Одржано књижевно вече Бошка Милосављевића у Хан Пијеску

25.04.2024. 21:09
0
ИЗВОР: katera.news

Јавна установа Центар за омладину и спорт „Поглед“ организовала је књижевно вече  сценаристе и редитеља, професора Бошка Милосављевића, а у дводневној манифестацији, посјетиоци су имали прилику слушати предавање о великом писцу Милошу Црњанском „Црњански – Одисеја која траје“, те гледали два документарна филма „Траговима сведока“ и „Маестро – Јуриј Ракитин“.

- Ја сам презадовољан, хвала вам на гостопримству. Радостан сам што смо могли да проговоримо о теми која је мени омиљена и која је веома важна уопште за српску културу, на крају крајева и за европску и светску културу.

Како је навео, кроз ово предавање упознајемо живот Милоша Црњанског и неке значајне моменте његове умјетности.

- Кроз ово предавање идемо кроз живот Милоша Црњанског, онолико колико сам ја у стању да говорим, јер сматрам да је то аутор који са једне стране говори о људима на један ненадмашан начин, са дубином познавања људи која је својствена умним  људима, филозофима и писцима, а с друге стране да описује прилике и можда неки виши смисао појаве и живота нашег национа – рекао је Милосављевић.

Татјана Јањић, директорица ЈУ ЦОС „Поглед“, навела је да јој је било задовољство по други пут угостити професора Милосављевића.

- Његова предавања и филмска остварења наша публика је врло добро примила, тако да смо већ планирали нека нова дружења – рекла је она.

Филм „Траговима сведока“ је прича о занимљивом и узбудљивом животу Василија Шуљгина, руског емигранта, путника, ратника, писца, политичара, реформатора у Царској Русији, човјека који је присуствовао абдикацији посљедњег руског цара, непомирљивог непријатеља бољшевика, организатора Беле армије, заводника који је у једном периоду живио на тлу Краљевине Југославије.

Готово непозната прича о руском умјетнику Јурију Ракитину, који је у младости сарађивао са Станиславским, Немирович-Данченком и Мејерхољдом; као емигрант, 1920. године, бјежећи од бољшевика, овај бриљантни умјетник долази на наше просторе и постаје незаобилазан дио српске позоришне историје. Он је један од најистакнутијих умјетника које смо имали, човјек који је подучавао генерације српских глумаца и редитеља. Близак пријатељ Бранислава Нушића.

Коментари 0
Повезане вијести
Седми планинарски слет у Хан Пијеску окупио око 200 планинара (ВИДЕО) Седми планинарски слет у Хан Пијеску окупио око 200 планинара (ВИДЕО)
“Чучкова књига” уручена Недељку Симанићу “Чучкова књига” уручена Недељку Симанићу
Почињу "Чучкови књижевни сусрети" Почињу "Чучкови књижевни сусрети"
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    7h 34m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    8h 18m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    12h 23m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    12h 27m
    2
  • На аеродрому откривена врећа са змијама у панталонама путника
    22h 38m
    0