Општина Источна Илиџа додијелила студентске стипендије

18.08.2022. 16:25
0
ИЗВОР: katera.news

Општина Источна Илиџа потписала је уговоре за стипендирање двадесет двоје успјешних студената са сталним мјестом боравка у овој општини, као и уговор за стипендирање ученика генерације Средњошколског центра Источна Илиџа“.

Начелник општине Источна Илиџа, Маринко Божовић рекао је је да је ова општина трајно опредијељена за помагање младим људима, те да је стипендирање успјешних студената сада већ традиционална активност.

- Сваке године кроз буџет, као помоћ онима који студирају на Универзитету у Источном Сарајеву, али и на другим универзитетима који су дефицитарни за потребе тржишта радне снаге на територији града Источно Сарајево и општини Источне Илиџе наша локална власт покушава на неки начин да унаприједи систем образовања, како бисмо што прије дошли до адекватних кадрова – објаснио је он.

Он додаје да је циљ ових стипендија да студенти у Републици Српској стекну што боља знања и да их пренесу кроз радни однос и тако допринесу не само општини Источна Илиџа, него цијелој Републици Српској.

Према његовим ријечима, стипендије у износу од 1.000 КМ биће исплаћене у једнаким мјесечним ратама до краја године.

Божовић је напоменуо да ово није једина помоћ општине Источна Илиџа успјешним студентима, те да ће десет студената дефицитарних занимањa, без обзира из које општине долазе а студирају на Универзитету у Источном Сарајеву добити једнократне стипендије.

- Од прошле године кроз правилник је дефинисано да општина Источна Илиџа додјељује десет једнократних стипендија, у износу од 500 КМ. На приједлог Униврзитета у Источном Сарајеву накнадно ће бити потписане одлуке о додјели тих стипендија – појаснио је Божовић.

Његош Параш, студент четврте године Фармацеутског факултета Универзитета у Сарајеву рекао је да општинску стипендију прима од почетка студирања, те да на тај начин умањује трошкове студирања.

Како каже ово је и добра подршка и мотив младим људима да се усавршавају, али и начин да остану дио колектива општине Источна Илиџа.

- Сваки студент који добије прилику да буде стипендиста ове општине има велики потенцијал и добру прилику да остане на територији ове општине и да своју будућност гради у нашој локалној заједници – нагласио је Параш.

Христина Учур, студент Академије уметности у Новом Саду захвалила се на указаној помоћи и нагласила да то много значи студентима, посебно онима који се не школују у родном граду.

- Студентски живот је доста скуп, нарочито за студенте који не успијевају да раде неки посао поред студирања. Постоје олакшице као што су студентски домови и стипендије, али немају сви ту срећу да буду обезбијеђени на тај начин – рекла је Учур.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Коментари 0
Повезане вијести
Одржан историјски час на Новом Зејтинлику за готово 250 ученика Одржан историјски час на Новом Зејтинлику за готово 250 ученика
Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО) Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    12h 35m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    9h 7m
    4
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    11h 51m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    7h 29m
    0
  • Данас Марковдан
    16h 17m
    0