Општина Пале се кредитно задужује у износу од 3 милиона КМ

29.05.2020. 15:36
0
ИЗВОР: Катера

Скупштинска већина у Скупштини општине Пале данас је усвојила приједлог одлуке о дугорочном задужењу општине Пале у износу од 3 милиона КМ и на период отплате од 10 година.

Представници опозиције били су против усвајања ове одлуке, сматрајући да је та одлука некоректна из разлога што се, како наводе, општина задужује да финансира пројекте који су већ раније планирани кроз буџет за 2020. годину.

Према ријечима начелника општине Пале Бошка Југовића ради се о инвестиционом кредитном задужењу, гдје ће средства од 3 милиона КМ бити утрошена на више инфраструктурних пројеката на подручју Пала.

Слика

- Ми смо хтјели путем овог кредитног задужења да ослободимо средства како бисмо санирали посљедице пандемије вируса корона, како не бисмо били у ситуацији да урнишемо културу или спорт и да зауставимо инфраструктурне пројекте, што нам није намјера. Ради се о капиталним улагањима попут градског парка, почетка изградње топловода, новог позоришта и то су ствари које су се требале рјешавати и прије 20 година – каже Југовић.

Југовић истиче да ће општина издвојити новчана средства у висини од 500.000 КМ за помоћ угроженим привредницима, пољопривредницима, предузетницима и свима онима који су имали губитке током ванредног стања.

Начелник општине је током обраћања за скупштинском говорницом навео да ће за прву фазу измјештања Градске топлане, односно за радове на постављању топловода бити утрошено 800.000 КМ, док ће сама Топлана бити измјештена у току сљедеће године.

Такође, за изградњу градског парка биће утрошено 780.000 КМ, за проширење вртића „Буба-Мара“ на 550 метара квадратних биће утрошено 650.000 КМ, за реконструкцију седам улица 850.000 КМ, а на изградњу моста у насељу Обилићево 190.000 КМ.

Шеф Клуба одборника Српске демократске странке (СДС) Никола Благојевић каже да начелник општине Пале овим кредитом на крају свог мандата жели да искористи ситуацију и у кратком року заврши све оно што је обећавао претходне четири године.

Слика

- Данас смо видјели да су поједина предузећа пословала у минусу и то ће свакако оставити посљедице на 2020. годину. Оно по чему ћемо памтити досадашњи рад начелника општине јесте по подизању кредита, продаји земље на Јахорини, неиспуњеним обећањима и изостанком великих и стратешки важних инвестиција – каже Благојевић.

Шеф Клуба одборника Партије демократског прогреса (ПДП) Игор Тошић окарактерисао је потез Општинске управе о кредитном задужењу исхитреним и некоректним.

- Сада када смо још увијек у фази неизвјесности због пандемије вируса корона, гдје је евидентно било да су приходи пали за око 400.000 КМ, да у ту калкулацију нису ушла два најтежа мјесеца за Републику Српску, који ће сигурно у наредном периоду показати да нисмо у некој завидној ситуацији – каже Тошић.

Слика

Тошић каже да му је нелогично то што руководство општине није представило никакав пројекат везан за изградњу топловода и за измјештање Градске топлане из ужег центра Пала, те начин извођења тих радова.

- Немамо никакав пројекат, договор је као прва фаза сад, па друга некад касније и питање је да ли постоји уопште економска оправданост тих средстава, а посебно сада када имамо све мање корисника Градске топлане – истиче Тошић.

Одборник  Демократског народног савеза (ДНС) Марко Кубатлија је изразио неповјерење у рад начелника општине Пале Бошка Југовића рекавши како је он „изгубио компас“ и како грађане Пала „води у суноврат“.

- ДНС није био за кредитно задужење општине Пале и ми већ дужи временски период упозоравамо начелника да је овај буџет потрошачки и да није инвестициони. Ми нисмо за ту причу дизања кредита, погово када је овако лоше припремљен и када уопште немамо информација о томе – каже Кубатлија.

Слика

Кубатлија додаје да грађани Пала требају знати да се наведени пројекти чувају у ладицама и да они као одборници не знају на који начин ће кредитна средства бити утрошена и о каквим се тачно пројектима ради.

- Ми као одборници имамо право да знамо какав кредит дижемо и за шта дижемо. Начелник Југовић је са својим сарадницима изгубио компас и води нас у суноврат, дижемо кредит за постојеће ствари из постојећег буџета општине и надам се да ће грађани Пала схватити да су то фингирани пројекти – каже Кубатлија.

- Када је у питању планирање улагања у ревилитазацију електро мреже у општини Пале, свакако да су у овој години планирања одређена средства која ће бити реализована у другом дијелу године због ребаланса плана буџета и набавки, јер смо финансијски у лошијој ситуацији него што смо то планирали везано због короне – каже Станишић.

Он додаје да ће сигурно приоритет остати због побољшања испоруке квалитета електричне енергије становништву и повећању квалитета преноса саме електричне енергије.

Станишић додаје да је наишао на разумијевање у Влади Републике Српске по питању изградње нове трасе далековода са подручја Пала ка Јахорини, чиме ће бити растерећена електро-мрежа на подручју олимпијске планине.

 

Новинар: Миљан Рашевић

Коментари 0
Повезане вијести
Скупштина Џудо савеза Српске без кворума Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
У Српској 3.115 регистрованих планинара У Српској 3.115 регистрованих планинара
Скупштина града Београда није конституисана, Београђани иду на нове изборе Скупштина града Београда није конституисана, Београђани иду на нове изборе
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    23h 45m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    20h 17m
    4
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    23h 1m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    18h 39m
    0
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    15h 11m
    0