Одржан састанак у вези деминирања дијела општине Трново

31.03.2021. 13:19
0
ИЗВОР: Катера

У кабинету начелника општине Трново данас је одржан заједнички састанак представника локалне заједнице, BHMAC - Регионална канцеларија Пале и представника ШГ “Трескавица“ Трново на тему припреме пројекта за деминирање јужног физички одвојеног дијела општине Трново под називом  МСП „Турови“ који обухвата близу 2 км2 минско сумњиве опасне површине.

План је да пројекат буде припремљен до половине 2021. године, те да се нађе на листи приоритета за деминирање 2022.

Из Центра за уклањање мина у БиХ (BHMAC) су рекли да су Оружане снаге БиХ заинтересоване за овај пројекат и надају се реализацији односно деминирању овог подручја у сљедећој календарској години.

Пројекат се финансира из буџета Оружаних снага БиХ, хуманитарно деминирање. Рок за припрему пројекта је прва половина 2021. година, а рок за деминирање је до краја деминерске сезоне у идућој 2022. години.

По подацима BHMAC-а Трново је општина са средњом угрожености када су у питању минске површине, тако да нешто више од 4,2 км2 чине сумњиве површине, a подијељене су у двије зоне у сјеверни и јужни физички одвојени дио општине.

План за сљедећу годину је да и сјеверни дио, под називом МСП „Богатићи“ буде припремљен за деминирање како би још једнa општинa на подручју града Источно Сарајево била комплетирана.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Саборско вече у Трнову 30. августа Саборско вече у Трнову 30. августа
Општина Трново: Земља на Јахорини је општинска и нећемо одустати од спровођења регулационог плана у складу са законом Општина Трново: Земља на Јахорини је општинска и нећемо одустати од спровођења регулацио...
Сјећање на Горана Вујичића Сјећање на Горана Вујичића
Најчитаније
 • Ударио дјевојку, излетио го из куће па пропао у подрум и погинуо
  7h 8m
  0
 • Традиционална моба косача код Васковића (ВИДЕО)
  9h 45m
  0
 • Ухапшен помагач терористе Фатона Хајризија
  12h 47m
  0
 • Маршом одбране на Илињачу почела манифестација „4. август - да се не заборави“ (ФОТО)
  9h 56m
  0
 • Данас Свети Прокопије
  12h 51m
  0