Око 46.000 радника и даље нема здравствено осигурање

31.08.2023. 08:52
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Око 46.000 радника у Српској и даље не може да оствари право на бесплатно лијечење јер њихови послодавци нису уплатили доприносе за здравствено осигурање иако им је Влада Српске након укидања ванредне ситуације дала прелазни период да измире дуговања.

Из Фонда здравственог осигурања подсјећају да је од марта 2020. до краја маја 2023. године била на снази ванредна ситуација због пандемије и у том периоду сви грађани, и неосигурани, имали су право на бесплатну здравствену заштиту.

- По окончању ванредне ситуације крајем маја ове године је истовремено престала да важи и одлука да сви грађани имају осигурање. С обзиром на велики број грађана који су остали без здравственог осигурања, Влада Републике Српске је донијела одлуку да буде дат и прелазни период, односно рок од два мјесеца - до 31. јула, да сви грађани поново имају осигурање, али да у том року послодавци измире своје обавезе по основу доприноса, а грађани регулишу свој статус осигурања уколико то нису учинили - истакли су у Фонду и нагласили да је очигледно да поједини послодавци нису искористили ни додатни период који им је дат, па су од августа радници опет остали без здравственог осигурања.

Како наводе, и даље за око 46.000 радника нису уплаћени доприноси за здравствено осигурање, односно за око 48.000 осигураника, уколико се поред радника рачунају и друге категорије осигураника.

- Важно је да се доприноси редовно уплаћују јер неплаћањем се не ускраћују само радници за права из здравственог осигурања већ се доводи у питање комплетан здравствени систем и функционисање свих здравствених установа - поручили су из Фонда, чији су готово једини извор прихода доприноси. Уколико се ти доприноси не уплаћују, Фонд не само да није у могућности да проширује права осигураника како би додатно унапређивали здравствену заштиту, већ се, како су истакли, у питање доводи и очување постојећих права.

Предсједник Уније послодаваца Републике Српске Саша Тривић тврди да је већина радника за које доприноси нису уплаћени на вријеме из јавног сектора.

- Зашто Влада Српске не натјера, рецимо, неку локалну заједницу да измири обавезе за доприносе својим радницима или здравствене установе. Пореска управа Републике Српске треба да, без обзира на то који је сектор у питању, блокира рачун послодавца који не уплаћује порезе и доприносе - казао је Тривић и додао да се на овај начин ствара лоша слика о осталим послодавцима, који на вријеме измирују своје обавезе.

И предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић сматра да је све који не уплаћују обавезе за раднике потребно кажњавати истом мјером, али и кривично тјерати због, како каже, поткрадања државне касе и радника.

Према њеним ријечима, било је бесмислено давати било какве рокове послодавцима, који, очигледно, очекују да им та дуговања буду отписана.

- Једино је рјешење у потпуности примијенити закон, не гледајући да ли се ради о јавном или приватном предузећу. Закон мора да буде једнак за сваког - рекла је Мишићева.

Пријављени

Подаци Фонда за шест мјесеци говоре да су за 253.251 радника доприноси били уплаћени, док је закључно са 31. јулом број радника нешто већи и износи 253.855.

- Ако посматрамо све категорије осигураника, не само запослене, за око 2.600 је повећан број осигураника за које је плаћен допринос. Међутим, око 2.000 осигураника више је пријављено на осигурање у јулу у односу на јун. Према томе, овај податак указује на то да је у протеклом мјесецу значајан број грађана регулисао свој статус, односно да су се по неком основу пријавили на осигурање - рекли су у Фонду.

Пише: Данијела Бајић

Коментари 0
Повезане вијести
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    17h 35m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    6h 48m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    6h 19m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    6h 42m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    21h 39m
    0