Opština Pale se kreditno zadužuje u iznosu od 3 miliona KM

29.05.2020. 15:36
0
IZVOR: Katera

Skupštinska većina u Skupštini opštine Pale danas je usvojila prijedlog odluke o dugoročnom zaduženju opštine Pale u iznosu od 3 miliona KM i na period otplate od 10 godina.

Predstavnici opozicije bili su protiv usvajanja ove odluke, smatrajući da je ta odluka nekorektna iz razloga što se, kako navode, opština zadužuje da finansira projekte koji su već ranije planirani kroz budžet za 2020. godinu.

Prema riječima načelnika opštine Pale Boška Jugovića radi se o investicionom kreditnom zaduženju, gdje će sredstva od 3 miliona KM biti utrošena na više infrastrukturnih projekata na području Pala.

Slika

- Mi smo htjeli putem ovog kreditnog zaduženja da oslobodimo sredstva kako bismo sanirali posljedice pandemije virusa korona, kako ne bismo bili u situaciji da urnišemo kulturu ili sport i da zaustavimo infrastrukturne projekte, što nam nije namjera. Radi se o kapitalnim ulaganjima poput gradskog parka, početka izgradnje toplovoda, novog pozorišta i to su stvari koje su se trebale rješavati i prije 20 godina – kaže Jugović.

Jugović ističe da će opština izdvojiti novčana sredstva u visini od 500.000 KM za pomoć ugroženim privrednicima, poljoprivrednicima, preduzetnicima i svima onima koji su imali gubitke tokom vanrednog stanja.

Načelnik opštine je tokom obraćanja za skupštinskom govornicom naveo da će za prvu fazu izmještanja Gradske toplane, odnosno za radove na postavljanju toplovoda biti utrošeno 800.000 KM, dok će sama Toplana biti izmještena u toku sljedeće godine.

Takođe, za izgradnju gradskog parka biće utrošeno 780.000 KM, za proširenje vrtića „Buba-Mara“ na 550 metara kvadratnih biće utrošeno 650.000 KM, za rekonstrukciju sedam ulica 850.000 KM, a na izgradnju mosta u naselju Obilićevo 190.000 KM.

Šef Kluba odbornika Srpske demokratske stranke (SDS) Nikola Blagojević kaže da načelnik opštine Pale ovim kreditom na kraju svog mandata želi da iskoristi situaciju i u kratkom roku završi sve ono što je obećavao prethodne četiri godine.

Slika

- Danas smo vidjeli da su pojedina preduzeća poslovala u minusu i to će svakako ostaviti posljedice na 2020. godinu. Ono po čemu ćemo pamtiti dosadašnji rad načelnika opštine jeste po podizanju kredita, prodaji zemlje na Jahorini, neispunjenim obećanjima i izostankom velikih i strateški važnih investicija – kaže Blagojević.

Šef Kluba odbornika Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Tošić okarakterisao je potez Opštinske uprave o kreditnom zaduženju ishitrenim i nekorektnim.

- Sada kada smo još uvijek u fazi neizvjesnosti zbog pandemije virusa korona, gdje je evidentno bilo da su prihodi pali za oko 400.000 KM, da u tu kalkulaciju nisu ušla dva najteža mjeseca za Republiku Srpsku, koji će sigurno u narednom periodu pokazati da nismo u nekoj zavidnoj situaciji – kaže Tošić.

Slika

Tošić kaže da mu je nelogično to što rukovodstvo opštine nije predstavilo nikakav projekat vezan za izgradnju toplovoda i za izmještanje Gradske toplane iz užeg centra Pala, te način izvođenja tih radova.

- Nemamo nikakav projekat, dogovor je kao prva faza sad, pa druga nekad kasnije i pitanje je da li postoji uopšte ekonomska opravdanost tih sredstava, a posebno sada kada imamo sve manje korisnika Gradske toplane – ističe Tošić.

Odbornik  Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Kubatlija je izrazio nepovjerenje u rad načelnika opštine Pale Boška Jugovića rekavši kako je on „izgubio kompas“ i kako građane Pala „vodi u sunovrat“.

- DNS nije bio za kreditno zaduženje opštine Pale i mi već duži vremenski period upozoravamo načelnika da je ovaj budžet potrošački i da nije investicioni. Mi nismo za tu priču dizanja kredita, pogovo kada je ovako loše pripremljen i kada uopšte nemamo informacija o tome – kaže Kubatlija.

Slika

Kubatlija dodaje da građani Pala trebaju znati da se navedeni projekti čuvaju u ladicama i da oni kao odbornici ne znaju na koji način će kreditna sredstva biti utrošena i o kakvim se tačno projektima radi.

- Mi kao odbornici imamo pravo da znamo kakav kredit dižemo i za šta dižemo. Načelnik Jugović je sa svojim saradnicima izgubio kompas i vodi nas u sunovrat, dižemo kredit za postojeće stvari iz postojećeg budžeta opštine i nadam se da će građani Pala shvatiti da su to fingirani projekti – kaže Kubatlija.

- Kada je u pitanju planiranje ulaganja u revilitazaciju elektro mreže u opštini Pale, svakako da su u ovoj godini planiranja određena sredstva koja će biti realizovana u drugom dijelu godine zbog rebalansa plana budžeta i nabavki, jer smo finansijski u lošijoj situaciji nego što smo to planirali vezano zbog korone – kaže Stanišić.

On dodaje da će sigurno prioritet ostati zbog poboljšanja isporuke kvaliteta električne energije stanovništvu i povećanju kvaliteta prenosa same električne energije.

Stanišić dodaje da je naišao na razumijevanje u Vladi Republike Srpske po pitanju izgradnje nove trase dalekovoda sa područja Pala ka Jahorini, čime će biti rasterećena elektro-mreža na području olimpijske planine.

 

Novinar: Miljan Rašević

Komentari 0
Povezane vijesti
Skupština Džudo saveza Srpske bez kvoruma Skupština Džudo saveza Srpske bez kvoruma
U Srpskoj 3.115 registrovanih planinara U Srpskoj 3.115 registrovanih planinara
Skupština grada Beograda nije konstituisana, Beograđani idu na nove izbore Skupština grada Beograda nije konstituisana, Beograđani idu na nove izbore
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    4h 56m
    4
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    5h 1m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    5h 53m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    18h 23m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    6h 7m
    0