Održan okrugli sto o značaju Dana Republike Srpske na Palama (FOTO)

09.01.2022. 14:18
1
IZVOR: KATERA

Povodom proslave 9. januara - Dana Republike Srpske danas se u Palama održava okrugli sto posvećen Danu Republike i njenom velikom jubileju, 30. godina postojanja.

Na okruglom stolu učestvuju narodni poslanik u prvom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske Momir Tošić, univerzitetski profesori Draga Mastilović i Radomir Lukić, nekadašnji direktor Novinske agencije SRNA Branislav Ilić i doktor Mirko Šošić, ugledni srpski ljekar i hirurg.

Bivši poslanik u NSRS Momir Tošić rekao je novinarima da je sa velikim emocijama danas ušao u salu Kulturnog centra "Pale", jer se ona vezuje za niz važnih stvari tokom prvih početaka stvaranja Republike Srpske.

- Tih prvih 30 godina su prošle brzo i mislim da je to jedan od najljepših datuma u istoriji Republike Srpske, uz 24. oktobar kada smo formirali Skupštinu srpskog naroda u BiH - rekao je Tošić.

Slika

On je naglasio da je današnji 9. januar nešto za šta se vrijedilo boriti i za šta su date velike žrtve.

- Onda kada smo morali napustiti svoja vijekovna ognjišta mislim da je bilo malo krajeva koji su tolike žrtve podnijeli i da ne govorim o 36 ofanziva koje su bile na ovom području, da je taj Sarajevsko-romanijski korpus uradio jednu od presudnih bitaka i odbranio narod ovoga kraja - rekao je Tošić.

Doktor Mirko Šošić, koji je ratne devedesete godine proveo u Vojnoj bolnici "Koran" na Palama, gdje je liječio ranjene vojnike Vojske Republike Srpske i civile, rekao je novinarima da je zdravstvo tih godina bilo bez osnovnih sredstava za rad i da je bio veoma težak period.

Šošić je istakao da su jedina svijetla tačka tog vremena i teških početaka nastanka Republike Srpske bili ljudi, odnosno medicinski radnici i osoblje tadašnje Vojne bolnice "Koran".

- Jedino su oni mogli u tom vremenu pružiti neophodnu pomoć, koju od nas nisu zahtijevali samo vojnici, nego i civili, stanovnici, kojih je bilo oko 150.000 izbjeglica, djeca i drugi - kaže doktor Šošić.

Slika

Okruglom stolu prisustvovao je danas veliki broj građana Pala, predstavnika javnog i kulturnog života opštine Pale, opštinske boračke organizacije i Srpske pravoslavne crkve.

Srpski poslanici su 9. januara 1992. godine proglasili Srpsku Republiku BiH, koja je kasnije nazvana Republika Srpska, kao odgovor na namjeru muslimana i Hrvata da se izdvoje iz Jugoslavije, te na stalno preglasavanje Srba na svim nivoima u BiH.

Skupština srpskog naroda proglasila je stvaranje današnje Republike Srpske prije bilo kakvih međunacionalnih sukoba i prije početka građanskog rata u BiH.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    zeljko 10.01.2022. 15:00
    Gospodo, gde su vam maske ili imate u sali fotokataliticki preciscivac vazduha?!
Povezane vijesti
Milan treba našu pomoć – pozovi 17047 Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
Srpska bogatija za 24 bebe Srpska bogatija za 24 bebe
Preminula Vera Grgić Preminula Vera Grgić
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    11h 46m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    12h 30m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    16h 35m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    16h 39m
    2
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    2h 6m
    0