Održano književno veče Boška Milosavljevića u Han Pijesku

25.04.2024. 21:09
0
IZVOR: katera.news

Javna ustanova Centar za omladinu i sport „Pogled“ organizovala je književno veče  scenariste i reditelja, profesora Boška Milosavljevića, a u dvodnevnoj manifestaciji, posjetioci su imali priliku slušati predavanje o velikom piscu Milošu Crnjanskom „Crnjanski – Odiseja koja traje“, te gledali dva dokumentarna filma „Tragovima svedoka“ i „Maestro – Jurij Rakitin“.

- Ja sam prezadovoljan, hvala vam na gostoprimstvu. Radostan sam što smo mogli da progovorimo o temi koja je meni omiljena i koja je veoma važna uopšte za srpsku kulturu, na kraju krajeva i za evropsku i svetsku kulturu.

Kako je naveo, kroz ovo predavanje upoznajemo život Miloša Crnjanskog i neke značajne momente njegove umjetnosti.

- Kroz ovo predavanje idemo kroz život Miloša Crnjanskog, onoliko koliko sam ja u stanju da govorim, jer smatram da je to autor koji sa jedne strane govori o ljudima na jedan nenadmašan način, sa dubinom poznavanja ljudi koja je svojstvena umnim  ljudima, filozofima i piscima, a s druge strane da opisuje prilike i možda neki viši smisao pojave i života našeg naciona – rekao je Milosavljević.

Tatjana Janjić, direktorica JU COS „Pogled“, navela je da joj je bilo zadovoljstvo po drugi put ugostiti profesora Milosavljevića.

- Njegova predavanja i filmska ostvarenja naša publika je vrlo dobro primila, tako da smo već planirali neka nova druženja – rekla je ona.

Film „Tragovima svedoka“ je priča o zanimljivom i uzbudljivom životu Vasilija Šuljgina, ruskog emigranta, putnika, ratnika, pisca, političara, reformatora u Carskoj Rusiji, čovjeka koji je prisustvovao abdikaciji posljednjeg ruskog cara, nepomirljivog neprijatelja boljševika, organizatora Bele armije, zavodnika koji je u jednom periodu živio na tlu Kraljevine Jugoslavije.

Gotovo nepoznata priča o ruskom umjetniku Juriju Rakitinu, koji je u mladosti sarađivao sa Stanislavskim, Nemirovič-Dančenkom i Mejerholjdom; kao emigrant, 1920. godine, bježeći od boljševika, ovaj briljantni umjetnik dolazi na naše prostore i postaje nezaobilazan dio srpske pozorišne istorije. On je jedan od najistaknutijih umjetnika koje smo imali, čovjek koji je podučavao generacije srpskih glumaca i reditelja. Blizak prijatelj Branislava Nušića.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sedmi planinarski slet u Han Pijesku okupio oko 200 planinara (VIDEO) Sedmi planinarski slet u Han Pijesku okupio oko 200 planinara (VIDEO)
“Čučkova knjiga” uručena Nedeljku Simaniću “Čučkova knjiga” uručena Nedeljku Simaniću
Počinju "Čučkovi književni susreti" Počinju "Čučkovi književni susreti"
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    6h 42m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    7h 26m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    11h 31m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    11h 35m
    2
  • Djevojčica pala sa 13. sprata i preživjela
    23h 19m
    0