Одиграна представа „Идентитлук“

26.02.2021. 21:44
0
ИЗВОР: radiofoca.com

Представа „Идентитлук“ у режији Тање Милетић Оручевић одиграна је у Градском позоришту Фоча. Представа је ауторски пројекат Студија за изведбене умјетности, Народног позоришта и Хрватског народног казалишта из Мостара.

У овој сатири, насталој према мотивима збирке есеја Амина Малуфа „У име идентитета“, пропитују се идентитети и њихово плитко схватање у нашем друштву, те отварају питања која подстичу размишљање о властитом идентитету.

Прича прати осам учесника семинара који има за циљ да, кроз примјер Малуфовог дјела, утиче на помирење народа који живе у Босни и Херцеговини, што изазива нове сукобе.

Улогу једног од учесника семинара Ненада Ковачевића који не зна зашто обожава Југославију, али обилази сличне семинаре и добро живи од приче о Југославији, тумачи глумац Хрватског народног казалишта из Мостара Иво Крешић.

- Препоручујем свима да размисле шта им је битно. Према мом мишљењу идентитет је вишеслојна ствар, као што Амин Малуф лијепо каже у својој књизи „У име идентитета“. Глумци у представи су коаутори текста заједно са Драганом Комадином и сви смо имали узбудљив процес размишљања о идентитету. Хтјели смо да направимо једну представу која би публици могла да буде занимљива. Након петнаестак играња испоставило се да је то тако и да је идентитет који нам је на почетку представљао терет на крају постао занимљив за размишљање - рекао је Крешић.

Пред фочанском публиком, уз Ива Крешића наступили су Ајла Хамзић, Фатима Казазић Обад, Амела Кресо, Јелена Кордић Курдет, Недим Малкочевић, Дражен Павловић и Иван Скоко. 

Позоришни комад „Идентитлук“ рађен је под покровитељством Међународне организације за миграције и вишеструко је награђиван на позоришним фестивалима

Коментари 0
Повезане вијести
Споменици - значајна повезница различитих култура и периода
Најављени прекиди у испоруци електричне енергије
Штрајкује глађу због незапослености
Најчитаније
 • Медвјед напао чобанина, изгризао га и поломио му руке
  19.04.2021
  1
 • Ухапшен мушкарац из Пала због пуцњаве у затвореном простору
  20.04.2021
  0
 • Рогатичанин тешко повријеђен у саобраћајној незгоди
  19.04.2021
  0
 • Пљачка пумпе у Источном Новом Сарајеву
  19.04.2021
  3
 • Влада смијенила десет директора у "Шумама Српске"
  19.04.2021
  3