Oko 70 odsto anketiranih čitalaca smatra da je minimalac povećan samo iz razloga da bi se punio budžet

14.03.2024. 14:05
0
IZVOR: katera.news

Portal Katera je od početka godine sproveo tri ankete u vezi sa aktuelnim pitanjima, a pitali smo vas ko ima najviše koristi od povećanja minimalca sa 700 na 900 KM, kako obuzdati sve češće nacionalne tenzije i provokacije prema Srbima u našem gradu, ali i da li biste podržali otvaranje rudnika litijuma u vašem okruženju?

Najpopularnija anketama objavljena u tom periodu je ona objavljena posljednjeg dana januara, a koja se ticala povećanja minimalca.

Od početka ove godine minimalna plata u Republici Srpskoj iznosi 900 KM. Ovu odluku je donijela Vlada Republike Srpske, tačnije Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske upkos protivljenju i upozorenjima poslodavaca i ekonomista da će odluka ugroziti poslovanje privrednika i dovesti do otpuštanja radnika i da ova minimalna plata nije realna niti održiva.

Poslodavci tvrde da se povećanjem moglo ići u korist radnika, a ne na štetu poslodavaca na način da se poveća neoporezivi dio plate, što nije učinjeno.

Stoga smo vas pitali „Da li je minimalac od 900 KM povećan samo iz razloga da bi se punio budžet?“

U anketi je učestvovao 561 ispitanik, od čega se 391 ispitanik ili 69.7 odsto od ukupnog broja izjasnio da je punjenje budžeta razlog povećanja minimalca.

Da se minimalac nije povećao samo da bi se punio budžet smatra 107 ispitanika, odnosno 19.1 odsto, a 63 ispitana (11.2 odsto od ukupnog broja) ova tema ne zanima.

U anketi koja je sprovedena u prvoj polovini februara, pitali smo vas „Kako obuzdati sve češće nacionalne tenzije i provokacije prema Srbima u našem gradu?“ zbog činjenice da je Istočno Sarajevo u posljednjih nekoliko mjeseci centar čestih nacionalnih provokacija.

Naime, na adresu našeg portala stizale su fotografije i komentari zabrinutih i zgroženih sugrađana, jer je, kako su navodili, na jednoj pumpi u Istočnom Sarajevu moguće je kupiti upaljač sa ratnom zastavom Armije FBiH. Zabrinutost je porasla i kada je u jednom stanu u Istočnom Sarajevu ugledana ista zastava.

Istovremeno, pojavila se i informacija da je smještaj u jednoj vili u Butmiru ne možete dobiti ako ste Srbin/Srpkinja.

U ovoj anketi učestovalo je 523 ispitanika, a većina, njih 362 ili 69.2 osto, smatra da je potrebno da treba da ih kažnjavaju nadležne institucije.

Da treba uzvratiti istom mjero misle 83 ispitanika, odnosno 15.9 odsto od ukupnoj broja, a da provokacije treba ignorisati smatraju 52 ispitanika (9.9 odsto).

Ova tema ne zanima 26, odnosno 5 odsto ispitanika.

Krajem istog mjeseca, česta tema u medijima bio je narod Semberije i Majevice koji se usprotivio otvaranju rudnika litijuma.

Zbog sve zastupljenija upotrebe električnih automobila u svijetu, pa i kod nas, postalo je još očiglednije da je litijum jedna od najvrijednijih ruda koja je potrebna čovječanstvu. Zato se traga za rješenjem koja će dovesti do masovnije proizvodnje električnih baterija. A litijum je jedna od osnovnih materijala za izradu takvih baterija.

Dok jedni smatraju da je ovo pitanje pogubno po opstanak naroda, drugi ga smatraju veoma važnom jer može dovesti do ekonomskog napretka.

Za rudnik litijuma u Loparama, mogli bismo reći „daleko od očiju, daleko od srca“, ali pitali smo vas „Da li biste podržali otvaranje rudnika litijuma u vašem okruženju?“

Ovakvu odluku ne bi podržalo 326 ispitanika ili 76.9 odsto, do bi odluku podržalo 85 ispitanika, odnosno 20 odsto od ukupnog broja ispitanih.

Otvaranje rudnika u okruženju ne zanima 13 ispitanik, odnosno 3.1 odsto.

Komentari 0
Povezane vijesti
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Kladioničarske prevare uzele maha Kladioničarske prevare uzele maha
Pred praznike počela isplata prava iz sistema dječije zaštite Pred praznike počela isplata prava iz sistema dječije zaštite
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    14h 41m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    14h 23m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    15h 17m
    7
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    12h 12m
    0
  • Premješteni posmrtni ostaci Bate Živojinovića iz Aleje zaslužnih građana
    11h 14m
    0