Опозиција у Српској тражи посебну сједницу: „Народна скупштина Републике Српске поново изиграна“

25.08.2023. 17:38
1
ИЗВОР: katera.news

Представници Клуба посланика СДС-ПДП-Листа за правду и ред у Представничком дому Парламента БиХ одржали су данас састанак у просторијама општине Источна Илиџа.

Као што је и најављено, тема састанка опозиције у Представничком дому ПСБиХ било је кршење закључака Народне скупштине Републике Српске од стране владајуће већине одлукама о именовању министра финанасија БиХ и деблокадом дјеловања у институцијама БиХ.

Слика

Фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Како каже Милан Миличевић, предсједник СДС-а, кршење закључака Народне скупштине усвајањем оваквих и сличних одлука траје већ дужи период, а ријеч је о закључцима од крупног националног значаја за Српску.

- Нећемо остати нијеми на одлуке којим Милорад Додик и СНСД тргују са својим партнерима у Сарајеву. Већ смо упутили отворено писмо предсједнику и посланицима Народне скуштине, тражећи одржавање посебне сједнице са информацијом о томе шта је учињено на тему донесених одлука и закључака Народне скупштине који су били веома децидни, а навешћу само један, кључни - јасно написано да је приоритет у комплетном наредном периоду рад на Закону о Уставном суду у БиХ који подразумијева, између осталог, Закон о страним судијама, односно о њиховом одласку из Суда – рекао је он.

Према његовим ријечима, ријеч је о закључку који није испоштован, објашњавајући да је најављено да представници Републике Српске у ПДПСБиХ неће расправљати о другим темама и законима, док се не ријеши питање овог закона.

Он истиче да је овим изиграна Народна скупштина, њен значај девалвиран, као и да је она средство само једног човјека.

- Да би била одржана посебна сједница наравно да треба да постоји материјал и информације на основу којих се сазива. Такав материјал о свему ономе што чине закључци Народне скупштине, а за које сматрамо да су погажени, треба да у наредној седмици достави премијер Владе Републике Српске, који је, са Владом Српске, одговоран за спровођење ових закључака – каже он.

Он је најавио позивање свих посланика Народне скупштине на заједнички састанак за сљедећи петак, уколико се у року од седам дана на Колегијуму НСРС не донесе одлука о одржавању посебне сједнице на наведене теме.

Подсјетио је да је за понедјељак заказана нова сједница Представничког дома ПСБиХ, која разматра нове законе, а у сриједу Дома народа у којем ће се, како каже, видјети шта ће се са претходним закључцима десити.

Слика

Фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а, нагласио је да је посљедњих неколико дана у току опасан напад Милорада Додика на Републику Српску, на њен уставни поредак, народ и на Народну скупштину Републике Српске.

- СНСД и Додик негирају одлуке Народне скупштине Републике Српске и на тај начин показују своје право лице фалсификатора и људи који све продају зарад једне министарске позиције и кумовске зграде за Управу за индиректно опорезивање. Закљуци су рекли прво закон о Уставном суду БиХ у Парламенту БиХ па све друго а не спомињање новог закона о Уставном суду на степеницама Савјета министара као што то ради Сташа Кошарац - поручио је Бореновић.

Он је истакао да очекује да се обуставе било какве законодавне активности док се не донесе нови закон о Уставном суду БиХ.

- Наредне седмице нас очекују сједнице Представничког дома и Дома народа на којима се требају усвојити још неки закони који су директни пренос надлежност, као што је Закон о организацији тржишта вина – рекао је он.

Слика

Фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Небојша Вукановић, предсједника Листе за правду и ред, истакао је да је предлагао радикална рјешења о којима ће се, како каже, говорити ускоро.

- Ако нам не дозволе посебну сједницу најављујем окупљање испред Народне скупштине Републике Српске. Народна скупштине није прћија ни Ненада Стевандића, ни Милорада Додика, ни Горице Додик. Морамо се борити да ослободимо Републику Српску из раља људи који су изгубили здрав разум – рекао је он.

Вукановић истиче да одговорност за ситуацију у којој се друштво налази сносе лидери Тројке и међународна заједница.

- Највећи узрок за кризу и ситуацији у којој се налазимо у Републици Српској и у БиХ је, с једне стране Тројка, а са друге лицемјерна међународна заједница. Позваћу све да од јесени збијемо редове и да се одупремо насиљу  – рекао је он.

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Goran 26.08.2023. 03:50
    Tucaj Vukane
Повезане вијести
Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО) Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
Најчитаније
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    22h 11m
    0
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    22h 29m
    5
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    23h 5m
    9
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    20h 0m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    19h 2m
    0