Одигране монодрама „Јефимија“ и представа „Д Пиг“ у Источном Сарајеву

03.11.2022. 09:04
0
ИЗВОР: srna.rs

Монодрама „Јефимија – Јелена Мрњавчевић“, емотивна прича коју прате бурни историјски догађаји, и представа „Д Пиг“, сачињена од низа комичних ситуација, одигране су у оквиру 27. Међународног фестивала малих сцена и монодраме у Источном Новом Сарајеву.

Јелена Мрњавчевић, монахиња Јефимија, једна је од важнијих личности у историји српског народа, а монодрама о њеном животу, по тексту Звонимира Костића, праизведбу је имала 1986. године у Београду.

У овој монодрами, Јелена Мрњавчевић – кћерка, дјевојка, супруга, владар, мајка, а потом монахиња Јефимија прича своју емотивну животну причу кроз коју се преплићу бурни историјски догађаји.

Текст монодраме је написао Звонимир Костић, режисер је Жељко Милошевић, драматург Александар Васиљевић, а игра Тијана Јовановић, глумица Културне сцене „Мале ствари“ Требиње.

Слика

Фото: srna.rs

Глумци Народног позоришта Ужице синоћ су у Културном центру Источно Ново Сарајево извели представу „Д Пиг“, према тексту Бранислава Нушића, у режији Бранка Поповића.

Представа говори о београдској грађанској породици између два рата, којој у посјету долази стари пријатељ из иностранства. Осим тога што жели да остане пријатељ, он би да се мало умијеша и у породицу, што помало личи на Молијеровог Тартифа, те се ту откривају и неке сексуалне склоности према жени његовог најбољег друга, што изазива и низ комичних ситуација.

Глумци у овој представи били су Бранислав Љубичић, Вања Ковачевић, Дејан Максимовић, Дивна Марић и Јанко Радишић.

На програму Фестивала монодрама вечерас у 18.00 часова је „Крлежина Салома“, у режији Маје Ђуриновић и Селме Мехић, која и игра у овој монодрами Ауторског пројекта Хрватска, а у 20.00 часова глумци Удружења грађана Градско позориште „Јазавац“ извешће представу Марка Камолетија „Пиџама за шесторо“, у режији Жељка Стјепановића.

У овој представи играју Драгана Марић, Ања Илић, Сњежана Мишић, Велимир Бланић, Жељко Еркић и Златан Видовић.

Коментари 0
Повезане вијести
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    16h 11m
    5
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    18h 54m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    13h 46m
    5
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    22h 39m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    20h 40m
    0