Опозициони парламентарци БиХ пристали да раде за око 750 КМ мање, позиција била против

03.08.2020. 10:22
0
ИЗВОР: Srpska.info

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ усвојили су приједлоге да им се укине посланички паушал и смање отпремнине, те је на Дому народа да одлучи да ће се те намјере спровести у дјело.

Прича око вируса корона, буџета и избора, бациле су сјену на вијест да су парлемантарци БиХ усвојили два приједлога којим им се умањују примања. Представнички дом је прије два мјесеца усвојио Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, а чији је предлагач посланик Дамир Арнаут. Овим је предвиђено да се максимална отпремнина смањује са садашњих 35.000 КМ на 10.000 КМ.

Такође, парламентарци овог дома усвојили су и Приједлог посланика Мирјане Марниковић Лепић и Предрага Којовића, којим се посланицима укида паушал, што би могло да створи велике уштеде у буџету. Паушал у Парламентарној скупштини БиХ износи око 750 КМ. За овај приједлог гласало је 20 посланика, махом из опозиције, док је 10 њих било против.

За је био и предсједник ПДП и посланик у Парламенту БиХ, Бранислав Бореновић, који каже да су посланици успјели да, у времену када сви трче за привилегијама и великим платама, изгласају укидање паушала, које ће сада сачекати крајњи суд Дома народа.

– Паушали посланика и делегата на мјесеченом нивоу износе 40.000 КМ, што значи да је то на годишњем нивоу скоро пола милиона КМ. Замислите колико новца за један мандат остане у буџету. Остане новца за неке друге потребе, попут привреде или социјално угрожених категорија. Исто је и са отпремнинама, што показује да ипак има парламентараца који желе да се паушал смањи, који желе да раде на уштедама. То су углавном посланици опозиције – рекао је Бореновић.

За разлику од њега, посланица СНСД Сања Вулић, као и већина владајућих посланика, гласала је против овог закона. Она сматра да су овакви потези популистички, те да нико ни сада не брани посланицима и делегатима да се одрекну било којег дијела плате накнаде или паушала.

– Посланички паушал је категорија коју овај сазив није увео, а постоји од оваквог формата Парламентарне скупштине у различитом облику. Вјерујем да ће делегати процијенити да ли је ријеч о популизму или стварној намјери да се нешто покуша ријешити – сматра она.

Вулићева оцјењује да неки клубови само желе да буду дио статистике и имају што више приједлога и активности.

– Наша странка и тај компензацијски клуб иначе предлажу све и свашта да би “набили” своју статистику броја иницијатива питања и измјена и допуна закона, па онда да могу “махати” с тим папиром по амбасадама и НВО организацијама, да се стекне утисак да нешто једино они раде што је и донекле разумљиво. То и јесте посао опозиције, али они чак нису ни директно бирани, па покушавају да бар у наредном мандату буду – каже Вулићева.

– У те измјене и иницијативе бих повјеровала да су се већ сада они одрекли свега што предлажу као показни примјер, што сам ја учинила – закључила је она.

Чекају Дом народа

Иако су посланици успјели да изгласају уштеде, чине се да неће сви ићи тако глатко. Ови приједлози треба да се нађу и пред делегатима Дома народа.

Међутим, приједлог за смањење отпремнина већ два мјесеца чека да се нађе на дневном реду Дома народа, иако је пракса да се закони изгласају сједницу за сједницом.

Коментари 0
Повезане вијести
Четири делегата СНСД-а у Дому народа и један из СДС-а Четири делегата СНСД-а у Дому народа и један из СДС-а
Сутра о избору делегата у Дому народа Парламента БиХ Сутра о избору делегата у Дому народа Парламента БиХ
Погледајте листе српских делегата за Дом народа БиХ Погледајте листе српских делегата за Дом народа БиХ
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    14h 45m
    0
  • Крађа у Палама
    13h 3m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    9h 30m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    12h 18m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    5h 39m
    0