Одличне вијести из Кине: Експериментална вакцина ствара антитијела

15.06.2020. 13:10
0
ИЗВОР: N1

Експериментална вакцина против корона вируса подстиче тијело да ствара антитијела против вируса, кажу стручњаци из кинеске компаније “Sinovac Biotech Ltd".

Ова компанија  додаје да је вакцина још увијек у фази тестирања и да се оно спроводи на више од 700 волонтера у убрзаном испитивању, које комбинује фазу и у наредни корак, фазу II.

- Резултати клиничке студије фазе II показују да вакцина индукује неутрализујућа антитијела 14 дана након вакцинације - наводи се у изјави компаније.

Такође је наглашено да нико није успио да покаже да ли ова неутрализујућа антитијела могу да заштите људе од инфекције Ковид-19, али произвођачи вакцина се надају да хоће.

Више од 90 одсто добровољаца у фази II развило је та антитијела, наводи се у саопштењу компаније.

- "Sinovac" сарађује са Институтом Бутантан у Бразилу како би припремио и спровео клиничку студију фазе III", додаје се.

Тестирање фазе III је посљедњи корак у тестирању, који показује да ли вакцина или лијек дјелују, прије него што затраже одобрење од регулатора.

Како то функционише?

"Sinovac Biotech Ltd" користи старомодни приступ прављењу вакцине против корона вируса, ону која користи цијели вирус да би подстакла тијело да развије имунитет. Вирус се инактивира тако да не може да изазове болест.

Овај приступ цијелом вирусу је спорији, јер у фабрикама морају да се узгајају серије вируса да би се направиле велике количине вакцине, али је ефикасан.

Овакве вакцине се још увијек користе, таква је полио-вакцина и вакцина против бјеснила.

САД напредују са новијим вакцинама направљеним кориштењем дијелова генетског материјала вируса. Оне се брже праве, али научници морају да утврде који је дио вируса најбољи за копирање како би се изазвао снажан имунолошки одговор.

Коментари 0
Повезане вијести
У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО) У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО)
Почело тестирање прве вакцине против рака плућа Почело тестирање прве вакцине против рака плућа
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Најчитаније
  • ПУ Источно Сарајево: Ухапшен мушкарац због основа сумње да је мучио и убио пса
    11h 2m
    6
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    12h 51m
    0
  • Погледајте како данас изгледа Црква Христа Спаситеља у Истанбулу која је претворена у џамију (ФОТО/ВИДЕО)
    7h 20m
    14
  • Фоча: Возило слетјело у корито Дрине, возач тешко повријеђен
    7h 7m
    0
  • Сокочанин вријеђао и пријетио малољетнику, друго лице га покушало физички напасти
    10h 29m
    2