Opština Istočna Ilidža dodijelila studentske stipendije

18.08.2022. 16:25
0
IZVOR: katera.news

Opština Istočna Ilidža potpisala je ugovore za stipendiranje dvadeset dvoje uspješnih studenata sa stalnim mjestom boravka u ovoj opštini, kao i ugovor za stipendiranje učenika generacije Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža“.

Načelnik opštine Istočna Ilidža, Marinko Božović rekao je je da je ova opština trajno opredijeljena za pomaganje mladim ljudima, te da je stipendiranje uspješnih studenata sada već tradicionalna aktivnost.

- Svake godine kroz budžet, kao pomoć onima koji studiraju na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, ali i na drugim univerzitetima koji su deficitarni za potrebe tržišta radne snage na teritoriji grada Istočno Sarajevo i opštini Istočne Ilidže naša lokalna vlast pokušava na neki način da unaprijedi sistem obrazovanja, kako bismo što prije došli do adekvatnih kadrova – objasnio je on.

On dodaje da je cilj ovih stipendija da studenti u Republici Srpskoj steknu što bolja znanja i da ih prenesu kroz radni odnos i tako doprinesu ne samo opštini Istočna Ilidža, nego cijeloj Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, stipendije u iznosu od 1.000 KM biće isplaćene u jednakim mjesečnim ratama do kraja godine.

Božović je napomenuo da ovo nije jedina pomoć opštine Istočna Ilidža uspješnim studentima, te da će deset studenata deficitarnih zanimanja, bez obzira iz koje opštine dolaze a studiraju na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu dobiti jednokratne stipendije.

- Od prošle godine kroz pravilnik je definisano da opština Istočna Ilidža dodjeljuje deset jednokratnih stipendija, u iznosu od 500 KM. Na prijedlog Univrziteta u Istočnom Sarajevu naknadno će biti potpisane odluke o dodjeli tih stipendija – pojasnio je Božović.

Njegoš Paraš, student četvrte godine Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu rekao je da opštinsku stipendiju prima od početka studiranja, te da na taj način umanjuje troškove studiranja.

Kako kaže ovo je i dobra podrška i motiv mladim ljudima da se usavršavaju, ali i način da ostanu dio kolektiva opštine Istočna Ilidža.

- Svaki student koji dobije priliku da bude stipendista ove opštine ima veliki potencijal i dobru priliku da ostane na teritoriji ove opštine i da svoju budućnost gradi u našoj lokalnoj zajednici – naglasio je Paraš.

Hristina Učur, student Akademije umetnosti u Novom Sadu zahvalila se na ukazanoj pomoći i naglasila da to mnogo znači studentima, posebno onima koji se ne školuju u rodnom gradu.

- Studentski život je dosta skup, naročito za studente koji ne uspijevaju da rade neki posao pored studiranja. Postoje olakšice kao što su studentski domovi i stipendije, ali nemaju svi tu sreću da budu obezbijeđeni na taj način – rekla je Učur.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Komentari 0
Povezane vijesti
Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital! Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
Film o doktoru Laziću – trajni podsjetnik na hirurga "napaćenog srpskog naroda" (FOTO) Film o doktoru Laziću – trajni podsjetnik na hirurga "napaćenog srpskog naroda" (FOTO)
Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    2h 55m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    13h 13m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    13h 19m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    13h 17m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    12h 8m
    0