Операција ''Звијезда 94'' - Горажде 1994.

10.04.2024. 11:08
9
ИЗВОР: odbrambeno-otadzbinskirat.blogspot.com

Војска Републике Српске је током јесени 1992. и зиме 1992/1993. године, водила искључиво одбрамбене борбе против муслиманских снага у Горажду, које су покушавале са честим нападима да прошире своју енклаву и eвентуално се споје са њиховим снагама у правцу Сарајева и средње Босне.

Такође, опасност је пријетила да ће, јаким нападима у правцу Чајнича, тзв. АРБиХ из Горажда избити на границу са Србијом (тада још СР Југославија) и тако пресјећи и онако танко ''грло'' између Херцеговачког и Дринског корпуса ВРС и евентуално привући муслиманске екстремисте из Старог Раса (Санџака).

Под командом генерала Ратка Младића у прољеће и љето 1993. Војска Републике Српске напредује око 30 километара према Горажду, а до центра је остало свега 8-10 километара.

Почетком априла 1994. ВРС покреће операцију ''Звијезда 94''

Херцеговачке бригаде са јужног потеза те дринске са источног, 6. априла већ постижу прве успјехе. Ослобађа се преко 15 села те долази до планинских врхова Гостуњ изнад Устипраче и врха Градина. Многи борци тзв. АРБиХ бјеже према граду Горажду, ту слабо пролази и муслиманска 82. Самостална бригада која доживљава свој крах.

Српски борци из правца Рогатице, 6. априла, након жестоке борбе заузимају добро утврђене ровове, те 1. Рогатичка, 31. Дринска и 1. Вишеградска бригада тзв. АРБиХ у паници напуштају положаје и бјеже дубље према Горажду.

Наредна три дана нижу се успјеси ВРС, док тзв. АРБиХ губи репетитот те комплетну десну обалу Дрине. Видјевши да се горажданска енклава налази пред падом, у борбу против Срба се укључује и НАТО, те почиње бомбардовати српске положаје око Горажда.

Слика

Фото: odbrambeno-otadzbinskirat.blogspot.com

И поред, сад већ теже ситуације због притиска НАТО-а, ВРС и даље постиже успјехе и  долазе до првих кућа у граду Горажду гдје се почињу водити градске борбе. Српски борци стижу на свега 300 метара од болнице у Горажду. Посебан морал Војска Републике Српске добија након обарања два НАТО авиона.

Најприје је, 15. априла оборен француски авион који се налазио у мисији извиђања, а сљедећи дан je оборен британски авион. Авиони су обарани руском ракетом САМ-7, која има жироскоп за навођење.

У преговорима са УНПРОФОР-ом 18. априла је договорено да Горажде буде демилитаризована зона, чиме престаје офанзива ВРС.

Битка за "Побједу" је била акција српских бораца и руских добровољаца у заузимању фабрике муниције ''Побједа'' током операције ''Звијезда 94''.

Под командом Александра Шкрабова дио 3. Руског добровољачког одреда се спаја са српским батаљоном из Илијаша и извиђају правац напада на фабрику. Фабрика је била смјештена у планинској удолини те руско-српски борци пред сами напад заузимају планинске висове јер је са висова до првих фабричких зграда било око 500-700 метара.

Захваљујући густој црногоричној шуми, борци ВРС доводе фабрику у полуобруч те прилазе линијма на свега 200 метара. Започиње пушкарање, муслимански борци након слабог отпора напуштају положаје те бјеже према граду. Послије заузимања фабрике и њеног чишћења српско-руски борци постављају линију одбране према граду надајући се контраофанзиви. Након кратког времена, муслиманске снаге су преузеле некакав контранапад који је био одбијен.

Након обуставе офанзиве ''Звијезди 94'' је јављено да се фабрика минира и напусти јер по договору долази украјински и енглески батаљон УНПРОФОР-а. Фабрика је уништена углавном од експлозива из фабрике којег је ту било на претек. Најбоље код акције заузимања фабрике муниције ''Побједа'' је то да је заузета без губитака.

Коментари 9
  • Generic placeholder image
    Srboljub 11.04.2024. 23:48
    Oborena avijacija 😁, postoji snimak obaranja, Đeneral komanduje lansiranje.
  • Generic placeholder image
    Realista 11.04.2024. 08:20
    Ne provaljuj se,kakva avijacija...
  • Generic placeholder image
    Srboljub 11.04.2024. 03:45
    Zamalo da zaboravim, imali ste čak i savremenu avijaciju- nato podršku iz vazduha - neuspješno i sa gubicima - 😁
  • Generic placeholder image
    Srboljub 11.04.2024. 03:43
    Oj ture, imaš li ti praznik?! Imala je druga strana oružja dovoljno, u enklave je dostavljano svaku noć teretnim avionima iz Njemačke. Problem ste imali sa hranom jer vam je društvo tada bilo na primitivnom nivou i niste imali proizvodnju. Kriminalne grupe su preuzele kontrolu jer je eliti(starom poturčenom plemstvu ) trebalo vremena da ostale koristi za borbu a istovremeno stavi pod kontrolu . Kod nas su svi državni organi tada funkcionisali neuporedivo bolje nego sada, to vam kažem da imate pouku.
  • Generic placeholder image
    Realista 10.04.2024. 11:31
    Lako je bilo ratovati kad druga strana nije imala ni artiljerije ni oklopa ni municije...
  • Generic placeholder image
    Lo 18.09.2023. 21:45
    Josipovic je u jna komandovao intendanskom cetom
  • Generic placeholder image
    Borac 27.03.2023. 18:49
    I sta su uradili u Pobjedi udarili fuk nako unakrsne vatre.
  • Generic placeholder image
    Sokolac 01.05.2022. 14:59
    Ovo je tacno sto je napisao Zoka.
    Narod Sarajevsko-romanijske regije duguje veliku zahvalnsot generalu Josipovicu, za doprinos u otadzbinskom ratu. General je dobrovoljno dosao da podrzi nas na ovim prostorima.
  • Generic placeholder image
    Zoka 29.04.2022. 07:01
    Sramota za pisca ovog teksta je da se ne pomene general Josipović koji je prvi uz nekoliko svojih saboraca ušao u fabriku Pobjeda.
Повезане вијести
Борбе у Подрињу - Вишеград, Фоча 1992. Борбе у Подрињу - Вишеград, Фоча 1992.
Сарајевско ратиште 1992 - 1995 (Први дио) Сарајевско ратиште 1992 - 1995 (Први дио)
У храмова у Тузли, Зеници, Маглају и Горажду обиљежено Бадње вече У храмова у Тузли, Зеници, Маглају и Горажду обиљежено Бадње вече
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    5h 29m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    17h 2m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    16h 43m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    21h 54m
    0
  • У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
    23h 38m
    13