Operacija ''Zvijezda 94'' - Goražde 1994.

10.04.2024. 11:08
9
IZVOR: odbrambeno-otadzbinskirat.blogspot.com

Vojska Republike Srpske je tokom jeseni 1992. i zime 1992/1993. godine, vodila isključivo odbrambene borbe protiv muslimanskih snaga u Goraždu, koje su pokušavale sa čestim napadima da prošire svoju enklavu i eventualno se spoje sa njihovim snagama u pravcu Sarajeva i srednje Bosne.

Takođe, opasnost je prijetila da će, jakim napadima u pravcu Čajniča, tzv. ARBiH iz Goražda izbiti na granicu sa Srbijom (tada još SR Jugoslavija) i tako presjeći i onako tanko ''grlo'' između Hercegovačkog i Drinskog korpusa VRS i eventualno privući muslimanske ekstremiste iz Starog Rasa (Sandžaka).

Pod komandom generala Ratka Mladića u proljeće i ljeto 1993. Vojska Republike Srpske napreduje oko 30 kilometara prema Goraždu, a do centra je ostalo svega 8-10 kilometara.

Početkom aprila 1994. VRS pokreće operaciju ''Zvijezda 94''

Hercegovačke brigade sa južnog poteza te drinske sa istočnog, 6. aprila već postižu prve uspjehe. Oslobađa se preko 15 sela te dolazi do planinskih vrhova Gostunj iznad Ustiprače i vrha Gradina. Mnogi borci tzv. ARBiH bježe prema gradu Goraždu, tu slabo prolazi i muslimanska 82. Samostalna brigada koja doživljava svoj krah.

Srpski borci iz pravca Rogatice, 6. aprila, nakon žestoke borbe zauzimaju dobro utvrđene rovove, te 1. Rogatička, 31. Drinska i 1. Višegradska brigada tzv. ARBiH u panici napuštaju položaje i bježe dublje prema Goraždu.

Naredna tri dana nižu se uspjesi VRS, dok tzv. ARBiH gubi repetitot te kompletnu desnu obalu Drine. Vidjevši da se goraždanska enklava nalazi pred padom, u borbu protiv Srba se uključuje i NATO, te počinje bombardovati srpske položaje oko Goražda.

Slika

Foto: odbrambeno-otadzbinskirat.blogspot.com

I pored, sad već teže situacije zbog pritiska NATO-a, VRS i dalje postiže uspjehe i  dolaze do prvih kuća u gradu Goraždu gdje se počinju voditi gradske borbe. Srpski borci stižu na svega 300 metara od bolnice u Goraždu. Poseban moral Vojska Republike Srpske dobija nakon obaranja dva NATO aviona.

Najprije je, 15. aprila oboren francuski avion koji se nalazio u misiji izviđanja, a sljedeći dan je oboren britanski avion. Avioni su obarani ruskom raketom SAM-7, koja ima žiroskop za navođenje.

U pregovorima sa UNPROFOR-om 18. aprila je dogovoreno da Goražde bude demilitarizovana zona, čime prestaje ofanziva VRS.

Bitka za "Pobjedu" je bila akcija srpskih boraca i ruskih dobrovoljaca u zauzimanju fabrike municije ''Pobjeda'' tokom operacije ''Zvijezda 94''.

Pod komandom Aleksandra Škrabova dio 3. Ruskog dobrovoljačkog odreda se spaja sa srpskim bataljonom iz Ilijaša i izviđaju pravac napada na fabriku. Fabrika je bila smještena u planinskoj udolini te rusko-srpski borci pred sami napad zauzimaju planinske visove jer je sa visova do prvih fabričkih zgrada bilo oko 500-700 metara.

Zahvaljujući gustoj crnogoričnoj šumi, borci VRS dovode fabriku u poluobruč te prilaze linijma na svega 200 metara. Započinje puškaranje, muslimanski borci nakon slabog otpora napuštaju položaje te bježe prema gradu. Poslije zauzimanja fabrike i njenog čišćenja srpsko-ruski borci postavljaju liniju odbrane prema gradu nadajući se kontraofanzivi. Nakon kratkog vremena, muslimanske snage su preuzele nekakav kontranapad koji je bio odbijen.

Nakon obustave ofanzive ''Zvijezdi 94'' je javljeno da se fabrika minira i napusti jer po dogovoru dolazi ukrajinski i engleski bataljon UNPROFOR-a. Fabrika je uništena uglavnom od eksploziva iz fabrike kojeg je tu bilo na pretek. Najbolje kod akcije zauzimanja fabrike municije ''Pobjeda'' je to da je zauzeta bez gubitaka.

Komentari 9
  • Generic placeholder image
    Srboljub 11.04.2024. 23:48
    Oborena avijacija 😁, postoji snimak obaranja, Đeneral komanduje lansiranje.
  • Generic placeholder image
    Realista 11.04.2024. 08:20
    Ne provaljuj se,kakva avijacija...
  • Generic placeholder image
    Srboljub 11.04.2024. 03:45
    Zamalo da zaboravim, imali ste čak i savremenu avijaciju- nato podršku iz vazduha - neuspješno i sa gubicima - 😁
  • Generic placeholder image
    Srboljub 11.04.2024. 03:43
    Oj ture, imaš li ti praznik?! Imala je druga strana oružja dovoljno, u enklave je dostavljano svaku noć teretnim avionima iz Njemačke. Problem ste imali sa hranom jer vam je društvo tada bilo na primitivnom nivou i niste imali proizvodnju. Kriminalne grupe su preuzele kontrolu jer je eliti(starom poturčenom plemstvu ) trebalo vremena da ostale koristi za borbu a istovremeno stavi pod kontrolu . Kod nas su svi državni organi tada funkcionisali neuporedivo bolje nego sada, to vam kažem da imate pouku.
  • Generic placeholder image
    Realista 10.04.2024. 11:31
    Lako je bilo ratovati kad druga strana nije imala ni artiljerije ni oklopa ni municije...
  • Generic placeholder image
    Lo 18.09.2023. 21:45
    Josipovic je u jna komandovao intendanskom cetom
  • Generic placeholder image
    Borac 27.03.2023. 18:49
    I sta su uradili u Pobjedi udarili fuk nako unakrsne vatre.
  • Generic placeholder image
    Sokolac 01.05.2022. 14:59
    Ovo je tacno sto je napisao Zoka.
    Narod Sarajevsko-romanijske regije duguje veliku zahvalnsot generalu Josipovicu, za doprinos u otadzbinskom ratu. General je dobrovoljno dosao da podrzi nas na ovim prostorima.
  • Generic placeholder image
    Zoka 29.04.2022. 07:01
    Sramota za pisca ovog teksta je da se ne pomene general Josipović koji je prvi uz nekoliko svojih saboraca ušao u fabriku Pobjeda.
Povezane vijesti
Borbe u Podrinju - Višegrad, Foča 1992. Borbe u Podrinju - Višegrad, Foča 1992.
Sarajevsko ratište 1992 - 1995 (Prvi dio) Sarajevsko ratište 1992 - 1995 (Prvi dio)
U hramova u Tuzli, Zenici, Maglaju i Goraždu obilježeno Badnje veče U hramova u Tuzli, Zenici, Maglaju i Goraždu obilježeno Badnje veče
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    21h 30m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    19h 44m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    17h 34m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    9h 59m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    20h 49m
    0