Одржан састанак у вези деминирања дијела општине Трново

31.03.2021. 13:19
0
ИЗВОР: Катера

У кабинету начелника општине Трново данас је одржан заједнички састанак представника локалне заједнице, BHMAC - Регионална канцеларија Пале и представника ШГ “Трескавица“ Трново на тему припреме пројекта за деминирање јужног физички одвојеног дијела општине Трново под називом  МСП „Турови“ који обухвата близу 2 км2 минско сумњиве опасне површине.

План је да пројекат буде припремљен до половине 2021. године, те да се нађе на листи приоритета за деминирање 2022.

Из Центра за уклањање мина у БиХ (BHMAC) су рекли да су Оружане снаге БиХ заинтересоване за овај пројекат и надају се реализацији односно деминирању овог подручја у сљедећој календарској години.

Пројекат се финансира из буџета Оружаних снага БиХ, хуманитарно деминирање. Рок за припрему пројекта је прва половина 2021. година, а рок за деминирање је до краја деминерске сезоне у идућој 2022. години.

По подацима BHMAC-а Трново је општина са средњом угрожености када су у питању минске површине, тако да нешто више од 4,2 км2 чине сумњиве површине, a подијељене су у двије зоне у сјеверни и јужни физички одвојени дио општине.

План за сљедећу годину је да и сјеверни дио, под називом МСП „Богатићи“ буде припремљен за деминирање како би још једнa општинa на подручју града Источно Сарајево била комплетирана.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Одржан састанак са представницима Удружења пчелара „Рој“ из Источне Илиџа Одржан састанак са представницима Удружења пчелара „Рој“ из Источне Илиџа
ПСД „Трескавица“ Трново организује дружење за најмлађе суграђане 6. маја ПСД „Трескавица“ Трново организује дружење за најмлађе суграђане 6. маја
Општина Источна Илиџа финансијски подржава одлазак дјеце у школу у природи Општина Источна Илиџа финансијски подржава одлазак дјеце у школу у природи
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 1m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    4h 25m
    0
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    19h 9m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    4h 19m
    0
  • Тржиште половњака: 10 трикова које користе преваранти
    21h 25m
    0