Okupljeni Srbi čekaju da se povuku specijalci, KFOR donio bodljikavu žicu

30.05.2023. 13:35
2
IZVOR: kossev.info/ Tanjug

U Zvečanu, Leposaviću i Zubinom potoku jutros je počelo okupljanje građana koji potestuju zbog boravka prištinske specijalne policije na severu Kosova i Metohije. Tokom noći nije bilo incidenata. Stotinjak Srba okupljeno je u Zvečanu gdje čekaju da se iz zgrade opštine povuku pripadnici specijalne jedinice ROSU.

Miljković: Uhapšenom Obrenoviću neophodna pomoć hirurga

Dušanu Obrenoviću (25), kojeg su pripadnici policije samoproglašenog Kosova brutalno pretukli tokom privođenja u Zvečanu, neophodna je pomoć hirurga, izjavio je njegov advokat Predrag Miljković.

- Obrenović je sinoć obilno krvario iz arkade, neophodan mu je pregled hirurga zbog straha od unutrašnjeg krvarenja, što je u izvještaj uneo i lekar koji ga je pregledao u pritvorskoj jedinici - rekao je Miljković za "Kosovo onlajn" i dodao da je mladić sav u podlivima.

On je naveo da je Obrenović brutalno pretučen, da ima razne povrede i hematome po glavi, posjekotine, poderotine, a da je njemu, kao advokatu, onemogućeno da fotografiše povrede.

- Sinoć mi je rekao da su ga tukli i ovdje u opštinskog zgradi kada su ga uhapsili - rekao je Miljković, koji je i danas obišao povrijeđenog, kojem se na teret stavlja krivično djelo pozivanje na otpor i ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom.

Obrenoviću, koji je uhapšen juče, određeno je policijsko zadržavanje od 48 časova, a od tužioca zavisi da li će biti izveden pred sud.

KFOR donio bodljikavu žicu ispred zgrade opštine u Zvečanu

Kako javlja dopisnik RTS-a, pripadnici KFOR-a donijeli su bodljikavu žicu ispred zgrade opštine u Zvečanu, ali još nisu počeli da je postavljaju. Oko zgrade su i dalje jake snage KFOR-a.

Gradonačelnik Leposavića više od 30 sati u zgradi opštine, građani dežuraju ispred

Veliki broj građana i danas se okupio ispred zgrade opštine Leposavić, a novoizabrani gradonačelnik te opštine Ljuljzim Hetemi noć je proveo u zgradi.

On je u zgradu ušao u ponedjeljak ujutru u 5.30 časova i od tada nije izašao.

Zahtjevi okupljenih su da Hetemi napusti zgradu opštine, ali i da se specijalna policija povuče.

Vojnici italijanskog Kfora stacionirani su u velikom broju na platou u centru Leposavića, a iza njih su vozila specijalne jedinice tzv. kosovske policije.

Magistralni put Leposavić – Sjeverna Mitrovica je prohodan, pored puta stacionirane su policijske patrole, prenosi Nova.rs.

Administrativni prelaz Jarinje otvoren je za saobraćaj.

Okupljeni Srbi čekaju da se povuku specijalci iz zgrade opštine Zvečan

Stotinjak Srba okupljeno je u Zvečanu gdje čekaju da se iz zgrade opštine povuku pripadnici specijalne jedinice ROSU, javlja dopisnik Srne.

Pripadnici poljskog i američkog Kfora u kordonu obezbjeđuju plato ispred zgrade opštine, a prilaz nije dozvoljen ni novinarima.

Među okupljenim Srbima su predsjednik i potpredsjednik Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić koji su potvrdili da su tokom jučerašnjeg dana vođeni pregovori sa predstavnicima Kfora, ali da dogovor nije postignut.

Istovremeno se u Zubinom Potoku okupilo nekoliko stotina mještana ispred zgrade opštine koju takođe obezbjeđuju jake snage Kfora.

Situacija je mirna i u Leposaviću, gdje više desetina mještana stoji ispred zgrade opštine koju obezbjeđuju američki pripadnici Kfora.

Petković: Zahtevamo hitno puštanje na slobodu Obrenovića i Petkovića

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da od međunarodne zajednice zahtijeva da hitno pusti na slobodu Dušana Obrenovića i Radoša Petkovića, koji su juče uhapšeni u Zvečanu. On je za Tanjug rekao da je riječ o licima koja su mirno protestovala i nisu činila nikakvo nasilje.

- Želim da obavestim javnost da je Dušan Obrenović, ono što smo čuli od njegovog advokata, brutalno pretučen tokom hapšenja, ali i tokom večeri i noći, s obzirom da se Dušan i Radoš nalaze sada u južnom delu Kosovske Mitrovice. Bukvalno su kosovski policajci Albanci pretukli Boga u malom Dušanu i kad to kažem, mislim čak i bukvalno, jer su mu se dodatno svetili zbog toga što je 2016. godine prešao u pravoslavlje, pa je svoje ime Sulejman zamenio imenom Dušan, što mu je kršteno ime - izjavio je Petković

Kako je naveo, KFOR je rekao da će da pusti na slobodu četiri Srbina, međutim, puštena su samo dvojica.

- Slagali su i nisu pustili drugu dvojicu. Zahtevamo da hitno puste i Dušana i Radoša, pogotovu što je Dušan sada u jako lošem stanju. Zahtevamo i hitnu hiruršku intervenciju zato što ima posekotine po celom telu, verovatno ima i unutrašnje krvarenje i hematome po glavi i ne može da stoji - istakao je Petković. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je rekao da je ovo apsolutno nedopustivo i naveo da je Dušanu Obrenoviću život ugrožen, jer je toliko pretučen da mu je izmijenjen i fizički opis.

U Orahovcu uništen mural Novaka Đokovića

Mural posvećen najboljem teniseru svijeta Novaku Đokoviću u Orahovcu uništen je tokom noći, nakon što je poslije pobjede u prvom kolu Rolan Garosa poslao poruku „Kosovo je srce Srbije. Stop nasilju“.

Žitelji gornjeg dijela Orahovca su jutros oko 6 sati zatekli uništen mural. Čeka se dolazak policije.

Slika

Foto: Radio Goraždevac

Pored uništenog murala, ulice u Orahovcu ispisane su grafitima „UÇK“.

Oslikavanje murala Novaka Đokovića u gornjem delu Orahovca je dio projekta „Boja u vazduhu“ koji je realizovala organizacija „Amici Di Decani“, u saradnji sa umjetnikom Deroksom, koji je početkom prošle godine, u mjestima sa srpskim stanovništvom na KiM oslikao murale po želji i dogovoru sa domaćinima.

Mještani Orahovca su ranije za Radio Goraždevac izjavljivali da Novaka doživljavaju kao svog heroja.

- Nigdje ga na svijetu ne vrijeđaju više nego ovdje kada pogriješi i niko se na svijetu ne raduje svakom osvojenom poenu tako srčano kao mi - rekao je tada Nikola za Radio Goraždevac.

Okupljeni posmatrači nakon oslikavanja su takođe komentarisali da ne vjeruju da će se mural dugo tu zadržati i da se boje da će biti uništen tokom noći.

Zapaljena srpska zastava kraj spomenika Obiliću u Gračanici, mještani: Sve je povezano, nije iz čista mira

Tokom protekle noći zapaljena je srpska zastava kraj spomenika Milošu Obiliću na kružnom toku u Gračanici, izvijestio je rano jutros Kim.

Ispred spomenika tada su se nalazila dva policajca i jedno policijsko vozilo. Oni su, međutim, novinarki Kim radija odbili da daju bilo kakve informacije o paljevini, osim da se dogodila „tokom noći“.

Na društvenim mrežama pojavio se i snimak paljenja zastave.

Mještani ove opštine sa kojima su u međuvremenu razgovarali novinari radija Kim uvjereni su da je paljenje srpske zastave posqedica jučerašnjih nemira na sjeveru Kosova.

Slika

Foto: KiM

Budući da je zapaljena zastava ubrzo zamijenjena novom od strane predstavnika lokalne samouprave, većina mještana Gračanice nije ni upoznata sa sinoćnjim incidentom.

- U Gračanici? Nisam u toku, ne znam - kratko je rekao jedan mještanin za Kim.

- Nisam čuo da je zapaljena zastava, ali strašno i žalosno. Mislim da je događaj povezan sa onim na sjeveru, neko ih diktira sa neke strane. Nije to iz čista mira, nije Kurti rekao da urade to, nego neko sa strane. Možda griješim, ali na Balkanu predsjednici ne dolaze regularnim putem, neko ih postavlja Englezi, Amerikaci, Niemci - rekao je građanin koji je želeo da ostane anoniman.

- Ne znam da je zapaljena zastava, nisam u toku. Mislim da je povezano sa nemirima na sjeveru. Nije nam svejedno, živimo ovdje i veoma je napeto - rekao je Đorđe Perić.

Tzv. kosovski MUP: Ne postoji dogovor o povlačenju policije iz Zvečana

Tzv. kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova, demantovalo je natpise pojedinih medija, da su srpski demonstranti na Sjeveru Kosova i NATO misija KFOR, postigli dogovor o povlačenju specijalnih jedinica Kosovske policije iz Zvečana.

Prema navodnom dogovoru, demonstranti koji su prethodno privedeni, biće pušteni.

- Vijest koja se pojavila u medijima da postoji dogovor između demonstranata i KFOR-a ne stoji - rečeno je za Radio Slobodna Evropa, u tzv. kosovskom MUP-u.

Juče je uhapšeno pet osoba za nasilje nad pripadnicima KFOR-a u Zvečanu i tokom sukoba je povrijeđeno 30 vojnika KFOR-a i desetine demonstranata.

Politički predstavnici Srba na Sjeveru, koji su viđeni u pregovorima sa KFOR-om, iznijeli su dva zahtejva kao uslov za zaustavljanje protesta: povlačenje specijalne jedinice tzv. kosovske policije sa Sjevera i neulazak albanskih gradonačelnika u objekte opština sa srpskom većinom na Sjeveru.

KFOR nije davao nikakve izjave u vezi sa ovim zahtevima.

KFOR je juče saopštio da je pojačao prisustvo u opštinama u na Sjeveru Kosova, gdje se protesti nastavljaju danas.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Nerealna objektivnost 30.05.2023. 16:26
    Kad su tako moćni što ne lete iznad Ukrajine? Što se kitiš tuđim perjem?! Vjerovatno što su ti tvoji stari izdali to velikosrpstvo, pa nemate čime?
  • Generic placeholder image
    Anonimno 30.05.2023. 16:12
    Novinarčići, zašto ne prenosite vijest da su moćni američki B-1 Lancer teški bombarderi proletjeli iznad BiH, i time poslali poruku laktaškom vepriću i krezuboj srbadiji manjeg entiteta, koja se loži na velikosrpstvo?
Povezane vijesti
Mitropolit Joanikije: Kosovo je danas grdno sudilište Mitropolit Joanikije: Kosovo je danas grdno sudilište
Đoković 423. nedjelju na vrhu ATP liste Đoković 423. nedjelju na vrhu ATP liste
Mitropolit Joanikije: Kosovo - srpsko ognjište koje ostaviti nećemo! Mitropolit Joanikije: Kosovo - srpsko ognjište koje ostaviti nećemo!
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    4h 36m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    4h 0m
    0
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    18h 44m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    3h 54m
    0
  • Tržište polovnjaka: 10 trikova koje koriste prevaranti
    21h 0m
    0