Oдржани Књижевни сусрети "Симеон Милутиновић Сарајлија"

30.09.2021. 21:14
0
ИЗВОР: СРНА

У Источној Илиџи вечерас су одржани Књижевни сусрети "Симеон Милутиновић Сарајлија", посвећени личности која је вишеструко задужила српску културу.

Професор београдског и бањалучког универзитета Радмило Маројевић рекао је новинарима да је Симеон Милутиновић Сарајлија, чија се велика личност налази између Вука Караџића и Његоша, вишеструко задужио српску културу.

Маројевић је навео да је Милутиновић био пјесник, преводилац, путописац, фолклориста, сакупљач народних пјесама и умотворина, а надасве личност која чак и својом породичном традицијом повезује три српске земље - Црну Гору, Србију и Републику Српску.

-Сима Милутиновић је личност која на неки начин повезује, не само самог себе, са Његошем и Вуком, већ на неки начин Вука и Његоша. То је неки троугаони камен наше свеукупне културе од 1814. године, па до његове смрти 1847. године- испричао је Маројевић.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић поносан је на чињеницу да се баш у овој општини организују први књижевни сусрети, што је, како је рекао изузетно значајно.

Божовић је нагласио да је циљ ове манифестације да Милутиновићев лик и дјело не буду заборављени, јер је ријеч о човјеку који има доста сличности и са Источном Илиџом.

-Сима Милутиновић Сарајлија је човјек који је био бунтовник, поета, савременик Гетеа, велики пријатељ Вука Стефановића Караџића и учитељ великог Његоша- подсјетио је Божовић.

Директор Центра за културу и информисање Источна Илиџа Божидар Новаковић рекао је да је поносан што могу да организују једну овакву манифестацију која је најзначајнија овог типа на подручју општине, за коју се нада да ће постати традиционална.

Иако се одржава први пут, Новаковић наводи да ова манифестација већ има међународни карактер јер су окупљени пјесници, књижевници, најбољи бесједничари из БиХ, Србије и Црне Горе.

У оквиру књижевних сусрета, одржана је промоција књиге о Симеону Сими Милутиновићу Сарајлији, поетско вече уз рецитације Недељка Зеленовића, Миљана Николића и Горана Врачара.

Књижевни сусрети почели су бесједом Саше Кнежевића о овом српском пјеснику, а о Сими Милутиновићу говорио је и Радмило Маројевић и Јелена Јањић, која је на Милутиновићевим дјелима одбранила магистарску и докторску тезу.

Одржано је рецитаторско такмичење у којем ће се огледати укупно 12 рецитатора, а побједници су добили повеље и новчане награде.

Књижевни сусрети су одржани у организацији општинског Центра за културу и информисање и Удружења књижевника Републике Српске - подружнице у Источном Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО) Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО)
Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи
Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    20h 56m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    18h 58m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    17h 51m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    17h 56m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    16h 59m
    1