Ограничене посјете манастиру Хиландар због корона вируса

26.11.2021. 18:15
0
ИЗВОР: Катера

Манастир Хиландар на Светој Гори, полуострву Атос у Грчкој од недјеље, 21. новембра 2021. године, затворен је за посјете вјерника због појаве неколико случајева ковида 19 у манастирском братству.

Саопштење Задужбине Светог манастира Хиландара поводом случајева ковида 19 у хиландарском братству преносимо у цјелости.

- Свети манастир Хиландар је од недјеље 21. новембра затворен за посјете због неколико случајева ковида 19 у манастирском братству. У складу са процедуром која се примјењује на цијелој Светој Гори приликом појаве ковида 19 у неком од манастира и у Хиландару је донешена одлука о изолацији.

Свештена општина Свете Горе, иако је тренутно у ограниченом обиму отворена за поклонике, успоставила је низ мјера за спречавање ширења корона вируса, међу којима су обавезно тестирање свих прије укрцавања на брод за Свету Гору, ограничење од по 10 посјетилаца дневно по манастиру и забрана кретања између манастира, осим оних са посебном дозволом.

Нико од обољелих монаха у Хиландару нема тежу клиничку слику и ситуација је под контролом. Редовно се одржавају богослужења и свакодневне активности. У манастиру бораве љекари и медицински техничари, чланови Хиландарског љекарског друштва, који имају велико искуство у борби против корона вируса и боравка у „црвеним зонама“.

Обезбијеђени су сви лијекови, медицински материјал и опрема, по најновијем протоколу за лијечење ковида 19. Сви позитивни на вирус су смјештени у изолацију и под сталним су надзором и бригом.

Сви радници који раде на обнови манастира и његовој економији су тестирани и нема позитивних. Они неометано раде уз примјену свих епидемиолошких мјера.

Уколико наступи потреба за болничким лијечењем, обољели ће бити упућени у надлежне здравствене установе у Грчкој.

 

Задужбина Светог манастира Хиландара 

Коментари 0
Повезане вијести
Сахарска прашина прекрила Атину и друге градове Сахарска прашина прекрила Атину и друге градове
Турци се повлаче из преговора о уједињењу Кипра Турци се повлаче из преговора о уједињењу Кипра
Грчки цариници у штрајку Грчки цариници у штрајку
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    11h 10m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    10h 50m
    0
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    14h 13m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    15h 10m
    11
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    12h 7m
    0