Operacija ''Zvijezda 94'' - Goražde 1994.

28.04.2022. 19:08
2
IZVOR: odbrambeno-otadzbinskirat.blogspot.com

Vojska Republike Srpske je tokom jeseni 1992. i zime 1992/1993. godine, vodila isključivo odbrambene borbe sa muslimanskim snagama u Goraždu, koje su pokušavale sa čestim napadima da prošire svoju enklavu i eventualno se spoje sa ostalim snagama u pravcu Sarajeva i srednje Bosne.

Takođe, opasnost je prijetila da bi jakim napadima u pravcu Čajniča, tzv. ARBiH iz Goražda izbila na granicu sa Srbijom (tada još SR Jugoslavija) i tako presjekli ionako tanko ''grlo'' između Hercegovačkog i Drinskog korpusa VRS i eventualno privukla muslimanske ekstremiste iz Starog Rasa (Sandžaka).

Pod komandom generala Ratka Mladića u proljeće i ljeto 1993. VRS napreduje oko 30 km prema Goraždu, a do centra je ostalo svega 8-10 km.

Početkom aprila 1994. VRS pokreće operaciju ''Zvijezda 94''

Hercegovačke brigade sa južnog poteza te drinske sa istočnog, 6. aprila već postižu prve uspjehe. Oslobađa se preko 15 sela te dolazi do planinskih vrhova Gostunj iznad Ustiprače i vrha Gradina. Mnogi borci tzv. ARBiH bježe prema gradu Goraždu, tu slabo prolazi i muslimanska 82. samostalna brigada koja doživljava svoj krah.

Srpski borci iz pravca Rogatice, 6. aprila, nakon žestoke borbe zauzimaju dobro utvrđene rovove, te 1. rogatička, 31. drinska i 1. višegradska brigada tzv. ARBiH u panici napuštaju položaje i bježe dublje prema Goraždu.

Naredna tri dana nižu se uspjesi VRS, dok tzv. ARBiH gubi repetitot te kompletnu desnu obalu Drine. Vidjevši da se goraždanska enklava nalazi pred padom, u borbu protiv Srba se uključuje i NATO, te počinje bombardovati srpske položaje oko Goražda.

Slika

Foto: odbrambeno-otadzbinskirat.blogspot.com

I pored sad već teže situacije zbog pritiska NATO-a, VRS i dalje postiže uspjehe i  dolaze do prvih kuća u gradu Goraždu gdje se počinju voditi gradske borbe, kada se ubacuju i specijalne jedinice VRS za gradsku borbu. Srpski borci stižu na svega 300 m od bolnice u Goraždu. Poseban moral VRS dobija nakon obaranja dva NATO aviona.

Najprije, 15. aprila oboren je francuski avion koji se nalazio u misiji izviđanja, sljedeći dan je oboren  britanski avion. Avioni  su obarani ruskom raketom SAM-7, koja ima žiroskop za navođenje.

U pregovorima sa UNPROFOR-om 18. aprila je dogovoreno da Goražde bude demilitarizovana zona sa čime prestaje ofanziva VRS.

Bitka za "Pobjedu" je bila akcija srpskih boraca i ruskih dobrovoljaca u zauzimanju fabrike municije ''Pobjeda'' tokom operacije ''Zvijezda 94''.

Pod komandom Aleksandra Škrabova dio 3. ruskog dobrovoljačkog odreda se spaja sa srpskim bataljonom iz Ilijaša i izviđaju pravac napada na fabriku. Fabrika je bila smještena u planinskoj udolini te rusko-srpski borci pred sami napad zauzimaju planinske visove jer je sa visova do prvih fabričkih zgrada bilo oko 500-700 m.

Zahvaljujući gustoj crnogoričnoj šumi, borci VRS  dovode fabriku u poluobruč te prilaze linijma na svega 200 m. Započinje puškaranje, muslimanski borci nakon slabog otpora napuštaju položaje te bježe prema gradu. Poslije zauzimanja fabrike i njenog čišćenja srpsko-ruski borci postavljaju liniju odbrane prema gradu nadajući se kontraofanzivi. Nakon kratkog vremena muslimanske snage su preuzele nekakav kontranapad koji je bio odbijen.

Nakon obustave ofanzive ''Zvijezdi 94'' je javljeno da se fabrika minira i napusti jer po dogovoru dolazi ukrajinski i engleski bataljon UNPROFOR-a. Fabrika je uništena uglavnom od eksploziva iz fabrike kojeg je tu bilo na pretek. Najbolje kod akcije zauzimanja fabrike municije ''Pobjeda'' je to da je zauzeta bez gubitaka.

Komentari 2
 • Generic placeholder image
  Sokolac 01.05.2022. 14:59
  Ovo je tacno sto je napisao Zoka.
  Narod Sarajevsko-romanijske regije duguje veliku zahvalnsot generalu Josipovicu, za doprinos u otadzbinskom ratu. General je dobrovoljno dosao da podrzi nas na ovim prostorima.
 • Generic placeholder image
  Zoka 29.04.2022. 07:01
  Sramota za pisca ovog teksta je da se ne pomene general Josipović koji je prvi uz nekoliko svojih saboraca ušao u fabriku Pobjeda.
Povezane vijesti
Danas parastos za svirepo ubijene Vukašinoviće u Gornjoj Bukvici kod Goražda Danas parastos za svirepo ubijene Vukašinoviće u Gornjoj Bukvici kod Goražda
Tri medalje karatistkinjama „Slavije“ u Goraždu Tri medalje karatistkinjama „Slavije“ u Goraždu
Borbe u Podrinju - Višegrad, Foča 1992. Borbe u Podrinju - Višegrad, Foča 1992.
Najčitanije
 • Izvučeni dobitnici karata za koncert Dragane Mirković
  11h 45m
  0
 • U prvi razred osnovne škole u Kalinoviku upisano pet đaka
  8h 47m
  1
 • Nestao Neđo Cvijetinović
  1h 49m
  0
 • Konferencija beba u Rogatici – Pavle Bojat predsjednik (FOTO)
  3h 23m
  1
 • Prevoznici gase kamione zbog visokih cijena goriva
  11h 3m
  0