Одржана духовна академија у част Светог Симеона и Светог Саве

26.02.2023. 20:55
4
ИЗВОР: srna.rs

У парохијском дому при цркви Успења Пресвете Богородице у Палама вечерас је одржана духовна академија у част Светог Симеона Мироточивог и Светог Саве.

Организатор академије је Црквена заједница Пале уз благослов Српске православне цркве.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је вечерашња академија посвећена заштитницима православља, које представља јединство и окупљање.

- Ово је прилика да се окупимо и видимо шта светосавље, православље нама значи, а значи много. Духовна академија је најбољи начи да се вратимо себи, породици, љубави и свему ономе што православна вјера предлаже и налаже - поручио је Југовић.

Магистар историје и учесник на академији Лазар Шкобо рекао да се код српског народа развијање националне идеје прожимало са развијањем вјерског осјећаја, па је тако национална идеја добијала прави садржај и јачину.

- Српски владари су имали просвећену вјерску мисао у себи, а развитак и вјерска еманципација добија на снази за вријеме Стефана Немање, Симеона Мироточивог и његовог сина Светога Саве и свих других Немањића који јесу направили ту вјерску и националну основу која је омогућила опстанак српске државе и народа - истакао је Шкобо.

Пјесник Саша Николић са Пала рекао је да се већ трећу годину организује духовна академија на којој су наступали ученици Основне школе "Србија", три професора са Филозофског факултета Пале, умјетнице Маја и Милица Станишић и гуслар Душан Пејић.

Студент Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Маја Станишић рекла је да је од великог значаја да се помињу имена великих светитеља јер Свети Сава није био само први српски учитељ који је установио школе, државу него је као први српски учитељ живота говорио како треба да се понаша један православац.

Духовној академији присуствовали су и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и бројни грађани Пала.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Dejan 28.02.2023. 06:03
    Odgovor za Leo: Da li je moguće da toliko mrzite Srbe? Ako vam toliko smeta sve srpsko, zašto se ne odselite u lijepu vam vašu?
  • Generic placeholder image
    Светосавац 27.02.2023. 17:09
    Јуче ја Српска Православна Црква прославила Светог Симеона Мироточивог и логично је да се тада организује таква академија. Духовна академија у част Светог Светог Симеона Мироточивог и Светог Саве.
  • Generic placeholder image
    Građanin 26.02.2023. 21:55
    Svaka čast braćo, Sveti Sava i Sveti Simeon su naše vodilje, svaki dan se trebmo njima moliti i proslavljati cijele godine. Prekrasan poklon građanima uoči Vaskrpšnjeg posta.
  • Generic placeholder image
    Leo 26.02.2023. 21:50
    Strasno...koje potcinjavanje crkve politici...cuj mjesec dana poslije,cine spomen Svetom Savi...i pitamo se što se danas Srbija drmala pet puta...Sto se barem datumski ne nadjoste na pola puta između ova dva velikana srpske istorije..Koliko je puta pomenuto i u praksi pokazano na ovom skupu čuveno Zavjestanje jezika...
Повезане вијести
Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“ Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“
У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама
Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Палама Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Палама
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    14h 43m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    12h 57m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    10h 47m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    14h 2m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    8h 45m
    0