Они БиХ виде као Запад, зараде вишеструко веће

07.02.2024. 19:00
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Пут за бољим животом обично води на Запад. За велики број радника из азијских земаља Босна и Херцеговина је та обећана дестинација.

Висхал Верма из Индије, један је од 5.000 странаца који су запослени у БиХ. Дошао је прије више од годину дана у Бањалуку. Ради у пекарској производњи. Задовољан је условима рада.

- Зарађујем довољно, немам других трошкова као што су превоз, храна и смјештај - рекао је Верма за БН.

Поредећи трошкове живота, Верма истиче да новац у Индији има вишеструко већу вриједност, јер су цијене и трошкови далеко мањи у односу на БиХ.

- Ми имамо много мање трошкове за храну, а храна је овдје доста скупља. У томе је разлика. За живот у Индији мјесечно је потребно издвојити око 200 до 300 евра за смјештај, храну, и све друге трошкове - говорећи посебно о цијенама станарине, додаје да она у Индији зависи од локације и простора.

Потом је рекао да ако живите у граду онда ћете плаћати од 50 до 100 евра, али ако живите негдје у предграђу, онда је цијена од 20 до 50 евра.

На истом послу у производном погону ангажован је и Гурприт Сингх. Зарађује, каже довољно за себе и за своју породицу, којој мјесечно шаље дио зараде.

Наглашава да се његовима у Индији драстично побољшао квалитет живота откако је запослен у БиХ.

- Заправо овдје имам добру плату. Индија није скупа земља, али све зависи од начина живота. Ако живите на високој нози онда вам треба око 1.000 евра мјесечно. Ако радите у некој моћној фирми онда радите дневно минимално осам сати да бисте зарадили добру плату, али ако немате искуства и ако сте без дипломе онда морате радити напорно и до 12 часова дневно - објашњава Сингх у изјави за БН.

Плате у пекарској производњи, гдје су запослена ова два Индијца достижу цифру од 1.500 марака. Међу странцима у БиХ највише је оних из Индије, Непала, Бангладеша и Пакистана. Примјера ради плате у тим државама су сљедеће:

Слика

На основу наведеног бива јасније зашто је БиХ за раднике из поменутих земаља, оно што је на примјер Њемачка за БиХ грађане.

- Наравно да им ми дођемо као неко страно тржиште, јер када имају плаћен смјештај од послодаваца и храну оно што зараде шаљу у своју матичну земљу и могу вам рећи да су то за њих и даље висока и недостижна примања. Обрадују своју породицу кад им шаљу већа новчана средства - оцјењује експерт за тржиште рада Доминик Рашкај.

БиХ тренутно недостаје око 100.000 људи у индустријском секотру, прича Рашкај и предвиђа да ће се тренд прилива радне снаге из азијских земаља у БиХ наставити.

Са друге стране за очекивати је да се исељавање радно способног становништва из БиХ неће зауставити. Разлог је у томе што су цијене хране у развијеним земљама попут Њемачке приближне цијенама у БиХ. Док су трошкови у Индији, Непалу или Бангладешу и до десет пута мање у односу на БиХ.

Радник из Индије Гурпреет Сингх, на крају разговора за БН каже да би волио бих остати у БиХ. Тако да све у свему и Босна и Херцеговина је за неке Запад и мали рај.

Коментари 0
Повезане вијести
Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    19h 19m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 15m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    18h 19m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    15h 12m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    17h 9m
    0