Ograničene posjete manastiru Hilandar zbog korona virusa

26.11.2021. 18:15
0
IZVOR: Katera

Manastir Hilandar na Svetoj Gori, poluostrvu Atos u Grčkoj od nedjelje, 21. novembra 2021. godine, zatvoren je za posjete vjernika zbog pojave nekoliko slučajeva kovida 19 u manastirskom bratstvu.

Saopštenje Zadužbine Svetog manastira Hilandara povodom slučajeva kovida 19 u hilandarskom bratstvu prenosimo u cjelosti.

- Sveti manastir Hilandar je od nedjelje 21. novembra zatvoren za posjete zbog nekoliko slučajeva kovida 19 u manastirskom bratstvu. U skladu sa procedurom koja se primjenjuje na cijeloj Svetoj Gori prilikom pojave kovida 19 u nekom od manastira i u Hilandaru je donešena odluka o izolaciji.

Sveštena opština Svete Gore, iako je trenutno u ograničenom obimu otvorena za poklonike, uspostavila je niz mjera za sprečavanje širenja korona virusa, među kojima su obavezno testiranje svih prije ukrcavanja na brod za Svetu Goru, ograničenje od po 10 posjetilaca dnevno po manastiru i zabrana kretanja između manastira, osim onih sa posebnom dozvolom.

Niko od oboljelih monaha u Hilandaru nema težu kliničku sliku i situacija je pod kontrolom. Redovno se održavaju bogosluženja i svakodnevne aktivnosti. U manastiru borave ljekari i medicinski tehničari, članovi Hilandarskog ljekarskog društva, koji imaju veliko iskustvo u borbi protiv korona virusa i boravka u „crvenim zonama“.

Obezbijeđeni su svi lijekovi, medicinski materijal i oprema, po najnovijem protokolu za liječenje kovida 19. Svi pozitivni na virus su smješteni u izolaciju i pod stalnim su nadzorom i brigom.

Svi radnici koji rade na obnovi manastira i njegovoj ekonomiji su testirani i nema pozitivnih. Oni neometano rade uz primjenu svih epidemioloških mjera.

Ukoliko nastupi potreba za bolničkim liječenjem, oboljeli će biti upućeni u nadležne zdravstvene ustanove u Grčkoj.

 

Zadužbina Svetog manastira Hilandara 

Komentari 0
Povezane vijesti
Požar na Svetoj Gori: Vatru gase i helikopteri iz vazduha Požar na Svetoj Gori: Vatru gase i helikopteri iz vazduha
U vrijeme korone novac nosili u US Nenada Stevandića (VIDEO) U vrijeme korone novac nosili u US Nenada Stevandića (VIDEO)
Članovi Planinarskog društva "Javor - Sunčana planina" sa Han Pijeska na Smolikasu Članovi Planinarskog društva "Javor - Sunčana planina" sa Han Pijeska na Smolikasu
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    11h 1m
    0
  • Slani mafini
    20h 22m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    22h 17m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    20h 11m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    14h 40m
    3