Одржан културно-умјетнички програм уочи славе манастира Карно

14.10.2020. 17:05
0
ИЗВОР: Катера

Испред Удружења "Светосавље" из Пала синоћ је у културно-умјетничком програму, уочи прославе славе манастира Карно код Сребренице Покрова Пресвете Богородице, наступила породица Николић из Пала, који су рецитовали пјесме и промовисали двије књиге. 

Културно-умјетнички програм отворио је десетогодишњи Ђорђе Николић, члан Гусларског друштва "Старина Новак" из Пала са пјесмом "Игуман Лука". Његов отац Саша на овој вечери представио је своје двије књиге "Светосавље" и "Орлови лављег срца", која је у недјељу промовисана и у Палама.

Слика

Саша је на овој вечери рецитовао и своју награђену пјесму "Дан Републике Српске", док је његова осмогодишња кћерка Марија рецитовала пјесму "Архимандрит отац Лука". На крају програма, публици у манастирском конаку представила се и Горица Николић рецитацијом пјесме "Митрополит дабробосански Хризостом".

Саша Николић је рекао да му је драго што је имао ту част и прилику да наступи на овом културно-умјетничком програму уочи славе манастира Карно код Сребренице.

- У епском десетерцу сам опјевао и манастир Карно, као и игумана манастира архимандрита оца Луку, који ме је одушевио својим трудом и залагањем око изградње манастирског комплекса, као и цркве Светог цара Лазара посвећене погинулим полицајцима, који су 1993. године недалеко од овог манастира дали живот за Републику Српску - рекао је Николић.

Он је додао да је његова књига "Орлови лављег срца" описује јуначку борбу српског народа за крст часни и слободу златну на подручју оловске општине у временском периоду од 1947. до 2015. године, која је ове године угледала и своје четврто издање.

- Користим прилику да се у име моје породице и у своје лично име захвалим игуману манастира Карно оцу Луки на позиву да учествујемо у овако значајној манифестацији. Желим срећну крсну славу манастира Карно, игуману Луки и вјерном српском народу овога краја - рекао је Николић.

У програму је учествовала и Маја Ковачевић из Краљева, мајка једанаесторо дјеце, која је представила своје три књиге: Света Анастасија српска, Света Петка и Благослов патријарха српског Павла. 

Културно-умјетничком програму, који је почео након служења вечерње службе, присуствовао је и Његово преосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом. 

Манастир Карно је манастир Српске православне цркве. Налази се у селу Међе, општина Сребреница. Манастирски храм посвећен је Покрову Пресвете Игуман манастира је Лука Бабић (архимандрит).

 

Коментари 0
Повезане вијести
Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“ Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре ...
Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима
Изложбом икона почеле "Мајске духовне свечаности" у Палама Изложбом икона почеле "Мајске духовне свечаности" у Палама
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    19h 20m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    20h 53m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    17h 19m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    19h 32m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 1m
    3