Омладинско удружење "Axiom" - Чувар културне баштине

28.07.2020. 14:14
0
ИЗВОР: Катера

У доба када технологија напредује толико брзо да човјек једва успијева да је испрати, мало је младих људи који желе да своје вријеме посвете очувању онога лијепог из прошлости. Мало, али их има, а доказ за то је Омладинско удружење "Axiom" из Источног Новог Сарајева.

Ријеч је о групи од двадесетак младих људи, волонтера, на челу са предсједником Гораном Ковачевићем, који већ седам година вриједно раде на едукацији и подизању свијести о различитим проблемима у друштву, али и очувању културне баштине. 

- Током свог рада, наше удружење је остварило значајну сарадњу са другим удружењима и културним установама у земљи и иностранству, те се наметнуло као препознатљливо по квалитету програма и пројеката које реализује - каже Ковачевић. 

Према његовим ријечима, кроз различите пројектне активности до сада су промовисали ненасилно понашање младих, едуковали и подизали свијест о проблему трговине људима и сексуалној екплоатацији младих, подстицали их на квалитетно и активно коришћење слободног времена, те радили на развоју вјештина и оснаживању младих кроз едукативне радионице. 

- Временом, с обзиром на то да и у кругу волонетера имамо већи број оних који се баве фолклором, посветили смо се и пројектима из области традиционалне културне баштине. Организовали смо радионице ткања, ревије оригиналних народних ношњи, спровели два теренска истраживања о традицији и фолкору Срба са подручја Брадине и Влашића, послије којих смо и издали двије књиге у којима су презентовани резултати тих истраживања - истиче Ковачевић. 

Један од запажених пројеката, уједно и први такав у нашој држави, био је и циклус апстрактних умјетничких слика инспирисан мотивима са народних ношњи Срба из БиХ.

- Овај пројекат је на креативан и иновативан начин показао како ликовна умјетност може служити промоцији традиционалног насљеђа. Ипак, наш најзначанији пројекат до сада је свакако био европски партнерски пројекат „Make it New" који је подржан од стране Деска Креативна Европа из Бањалуке, који је реализован током претходне двије године уз суфинансирање Министарства просвјете и културе Републике Српске - нагласио је наш саговорник.

Пројекат „Make it New" био је партнерски пројекат организација из три државе, који је суфинансирала Европске комисија и фонд Креативна Европа, те Министарства просвјете и културе Републике Српске, а у којем су учествовали КЦ Младост из Футога (Србија) као носилац пројекта, КЦ Травно из Загреба (Хрватска) и ОУ "Axiom" из Источног Сарајева као партнери на пројекту. 

Слика

- Пројекат је настао у Европској години културе па је и основна идеја била очување и промовисање традиционалних елемената културног насљеђа кроз израду народних ношњи аутентичним техникама ручног рада, које се данас више не користе. На овај начин пројекат је имао за циљ подизање свијести о значају културног насљеђа, о промоцији народне умјетности и старих заната, те едукацији и оспособљавању појединаца за различите вјештине и технике ручне радиности, како би оне оживјеле и вратиле се у употребу у данашењем времену - каже Ковачевић. 

Био је усмјерен на публику различите животне доби, а основна идеја водиља била је едукација и ширење знања о сличностима и различитостима културног насљеђа земаља учесница у пројекту,  а све у циљу превазилажења предрасуда и повезивања наших народа. 

Пројекат је, каже предсједник удружења, обухватио неколико паралелних активности које су се реализовале у земљама партнера:

- едукативне радионице у три земље, гдје су групе полазника од по 50 особа училе вјештине и технике из пет области ручног рада и то: ткање, плетење, ручни вез, чипкарство и израда накита од неплеменитих материјала, како би они својим стеченим знањима могли учествовати у изради народних ношњи;

- израђивала се едукативна игра памћења која се састоји од 40 парова картица на којима се налазе мотиви са народних ношњи из све три земље учеснице, уз адекватан опис мотива на ћирилици, латиници и на енглеском језику а намијењена је дјеци;

- андроид апликација намијењена тинејџерима, која садржи фотографије и основне информације о народним ношњама насталим у пројекту;

- кључни резултат пројекта била је израда 12 народних ношњи, по четири из сваке земље партнера, искључиво техникама ручног рада, како би се очувала оригиналност и изворност реплика. 

- Крај пројекта обиљежен је са двије ревије које смо организовали у Културном Центру Источно Ново Сарајево и у Музеју Републике Српске у Бањалуци, гдје смо публици представили сам пројекат и његове резултате са посебним акцентом на народне ношње које смо израдили. 

Битно је поменути чињеницу да, иако смо „мало“ и релативно младо удружење, нашем позиву за промоцију пројекта и ревију у Источном Сарајеву одазвали су се и присуствовали: Амбасадори република Србије и Хрваске, помоћница министра за културу Републике Српске, представници Конфучијевог института у Сарајеву, челни људи града Источно Сарајево као и представници општина – што показује и колико је квалитетан и значајан пројекат био - истиче Горан Ковачевић.

Слика

Према његовим ријечима, овакви пројекти доносе изузетно искуство за учеснике и омогућавају успостављање трајне сарадње са партнерима и у будућности. Ипак, овакви пројекти носе и велику одговорност. 

Иако је пандемија коронавируса свима обесмислила све планове за ову годину, Ковачевић каже да нису престали да раде, колико се може.

- Као и већина других организација, због новонастале ситуације, која је осим ограничења у кретању имала и финансијски утицај, присиљени смо да своје активности сведемо на минимум. Мада, и ове године смо аплицирали на позив Креативне Европе скупа са партнерима из Србије, Хрватске, Македоније и Мађарске, те ускоро очекујемо резултате конкурса. Надамо се да ћемо и овај пут добити прилику да покажемо шта знамо и шта можемо, а у међувремену радимо припреме за још једно теренско истраживање о животу и традицији Срба у БиХ.

Ковачевић истиче да им је, током реализације пројекта "Make it New", као и новог, чији се резултати тек очекују, од велике помоћи била екипа Деска Креативна Европа из Бањалуке. 

- Сарадња са Деском Креативне Европе је кренула сасвим случајно, а на крају се испоставила као веома корисна и важна за нас, чак слободно могу рећи да се из те сарадње изродило једно ново пријатељство. С обзиром да на нека наша питања, Деск Креативне Европе Србије није могао одговорити, јер се ради о другој земљи и другачијим прописима, Зоран Галић из КЕ Бањалука нам је максимално изашао у сусрет пруживши нам сву неопходну стручну помоћ и информације. 

 

Вјероватно најзначајнији сегмент подршке који нам је осигурао тицао се правилног управљања додијељеним буџетским средствима Креативне Европе, те усмјеравањима захваљујући којим смо успјели обезбиједити неопходна средства суфинансирања аплицирајући кроз грантове Министарства просвјете и културе РС. Осим тога, помогао нам је и у процесу извјештавања о реализацији пројекта, што је било изузетно изазовно, јер ревизија и извјештај о реализацији пројекта представљају можда и најзахтјевнији и најодговорнији дио рада на европским пројектима - каже Горан Ковачевић. 

Креативна Европа је програм Европске комисије за подршку и суфинансирања пројеката из области културе и аудиовизуелног сектора. Деск Креативна Европа је координационо тијело овог програма у Босни и Херцеговини и апликантима заинтересовани за аплицирање су на располагању за техничке и друге помоћи и можете им се обратити у канцеларијама у Бањалуци и Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Приказане четири реконструисане ношње из БиХ на фестивалу у Новом Саду Приказане четири реконструисане ношње из БиХ на фестивалу у Новом Саду
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    22h 9m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    18h 41m
    4
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    21h 25m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    17h 3m
    0
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    13h 35m
    0