Одржан округли сто о значају Дана Републике Српске на Палама (ФОТО)

09.01.2022. 14:18
1
ИЗВОР: КАТЕРА

Поводом прославе 9. јануара - Дана Републике Српске данас се у Палама одржава округли сто посвећен Дану Републике и њеном великом јубилеју, 30. година постојања.

На округлом столу учествују народни посланик у првом сазиву Народне скупштине Републике Српске Момир Тошић, универзитетски професори Драга Мастиловић и Радомир Лукић, некадашњи директор Новинске агенције СРНА Бранислав Илић и доктор Мирко Шошић, угледни српски љекар и хирург.

Бивши посланик у НСРС Момир Тошић рекао је новинарима да је са великим емоцијама данас ушао у салу Културног центра "Пале", јер се она везује за низ важних ствари током првих почетака стварања Републике Српске.

- Тих првих 30 година су прошле брзо и мислим да је то један од најљепших датума у историји Републике Српске, уз 24. октобар када смо формирали Скупштину српског народа у БиХ - рекао је Тошић.

Слика

Он је нагласио да је данашњи 9. јануар нешто за шта се вриједило борити и за шта су дате велике жртве.

- Онда када смо морали напустити своја вијековна огњишта мислим да је било мало крајева који су толике жртве поднијели и да не говорим о 36 офанзива које су биле на овом подручју, да је тај Сарајевско-романијски корпус урадио једну од пресудних битака и одбранио народ овога краја - рекао је Тошић.

Доктор Мирко Шошић, који је ратне деведесете године провео у Војној болници "Коран" на Палама, гдје је лијечио рањене војнике Војске Републике Српске и цивиле, рекао је новинарима да је здравство тих година било без основних средстава за рад и да је био веома тежак период.

Шошић је истакао да су једина свијетла тачка тог времена и тешких почетака настанка Републике Српске били људи, односно медицински радници и особље тадашње Војне болнице "Коран".

- Једино су они могли у том времену пружити неопходну помоћ, коју од нас нису захтијевали само војници, него и цивили, становници, којих је било око 150.000 избјеглица, дјеца и други - каже доктор Шошић.

Слика

Округлом столу присуствовао је данас велики број грађана Пала, представника јавног и културног живота општине Пале, општинске борачке организације и Српске православне цркве.

Српски посланици су 9. јануара 1992. године прогласили Српску Републику БиХ, која је касније названа Република Српска, као одговор на намјеру муслимана и Хрвата да се издвоје из Југославије, те на стално прегласавање Срба на свим нивоима у БиХ.

Скупштина српског народа прогласила је стварање данашње Републике Српске прије било каквих међунационалних сукоба и прије почетка грађанског рата у БиХ.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    zeljko 10.01.2022. 15:00
    Gospodo, gde su vam maske ili imate u sali fotokataliticki preciscivac vazduha?!
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Сутра састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева Сутра састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    9h 3m
    0
  • Крађа у Палама
    7h 21m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    21h 40m
    2
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    3h 48m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    6h 36m
    0