Одржано гусларско вече у Палама

11.11.2022. 20:24
0
ИЗВОР: srna.rs

У Палама су вечерас промовисани полазници школе гусала Гусларског друштва "Старина Новак".

Предсједник овог друштва Зоран Голубовић рекао је новинарима да традиционално у новембру врше промоцију младих гуслара, те да је на вечерашњој гусларској вечери приређен квалитетан програм.

- На добром смо путу да вратимо гусле на мјесто гдје су биле, међу академску заједницу, јер то заслужују. Гусле су извор и коријен српске културе, српске историје и традиције - поручио је Голубовић.

Голубовић додаје да кроз школу гусала упознају младе људе шта је вриједност и која заслуга гусала кроз историју, традицију и културу српског народа.

- Кад нико није говорио, кад Турци нису дали Србима да пишу своју историју, ту су биле гусле које су сачувале прве историјске догађаје - истакао је Голубовић.

Он истиче да нису у потпуности задовољни бројем младих чланова, иако је одзив у почетку био јако добар, али је пандемија вируса корона пореметила ствари и многи дјечаци и дјевојчице су се изгубили у том периоду.

Голубовић је најавио да ће ускоро расписати конкурс за пријем нових младих чланова.

Млади гуслар из Гусларског друштва "Старина Новак" са Пала Стефан Гавриловић, који се представио пјесмом "Освета Анђелије Војводић", каже да је одрастао уз звуке гусала, уз изворну романијску пјесму и жели да настави породичну традицију свирања овог инструмента.

Пјесник Огњен Кандић, који се представио родољубивим пјесмама "Задушнице на Косову" и "Гледа те Лазар", рекао је да су ове пјесме посвећене Косову и Метохији, страдању српског народа тамо.

- Прву пјесму сам успио да претворим у стих јер је увијек иста слика порушених гробова, борба са мртвима - изјавио је Кандић.

На гусларској вечери учествовали су млади гуслари из Школе гусала "Сандић" из Београда, те гусларских друштава "Раде Јамина" из Вишеграда, "Стари Вујадин" из Бањалуке.

Осим гуслара из Гусларског друштва "Старина Новак" са Пала, гусларско вече употпунили су и гости Миленко Калезић и Бајо Аџић из Гусларског друштва "Његош" из Даниловграда и Васо Драшковић из Гусларског друштва "Стари Вујадин" из Бањалуке. 

Коментари 0
Повезане вијести
Акција добровољног даривања крви у петак на Палама Акција добровољног даривања крви у петак на Палама
Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    17h 4m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    7h 0m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    18h 51m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    14h 31m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    17h 51m
    0