održivosti ove bolnice rađena u saradnji grada Istočno Sarajevo i Ekonomskog fakulteta na Palama, te da se njom htjela skrenuti pažnja na bitnost i važnost ove ustanove, kao i ukazati na postojeće probleme i iznalaženje načina za poboljšalje njenog funkcionisanja.

Zamjenik šefa Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Istočna Ilidža Miloš Golijanin pohvalio je rad Bolnice "Srbija" i istakao da je potrebna dodatna pomoć  lokalnih zajednica u finasiranju gostujućih doktora dok se ljekari sa specijalizacija ne vrate u ovu bolnicu.

Pored ove dvije, odbornici su razmatrali i prijedloge odluka o visini rente (pogodnosti) za izgradnju objekata po zonama gradskog građevinskog zemljišta na području opštine Istočna Ilidža, o visini troškova uređenja gradskog građevinskog zemljišta, o visini prosječne građevinske cijene metra kvadratnog korisne površine stambenog i poslovnog prostora, kao i stanje u oblasti kulture i rada Komunalne policije za 2021. godinu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
Počeo Zvezdin kamp u Istočnoj Ilidži (FOTO) Počeo Zvezdin kamp u Istočnoj Ilidži (FOTO)
Učenici OŠ „Jovan Dučić“ iz Istočne Ilidže posjetili Jahorinu (FOTO) Učenici OŠ „Jovan Dučić“ iz Istočne Ilidže posjetili Jahorinu (FOTO)
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    21h 21m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    12h 19m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    20h 45m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    19h 0m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    20h 39m
    0