Окупљени Срби чекају да се повуку специјалци, КФОР донио бодљикаву жицу

30.05.2023. 13:35
2
ИЗВОР: kossev.info/ Танјуг

У Звечану, Лепосавићу и Зубином потоку јутрос је почело окупљање грађана који потестују због боравка приштинске специјалне полиције на северу Косова и Метохије. Током ноћи није било инцидената. Стотињак Срба окупљено је у Звечану гдје чекају да се из зграде општине повуку припадници специјалне јединице РОСУ.

Миљковић: Ухапшеном Обреновићу неопходна помоћ хирурга

Душану Обреновићу (25), којег су припадници полиције самопроглашеног Косова брутално претукли током привођења у Звечану, неопходна је помоћ хирурга, изјавио је његов адвокат Предраг Миљковић.

- Обреновић је синоћ обилно крварио из аркаде, неопходан му је преглед хирурга због страха од унутрашњег крварења, што је у извјештај унео и лекар који га је прегледао у притворској јединици - рекао је Миљковић за "Косово онлајн" и додао да је младић сав у подливима.

Он је навео да је Обреновић брутално претучен, да има разне повреде и хематоме по глави, посјекотине, подеротине, а да је њему, као адвокату, онемогућено да фотографише повреде.

- Синоћ ми је рекао да су га тукли и овдје у општинског згради када су га ухапсили - рекао је Миљковић, који је и данас обишао повријеђеног, којем се на терет ставља кривично дјело позивање на отпор и угрожавање лица под међународном заштитом.

Обреновићу, који је ухапшен јуче, одређено је полицијско задржавање од 48 часова, а од тужиоца зависи да ли ће бити изведен пред суд.

КФОР донио бодљикаву жицу испред зграде општине у Звечану

Како јавља дописник РТС-а, припадници КФОР-а донијели су бодљикаву жицу испред зграде општине у Звечану, али још нису почели да је постављају. Око зграде су и даље јаке снаге КФОР-а.

Градоначелник Лепосавића више од 30 сати у згради општине, грађани дежурају испред

Велики број грађана и данас се окупио испред зграде општине Лепосавић, а новоизабрани градоначелник те општине Љуљзим Хетеми ноћ је провео у згради.

Он је у зграду ушао у понедјељак ујутру у 5.30 часова и од тада није изашао.

Захтјеви окупљених су да Хетеми напусти зграду општине, али и да се специјална полиција повуче.

Војници италијанског Кфора стационирани су у великом броју на платоу у центру Лепосавића, а иза њих су возила специјалне јединице тзв. косовске полиције.

Магистрални пут Лепосавић – Сјеверна Митровица је проходан, поред пута стациониране су полицијске патроле, преноси Нова.рс.

Административни прелаз Јариње отворен је за саобраћај.

Окупљени Срби чекају да се повуку специјалци из зграде општине Звечан

Стотињак Срба окупљено је у Звечану гдје чекају да се из зграде општине повуку припадници специјалне јединице РОСУ, јавља дописник Срне.

Припадници пољског и америчког Кфора у кордону обезбјеђују плато испред зграде општине, а прилаз није дозвољен ни новинарима.

Међу окупљеним Србима су предсједник и потпредсједник Српске листе Горан Ракић и Игор Симић који су потврдили да су током јучерашњег дана вођени преговори са представницима Кфора, али да договор није постигнут.

Истовремено се у Зубином Потоку окупило неколико стотина мјештана испред зграде општине коју такође обезбјеђују јаке снаге Кфора.

Ситуација је мирна и у Лепосавићу, гдје више десетина мјештана стоји испред зграде општине коју обезбјеђују амерички припадници Кфора.

Петковић: Захтевамо хитно пуштање на слободу Обреновића и Петковића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да од међународне заједнице захтијева да хитно пусти на слободу Душана Обреновића и Радоша Петковића, који су јуче ухапшени у Звечану. Он је за Танјуг рекао да је ријеч о лицима која су мирно протестовала и нису чинила никакво насиље.

- Желим да обавестим јавност да је Душан Обреновић, оно што смо чули од његовог адвоката, брутално претучен током хапшења, али и током вечери и ноћи, с обзиром да се Душан и Радош налазе сада у јужном делу Косовске Митровице. Буквално су косовски полицајци Албанци претукли Бога у малом Душану и кад то кажем, мислим чак и буквално, јер су му се додатно светили због тога што је 2016. године прешао у православље, па је своје име Сулејман заменио именом Душан, што му је крштено име - изјавио је Петковић

Како је навео, КФОР је рекао да ће да пусти на слободу четири Србина, међутим, пуштена су само двојица.

- Слагали су и нису пустили другу двојицу. Захтевамо да хитно пусте и Душана и Радоша, поготову што је Душан сада у јако лошем стању. Захтевамо и хитну хируршку интервенцију зато што има посекотине по целом телу, вероватно има и унутрашње крварење и хематоме по глави и не може да стоји - истакао је Петковић. Директор Канцеларије за Косово и Метохију је рекао да је ово апсолутно недопустиво и навео да је Душану Обреновићу живот угрожен, јер је толико претучен да му је измијењен и физички опис.

У Ораховцу уништен мурал Новака Ђоковића

Мурал посвећен најбољем тенисеру свијета Новаку Ђоковићу у Ораховцу уништен је током ноћи, након што је послије побједе у првом колу Ролан Гароса послао поруку „Косово је срце Србије. Стоп насиљу“.

Житељи горњег дијела Ораховца су јутрос око 6 сати затекли уништен мурал. Чека се долазак полиције.

Слика

Фото: Радио Гораждевац

Поред уништеног мурала, улице у Ораховцу исписане су графитима „УÇК“.

Осликавање мурала Новака Ђоковића у горњем делу Ораховца је дио пројекта „Боја у ваздуху“ који је реализовала организација „Амици Ди Децани“, у сарадњи са умјетником Дероксом, који је почетком прошле године, у мјестима са српским становништвом на КиМ осликао мурале по жељи и договору са домаћинима.

Мјештани Ораховца су раније за Радио Гораждевац изјављивали да Новака доживљавају као свог хероја.

- Нигдје га на свијету не вријеђају више него овдје када погријеши и нико се на свијету не радује сваком освојеном поену тако срчано као ми - рекао је тада Никола за Радио Гораждевац.

Окупљени посматрачи након осликавања су такође коментарисали да не вјерују да ће се мурал дуго ту задржати и да се боје да ће бити уништен током ноћи.

Запаљена српска застава крај споменика Обилићу у Грачаници, мјештани: Све је повезано, није из чиста мира

Током протекле ноћи запаљена је српска застава крај споменика Милошу Обилићу на кружном току у Грачаници, извијестио је рано јутрос Ким.

Испред споменика тада су се налазила два полицајца и једно полицијско возило. Они су, међутим, новинарки Ким радија одбили да дају било какве информације о паљевини, осим да се догодила „током ноћи“.

На друштвеним мрежама појавио се и снимак паљења заставе.

Мјештани ове општине са којима су у међувремену разговарали новинари радија Ким увјерени су да је паљење српске заставе посqедица јучерашњих немира на сјеверу Косова.

Слика

Фото: КиМ

Будући да је запаљена застава убрзо замијењена новом од стране представника локалне самоуправе, већина мјештана Грачанице није ни упозната са синоћњим инцидентом.

- У Грачаници? Нисам у току, не знам - кратко је рекао један мјештанин за Ким.

- Нисам чуо да је запаљена застава, али страшно и жалосно. Мислим да је догађај повезан са оним на сјеверу, неко их диктира са неке стране. Није то из чиста мира, није Курти рекао да ураде то, него неко са стране. Можда гријешим, али на Балкану предсједници не долазе регуларним путем, неко их поставља Енглези, Америкаци, Ниемци - рекао је грађанин који је желео да остане анониман.

- Не знам да је запаљена застава, нисам у току. Мислим да је повезано са немирима на сјеверу. Није нам свеједно, живимо овдје и веома је напето - рекао је Ђорђе Перић.

Тзв. косовски МУП: Не постоји договор о повлачењу полиције из Звечана

Тзв. косовско министарство унутрашњих послова, демантовало је натписе појединих медија, да су српски демонстранти на Сјеверу Косова и НАТО мисија КФОР, постигли договор о повлачењу специјалних јединица Косовске полиције из Звечана.

Према наводном договору, демонстранти који су претходно приведени, биће пуштени.

- Вијест која се појавила у медијима да постоји договор између демонстраната и КФОР-а не стоји - речено је за Радио Слободна Европа, у тзв. косовском МУП-у.

Јуче је ухапшено пет особа за насиље над припадницима КФОР-а у Звечану и током сукоба је повријеђено 30 војника КФОР-а и десетине демонстраната.

Политички представници Срба на Сјеверу, који су виђени у преговорима са КФОР-ом, изнијели су два захтејва као услов за заустављање протеста: повлачење специјалне јединице тзв. косовске полиције са Сјевера и неулазак албанских градоначелника у објекте општина са српском већином на Сјеверу.

КФОР није давао никакве изјаве у вези са овим захтевима.

КФОР је јуче саопштио да је појачао присуство у општинама у на Сјеверу Косова, гдје се протести настављају данас.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Нереална објективност 30.05.2023. 16:26
    Кад су тако моћни што не лете изнад Украјине? Што се китиш туђим перјем?! Вјероватно што су ти твоји стари издали то великосрпство, па немате чиме?
  • Generic placeholder image
    Анонимно 30.05.2023. 16:12
    Novinarčići, zašto ne prenosite vijest da su moćni američki B-1 Lancer teški bombarderi proletjeli iznad BiH, i time poslali poruku laktaškom vepriću i krezuboj srbadiji manjeg entiteta, koja se loži na velikosrpstvo?
Повезане вијести
Новак Ђоковић – најбољи спортиста на свијету пети пут Новак Ђоковић – најбољи спортиста на свијету пети пут
Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност
Новак Ђоковић се повукао са Мастерса у Мадриду Новак Ђоковић се повукао са Мастерса у Мадриду
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    20h 41m
    0
  • Крађа у Палама
    18h 59m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    15h 26m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    18h 14m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    11h 35m
    0