Огласили се директор и учитељица након што су дјеци пустили тзв. химну санџачких Бошњака

03.09.2021. 14:05
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Прваци Основне школе "Рифат Бурџовић - Тршо" пјевали су "Ја син сам твој" на другом часу, како тврди њихова учитељица.

Ученици првог разреда Основне школе “Рифат Бурџовић Тршо” из Новог Пазара интонирали су на часу химну санџачких Бошњака “Ја син сам твој”, на иницијативу њихове учитељице, а снимак из учионице преплавио је медије и друштвене мреже. Овај поступак учитељице министар просвјете Бранко Ружић назвао је скандалом, а шта се десило, објаснио је директор школе Нусрет Зуковић.

Како је на почетку рекао, он је разговарао са учитељицом која је навела да је, баш како је наложено из Министарства, на првом часу пустила ђацима “Боже правде”.

– Учитељица је испоштовала процедуру и на првом часу код првака пустила химну “Боже правде”. Онда је на другом часу пустила бошњачку химну, као дио програма који иначе имамо сваке године за дочек првака. Због короне нисмо имали тај велики скуп, те је она то урадила само са својим разредом – истакао је Зуковић за Телеграф.

Како каже, цијели се случај и даље базира на “рекла – казала”, због чега је учитељица дужна да се у року од 8 дана изјасни писмено.

  • Учитељица ђацима у Србији на часу пустила такозвану химну Бошњака
    02.09.2021. 20:29

    Умјесто државне химне Србије "Боже правде" у Основној школи "Рифат Бурџевић Тршо" у Новом Пазару учитељица је ђацима на почетку школске године пустила такозвану химну санџачких Бошњака "Ја син са...

Регион
Учитељица ђацима у Србији на часу пустила такозвану химну Бошњака

Ружић: Скарадни чин

С друге стране, министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић оцијенио је пуштање тзв. химне санџачких Бошњака умјесто химне ”Боже правде” као скарадни чин и истакао да би већ данас требало да стигне извјештај инспекцијског надзора о томе, те да ће се у складу са законом одреаговати.

Ружић је за "Танјуг" оцијенио да је то неодговорна провокација наставника који, како каже, то ради мјесецима и годинама некажњено и путем друштвених мрежа.

– Послали смо просветну инспекцију, заједно са инспекцијом Министарства државне управе и локалне самоуправе и мислим да ћемо већ данас добити извјештај инспекцијског надзора и у складу са законом одреаговати – рекао је Ружић.

Према његовим ријечима, много је важније осудити тај, како каже, политикантски чин “оних који се прикривају иза Националног савета бошњачке националне мањине” и који већ данима, мјесецима и годинама “деградирају државу у којој живе”, не поштују државне симболе и химну.

– Са друге стране имамо све похвале управо за корпус мањиских права од Савета Европе, ОЕБС-а и свих референтних међународних организација – рекао је Ружић.

Подсјетио је да у Србији функционише 21 национални савет националних мањина.

– То јесте драгоцијеност нашег друштва и државе, али ето постоје неки који то нити поштују нити умију да поштују, већ желе да то искористе у своје политикантске сврхе и зарад својих потреба – додао је Ружић.

Министар је истакао да држава на то јасно мора да одговори.

– Што се нас у Министарству тиче, ми ћемо јасно одговорити – додао је Ружић.

- Нажалост, за све сам сазнао путем медија и обавестио Министарство просвјете. Покренуће се поступак којим ће се утврдити да ли је учитељица урадила све по протоколу. Министарство ће послати инспекцију, те ћемо онда утврдити чињенично стање – наводи Зуковић.

Он додаје да је то појединачан случај, да не жели да се на овај начин провлачи у јавности школа којом руководи, као и да је ова образовна установа испоштовала све процедуре.

– Прочитало се на сваком првом часу поздравно писмо министра и пуштена је химна. Немам информацију да је химна санџачких Бошњака пуштена на још неком часу – закључује саговорник Блиц.

Коментари 0
Повезане вијести
Учитељица Снежана Лаловић: Код дјеце развијати емпатију и дух заједништва Учитељица Снежана Лаловић: Код дјеце развијати емпатију и дух заједништва
На Космету школска звона уз звуке химне "Боже правде" На Космету школска звона уз звуке химне "Боже правде"
Утврђен узрок пожара у којем је страдало четворо дјеце Утврђен узрок пожара у којем је страдало четворо дјеце
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    13h 18m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    16h 42m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    12h 11m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    3h 48m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    3h 29m
    0