Око 70 одсто анкетираних читалаца сматра да је минималац повећан само из разлога да би се пунио буџет

14.03.2024. 14:05
0
ИЗВОР: katera.news

Портал Катера је од почетка године спровео три анкете у вези са актуелним питањима, а питали смо вас ко има највише користи од повећања минималца са 700 на 900 КМ, како обуздати све чешће националне тензије и провокације према Србима у нашем граду, али и да ли бисте подржали отварање рудника литијума у вашем окружењу?

Најпопуларнија анкетама објављена у том периоду је она објављена посљедњег дана јануара, а која се тицала повећања минималца.

Од почетка ове године минимална плата у Републици Српској износи 900 КМ. Ову одлуку је донијела Влада Републике Српске, тачније Милорад Додик, предсједник Републике Српске упкос противљењу и упозорењима послодаваца и економиста да ће одлука угрозити пословање привредника и довести до отпуштања радника и да ова минимална плата није реална нити одржива.

Послодавци тврде да се повећањем могло ићи у корист радника, а не на штету послодаваца на начин да се повећа неопорезиви дио плате, што није учињено.

Стога смо вас питали „Да ли је минималац од 900 КМ повећан само из разлога да би се пунио буџет?“

У анкети је учествовао 561 испитаник, од чега се 391 испитаник или 69.7 одсто од укупног броја изјаснио да је пуњење буџета разлог повећања минималца.

Да се минималац није повећао само да би се пунио буџет сматра 107 испитаника, односно 19.1 одсто, а 63 испитана (11.2 одсто од укупног броја) ова тема не занима.

У анкети која је спроведена у првој половини фебруара, питали смо вас „Како обуздати све чешће националне тензије и провокације према Србима у нашем граду?“ због чињенице да је Источно Сарајево у посљедњих неколико мјесеци центар честих националних провокација.

Наиме, на адресу нашег портала стизале су фотографије и коментари забринутих и згрожених суграђана, јер је, како су наводили, на једној пумпи у Источном Сарајеву могуће је купити упаљач са ратном заставом Армије ФБиХ. Забринутост је порасла и када је у једном стану у Источном Сарајеву угледана иста застава.

Истовремено, појавила се и информација да је смјештај у једној вили у Бутмиру не можете добити ако сте Србин/Српкиња.

У овој анкети учестовало је 523 испитаника, а већина, њих 362 или 69.2 осто, сматра да је потребно да треба да их кажњавају надлежне институције.

Да треба узвратити истом мјеро мисле 83 испитаника, односно 15.9 одсто од укупној броја, а да провокације треба игнорисати сматрају 52 испитаника (9.9 одсто).

Ова тема не занима 26, односно 5 одсто испитаника.

Крајем истог мјесеца, честа тема у медијима био је народ Семберије и Мајевице који се успротивио отварању рудника литијума.

Због све заступљенија употребе електричних аутомобила у свијету, па и код нас, постало је још очигледније да је литијум једна од највриједнијих руда која је потребна човјечанству. Зато се трага за рјешењем која ће довести до масовније производње електричних батерија. А литијум је једна од основних материјала за израду таквих батерија.

Док једни сматрају да је ово питање погубно по опстанак народа, други га сматрају веома важном јер може довести до економског напретка.

За рудник литијума у Лопарама, могли бисмо рећи „далеко од очију, далеко од срца“, али питали смо вас „Да ли бисте подржали отварање рудника литијума у вашем окружењу?“

Овакву одлуку не би подржало 326 испитаника или 76.9 одсто, до би одлуку подржало 85 испитаника, односно 20 одсто од укупног броја испитаних.

Отварање рудника у окружењу не занима 13 испитаник, односно 3.1 одсто.

Коментари 0
Повезане вијести
У Српској рођено 18 беба У Српској рођено 18 беба
Наредних дана промјенљиво, сутра могући јачи пљускови и град Наредних дана промјенљиво, сутра могући јачи пљускови и град
Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба
Најчитаније
 • Душанов законик данас пуни 675 година
  14m
  1
 • У току увиђај у стану гдје су пронађена тијела жене и двоје дјеце
  14h 15m
  0
 • Матурантима по 100 КМ од Општине Источна Илиџа (ФОТО)
  18h 37m
  4
 • Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
  19h 2m
  0
 • Лука Глигорић ученик генерације Средње школе „28. јуни“
  16h 52m
  1