Шест друштава извело сценски приказ обичаја у Културном центру Источно Ново Сарајево (ФОТО)

02.09.2023. 17:22
0
ИЗВОР: katera.news

Седамнаести сабор српског изворног народног стваралаштва, под слоганом „Село моје мило од рођења“, настављен је данас сценским приказом обичаја.

У Културном центру Источно Ново Сарајево представилo се шест друштава која су задовољила задане критеријуме – написан литерарни рад на задану тему, сценски приказ обичаја достављен десет дана прије самог Сабора и пјевање у такмичарском дијелу пјевања.

Предсједник Организационог одбора Сабора Ранко Скакавац потврдио је да су данас наступали „Извор“ из Добоја, „Влатко Вуковић“ из Билеће, „Младост“ из Пала, „Завичај“ из Сокоца, „Митров данак“ из Источног Новог Сарајева и „Просвјета“ из Прњавора.

Ова друштва су, како каже, обавезна да наступе сутра у Војковићима, када се, према његовим ријечима, очекује преко 70 друштава.

Скакавац истиче да је Сабор из године у годину све масовнији, те да сходно томе шире и програм и убацују по нешто ново.

- Радује ме што имамо све више учесника. Циљ покретања Сабора је укључивање младих у друштва и његове активности, а данас је присутан велики број омладине, што очекујемо и сутра – рекао је он.

Рада Јањушић, из Завичајног удружења „Извор“ из Добоја, истиче да ово друштво његује обичаје и традицију народа Сарајевско-зеничке регије.

- Око 25 нас смо избјегли из Сарајева и Зенице у Добој, али чувамо своје обичаје. Трудимо се да бар тако сачувамо мрвицу тога што су радиле наше мајке, баке, прабаке – рекла је она, те додала да су за данас припремили приказ свадбе од прије 100 година у Височкој нахији.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Према ријечима седамдесетогодишњег Николе Ерића из КУД „Младост“, овај КУД има око 300 чланова, а највећи проблем је укључивање младих у активности друштава.

Слободан Комленовић, потпредсједник КУД „Завичај“, истакао је да су се данас представили старим обичајем бабина.

- То је један предиван чин у животу младих људи који су се узели. Догађај када се окупљају најближа робина, комшије и пријатељи у кући младенаца или родитељској кући слављеника да припомогну младој породици – навео је он.

Радојка Тешановић, из Удружења „Митров данак“, истиче да јој је велика част што поново учествују на Сабору у све три такмичарске дисциплине.

Ове године су, како каже, приказали печење ракије.

- Код нас Срба је увијек било и да се рађа и да се умире са ракијом. Најједноставније је донијети казан и пећи ракију, треба припремити и све урадити да се тај лијепи чин печења ракије потроши у здрављу и весељу – рекла је она.

Посљедњи дан Сабора је сутра, када је планиран такмичарски дио - изворно пјевање у Војковићима.

Према програму, у 10.30 часова кренуће дефиле од основне школе до цркве у Војковићима, гдје ће у 11.00 часова почети такмичарски дио српског изворног пјевања, а потом и полагање вијенаца испред спомен-капеле и подизање заставе уз химну.

Од 14.00 до 16.00 часова биће уприличен ручак за учеснике сабора, а у 17.00 часова биће проглашени побједници, а по завршетку програма, биће одржано народно весеље на којем ће наступити „Гоци бенд“ и Миљан Миљанић.

Коментари 0
Повезане вијести
Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО) Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО)
Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи
Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    8h 32m
    6
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    22h 14m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    21h 42m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    6h 34m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    20h 33m
    0