Održana duhovna akademija u čast Svetog Simeona i Svetog Save

26.02.2023. 20:55
4
IZVOR: srna.rs

U parohijskom domu pri crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Palama večeras je održana duhovna akademija u čast Svetog Simeona Mirotočivog i Svetog Save.

Organizator akademije je Crkvena zajednica Pale uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je večerašnja akademija posvećena zaštitnicima pravoslavlja, koje predstavlja jedinstvo i okupljanje.

- Ovo je prilika da se okupimo i vidimo šta svetosavlje, pravoslavlje nama znači, a znači mnogo. Duhovna akademija je najbolji nači da se vratimo sebi, porodici, ljubavi i svemu onome što pravoslavna vjera predlaže i nalaže - poručio je Jugović.

Magistar istorije i učesnik na akademiji Lazar Škobo rekao da se kod srpskog naroda razvijanje nacionalne ideje prožimalo sa razvijanjem vjerskog osjećaja, pa je tako nacionalna ideja dobijala pravi sadržaj i jačinu.

- Srpski vladari su imali prosvećenu vjersku misao u sebi, a razvitak i vjerska emancipacija dobija na snazi za vrijeme Stefana Nemanje, Simeona Mirotočivog i njegovog sina Svetoga Save i svih drugih Nemanjića koji jesu napravili tu vjersku i nacionalnu osnovu koja je omogućila opstanak srpske države i naroda - istakao je Škobo.

Pjesnik Saša Nikolić sa Pala rekao je da se već treću godinu organizuje duhovna akademija na kojoj su nastupali učenici Osnovne škole "Srbija", tri profesora sa Filozofskog fakulteta Pale, umjetnice Maja i Milica Stanišić i guslar Dušan Pejić.

Student Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Maja Stanišić rekla je da je od velikog značaja da se pominju imena velikih svetitelja jer Sveti Sava nije bio samo prvi srpski učitelj koji je ustanovio škole, državu nego je kao prvi srpski učitelj života govorio kako treba da se ponaša jedan pravoslavac.

Duhovnoj akademiji prisustvovali su i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i brojni građani Pala.

Komentari 4
 • Generic placeholder image
  Dejan 28.02.2023. 06:03
  Odgovor za Leo: Da li je moguće da toliko mrzite Srbe? Ako vam toliko smeta sve srpsko, zašto se ne odselite u lijepu vam vašu?
 • Generic placeholder image
  Svetosavac 27.02.2023. 17:09
  Juče ja Srpska Pravoslavna Crkva proslavila Svetog Simeona Mirotočivog i logično je da se tada organizuje takva akademija. Duhovna akademija u čast Svetog Svetog Simeona Mirotočivog i Svetog Save.
 • Generic placeholder image
  Građanin 26.02.2023. 21:55
  Svaka čast braćo, Sveti Sava i Sveti Simeon su naše vodilje, svaki dan se trebmo njima moliti i proslavljati cijele godine. Prekrasan poklon građanima uoči Vaskrpšnjeg posta.
 • Generic placeholder image
  Leo 26.02.2023. 21:50
  Strasno...koje potcinjavanje crkve politici...cuj mjesec dana poslije,cine spomen Svetom Savi...i pitamo se što se danas Srbija drmala pet puta...Sto se barem datumski ne nadjoste na pola puta između ova dva velikana srpske istorije..Koliko je puta pomenuto i u praksi pokazano na ovom skupu čuveno Zavjestanje jezika...
Povezane vijesti
Sjećanje na Predraga Pekija Lasicu: Čovjek pobjedničkog kova Sjećanje na Predraga Pekija Lasicu: Čovjek pobjedničkog kova
Vidovdanska akademiju u Palama Vidovdanska akademiju u Palama
Mokro: Prilikom pretresa kuće oduzeta puška Mokro: Prilikom pretresa kuće oduzeta puška
Najčitanije
 • Sjećanje na Predraga Pekija Lasicu: Čovjek pobjedničkog kova
  5h 18m
  6
 • Prevrnuo se ringišpil, ima povrijeđenih
  17h 29m
  0
 • Zbrinuta četiri djeteta povrijeđena u prevrtanju ringišpila
  16h 44m
  2
 • Pokrenuta istraga protiv stranke Rame Isaka
  17h 22m
  6
 • Uhapšeno lice koje je upravljalo ringišpilom
  3h 55m
  0