Održan istorijski čas na Novom Zejtinliku za gotovo 250 učenika

08.05.2024. 15:04
0
IZVOR: srna.rs

Na Srpskom vojničkom spomen-groblju Novi Zejtinlik na Sokocu danas je, nakon polaganja cvijeća na centralni spomen-krst, za gotovo 250 učenika osnovnih i srednjih škola iz Istočne Ilidže i Sokoca održan istorijski čas, u okviru manifestacije "Dani odbrane Ilidže".

Doktorand istorije Lazar Škobo istakao je na istorijskom času da je veoma važno da osnovci i srednjoškolci iz Republike Srpske budu upoznati o značaju Novog Zejtinlika koji nosi svetost.

On je rekao da su sarajevski Srbi podnijeli najveću žrtvu za borbu i opstanak Republike Srpske tokom rata, ali i najveću žrtvu povlačeći se sa svojih ognjišta i teritorije koju su uspješno branili od početka do kraja rata krenuvši u egzodus.

- Svojim izgnanstvom su od opština u istočnom dijelu tadašnje BiH uspjeli da stvore zrele i perspektivne opštine na prostoru koji je danas kičma Republike Srpske i veza sa maticom Srbijom - naveo je Škobo.

Koordinator boračkih organizacije Sarajevsko-romanijske regije Goran Šehovac rekao je novinarima na Novom Zejtinliku da se snaga Istočne Ilidže i Srpskog Sarajeva, osim u ratu, pokazuje i danas njegovanjem kulture sjećanja na Odbrambeno-otadžbinski rat.

Šehovac, koji je i predsjednik opštinske Boračke organizacije "Ilidžanski borac", naveo je da ih u tim aktivnostima već 15 godina podržavaju učenici i profesori osnovnih i srednjih škola Istočne Ilidže.

On je naglasio da na Novom Zejtinliku počivaju srpski junaci poginuli za Republiku Srpsku, za slobodu, za očuvanje ćirilice i srpskog jezika, za djecu koja su danas na istorijskom času slušala šta se dešavalo u proteklom ratu u kojem su borci davali i dijelove tijela.

Šehovac je, kao jedan od najmlađih srpskih boraca u minulom ratu, pozvao na mir i slogu u očuvanju Republike Srpske i nacionalnog identiteta.

Učenica Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" Kristina Kovač, dobitnik prve nagrade na literarnom konkursu opštine Istočna Ilidža, zahvalila je svakom srpskom ratniku koji je svoj dom i rod branio, svakoj majci koja je srce stegla i sina poslala u ljuti boj, svakom ocu koji ga je tvrdom muškom rukom štitio i svakoj ljubi koja je pustila dragoga iz naručja.

Prije polaganja cvijeća na centralni spomen-krst, služen je pomen.

Učenici osnovnih i srednjih škola iz opštine Istočna Ilidža, nakon Novog Zejtinlika posjetili su i Manastir Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji gdje im je arhimandrit Andrej, govorio o nastanku manastira.

Današnju posjetu Novom Zejtinliku i manastiru na Ravnoj Romaniji Romanijskoj Sokolici, organizovala je opštinska Boračka organizacija "Ilidžanski borac" u okviru manifestacije "Dani odbrane Ilidže 22. april - 14. maj".

Komentari 0
Povezane vijesti
Film o doktoru Laziću – trajni podsjetnik na hirurga "napaćenog srpskog naroda" (FOTO) Film o doktoru Laziću – trajni podsjetnik na hirurga "napaćenog srpskog naroda" (FOTO)
Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži
Vlaseničke osnovke nastavile tradiciju – furiozno do titule najboljih košarkašica Srpske (FOTO) Vlaseničke osnovke nastavile tradiciju – furiozno do titule najboljih košarkašica Srpske (F...
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    4h 12m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    14h 30m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    14h 36m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    14h 34m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    13h 25m
    0