Опозиција покренула иницијативу за смјену Кошарца

20.11.2023. 21:08
9
ИЗВОР: nezavisne.com

Посланици клуба СДС - ПДП - Листа за правду и ред у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ покренули су данас иницијативу за смјену министра спољне трговине и економских односа БиХ, Сташе Кошарца, због насиља над женама.

У образложењу иницијативе стоји да је насиље над женама у БиХ распрострањено и не наилази на адекватан одговор институција и друштва.

- У жижу јавности БиХ тај проблем је дошао бруталним и свирепим убиствима у Градачцу, чиме црна серија, нажалост, није заустављена него је настављена убиствима жена у Живиницама и Сарајеву - истиче се у саопштењу из овог Клуба.

Додаје се да је у посљедње двије године у БиХ убијено више од 20 жена. Анализа тих убистава је, како се додаје, показале да су институције којима се жртва обраћала прије убиства остале нијеме на њене вапаје и упозорења. Из овог Клуба истичу да је то јасан доказ да је култура толерисања насиља над женама распрострањена и да се морају предузети хитне мјере на њеном елиминисању.

- Јавно свједочење Сање Станковић, бивше супруге министра Кошарца, пред Истражном комисијом Представничког дома ПС БиХ о корупцији у правосуђу и породичном насиљу од стране њеног бившег мужа, као и одбијању институција којима се обратила да је заштите, јесте еклатантан примјер културе игнорисања насиља над женама од стране институција у БиХ. Такође, њено писмо, које нам је свима упутила, буди основану сумњу да министар Кошарац користи полуге политичке моћи како надлежне институције не би реаговале - наводи се у образложењу иницијативе о смјени Кошарца.

Истиче се да институције у БиХ имају веома мали кредибилитет код грађана, прије свега због слабог интегритета и моралног кредибилитета одређеног броја људи који их представљају, преноси "СрпскаИнфо". Враћање повјерења у институције, како се додаје, мора почети захтјевом за вишим стандардом моралних и стручних вриједности људи који се налазе на њиховом челу.

- Имајући у виду све горе наведено, потписници ове иницијативе сматрају да Сташа Кошарац због повезивања са породичним насиљем, није морално прихватљив да буде на челу Министарства спољне трговине и економских односа и да врши функцију замјеника предсједавајућег Савјета министара БиХ - наводи се на крају иницијативе.

Коментари 9
  • Generic placeholder image
    Немојте људи 22.11.2023. 09:16
    Оставите га још 20,30 година до пеМзије.

    Још није ни милијарду укр'о.Ку' ће на улицу после свега?Ни школе,ни алата,ни заната....
  • Generic placeholder image
    Jojojo 21.11.2023. 22:21
    Pa njemu se na faci vidi da je histerik! Mali neizgrađeni naprđeni lik koji je i svoje sinove mlatio, nije samo ženu. Kad se gljivar dograbi narodnih para pa pobjesni...
  • Generic placeholder image
    Стојан 21.11.2023. 19:53
    Сања Станковић очигледно нема брата. Да има, овај би мали гмаз био премлаћен, па нека се онда он жали за насиље. Не би га он више ни на мрава руку дигао. Комплексаш пендави!
  • Generic placeholder image
    ре Петар 21.11.2023. 14:29
    Петре не мантрај молим те више о "игранци опозицији и бошњачких партија"... Слушамо једну исту причу већ годинама, а у реалности видимо да је много већа и јача сарадња између владајућих партија из Републике Српске и бошњачких партија поготово када су у питању паре, ту се они одма нађу и договоре без проблема.
  • Generic placeholder image
    Lopov 21.11.2023. 14:27
    Ja mislim da su krivi ovi iz opzicije i stranih ambasada sto ovaj mlati redom jednu po jednu zenu godinama...Mislim da smo mi kolektivno jedan od najgluplji narod na svijet.
  • Generic placeholder image
    Iskreno 21.11.2023. 11:02
    Ma fin je to covjek, kao i vecina na nasoj politickoj sceni… ja bih njega unaprijedio..
  • Generic placeholder image
    Petar 21.11.2023. 10:15
    Košarac nije dostojan funkcije koju obavlja, to je tačno. Nikada nije ni trebao biti ministar. Ali o čemu se ovdje radi, šta je alternativa. Ako isti bude smjenjen, dužnost ministra do izbora novog, tj Bog zna do kada vršiće njegov zamjenik, a to je Bošnjak. To je sva igranka opozicije i bošnjačkih partija, koji hoće da preuzmu Vijeće ministara. Nije njima nikada bilo stalo do prava žena i njihove zaštite pa nije ni sada. Samo da se zna.
  • Generic placeholder image
    Miki 21.11.2023. 08:20
    Apsolutnoo daaa.....sismisu udarile pare,misli nedodirljiv.opeet gljiveeee
  • Generic placeholder image
    Zoka 20.11.2023. 23:05
    Da je države ovaj bi i dalje razvozio gljive po Lukavici .Još mu narod nije zaboravio onu pijanku za vrijeme Korone.
Повезане вијести
Одсуство радника из Републике Српске поводом Дана Српске правдали годишњим одмором Одсуство радника из Републике Српске поводом Дана Српске правдали годишњим одмором
Све више оснажених жртава које пријављују насиље Све више оснажених жртава које пријављују насиље
Свака друга жена изложена неком облику насиља Свака друга жена изложена неком облику насиља
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    15h 22m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    16h 37m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    22h 28m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    20h 55m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    22h 47m
    0